RecensieTheater

Het ontbreekt Gewoon held aan een superschurk (drie sterren)

Superhelden die instorten: op een speelse manier laat jeugdvoorstelling Gewoon held zien wat de oorzaken en gevolgen van een burn-out zijn. Maar het superheldenverhaal is mager: het ontbreekt aan een superschurk.

Scene uit Gewoon held. Beeld Joost Milde
Scene uit Gewoon held.Beeld Joost Milde

Echt, de superhelden van deze wereld hebben het ook niet makkelijk. Het is eenzaam aan de top, zeker op het dak van de wolkenkrabber waar Future Fist, Rewind Rover, Aqua Girl en Brainman, de helden van jeugdvoorstelling Gewoon held, zich hebben verschanst. Geen moment rust, de telefoon rinkelt continu – brandje hier, auto-ongeluk daar. En dan die verantwoordelijkheid, o, die loodzware verantwoordelijkheid. Want zonder hen dondert deze hele wereld in elkaar. Denken ze.

Scene uit Gewoon held Beeld Joost Milde
Scene uit Gewoon heldBeeld Joost Milde

Gewoon held is een voorstelling voor 8 jaar en ouder van theatergroep Het laagland uit Sittard, geregisseerd door Lennart Monaster. De makers willen kinderen ervan bewust maken dat er zoiets bestaat als een burn-out en overspannen zijn, op een speelse en zeker niet ongezellige manier. Want dat is wat er gebeurt met de vier superhelden, zonder dat deze woorden daadwerkelijk vallen, gelukkig. Het aanhoudende (over)werken wordt de helden te veel en ze storten in. Rewind Rover (die de tijd kan beïnvloeden) zet zichzelf op pauze. Aqua Girl kan niet meer stoppen met huilen.

Het is een prima metafoor. Achter elke burn-out zit een superheld die niet verstandig met zijn kracht is omgegaan. Maar het superheldenverhaal is mager; toch de reden waarom velen komen kijken. Spectaculaire vechtscènes blijven achterwege, evenmin zien we het viertal hun krachten – telepathie, de tijd terug draaien, de toekomst zien en iets met water – echt goed gebruiken. Wat er ontbreekt is een superschurk. De vier zijn hun eigen grootste vijanden, dat is helder. Superspannend wordt het daardoor niet.

Gewoon held door Het Laagland, regie Lennart Monaster. 9/12, Stadsschouwburg, Utrecht. Tournee t/m 7/4.

scene uit Gewoon held Beeld Joost Milde
scene uit Gewoon heldBeeld Joost Milde
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden