Top & FlopHet vrije woord en BN'ers

Het OM snapt de vrije meningsuiting en BN’ers doen wel erg luchtig over corona

Wat er goed was en wat minder deze mediaweek.

Gidi Heesakkers en Kustaw Bessems
null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Top

Weet u nog, de Nashville-verklaring? Het was een document met achterlijke ideeën over homoseksualiteit dat was ontstaan in de VS maar vertaald in het Nederlands en ondertekend door onder meer die immer sympathieke SGP-voorman Kees van der Staaij, omdat hij die achterlijke ideeën belangrijker vindt dan bijvoorbeeld de depressie en suïcide onder homo- en biseksuelen die onder druk van hun omgeving een leven vol leugens leiden of - tip uit kringen rond de Nashville-verklaring – celibatair zijn.

Welnu, het Openbaar Ministerie heeft besloten om opstellers, ondertekenaars en ondersteuners van de verklaring, gepubliceerd bij de collega’s van het Reformatorisch Dagblad, niet te vervolgen. En die beslissing verdient een pluim. Want je weet het maar nooit met dit soort vervolgingsbeslissingen. Het kan ineens maatschappelijke mode worden om mensen met foute denkbeelden de mond te snoeren.

Maar het OM legt keurig uit: ‘In een democratische rechtsstaat is het van wezenlijk belang dat er veel ruimte is om uitlatingen te doen, ook als deze kunnen kwetsen of verontrusten.’ Overwinninkje voor de vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van godsdienst én de persvrijheid.

Verder gebeurde er precies wat er moest gebeuren: de Nashville-types werden door een storm van verontwaardiging terug in hun hol gejaagd, heel wat kerken verklaarden zich solidair met de lhbti-gemeenschap en het gesprek over seksualiteit in gelovige kring werd juist verder opengebroken. Zo hoort het te gaan, met achterlijke ideeën.

null Beeld ANP Kippa
Beeld ANP Kippa

Flop

Terwijl Bekende Vlamingen in een serieus reclamespotje het betere coronapreventieadvies verspreiden, houden Bekende Nederlanders het overwegend luchtig.

Dré Hazes zette vorige week de toon in Shownieuws: ‘We worden dus allemaal zo bang gemaakt voor iets wat eigenlijk een soort van een griepje is. We moeten gewoon lekker blijven feesten met elkaar. En gezellig. En elkaar gewoon vooral lekker een hand blijven geven.’

Ook Danny de Munk wilde best benadrukken hoe schouderophalend hij tegenover de hele toestand stond, mét oprechte deelneming: ‘Er zijn wel meer griepies. Het is alleen heel erg voor de mensen die overleden zijn, dat wil ik wel effe zeggen.’

AD-Angela de Jong merkte dinsdag in haar tv-column op dat het virus haar ‘gek genoeg’ ook ‘een gevoel van saamhorigheid en gezelligheid’ bezorgde, ‘alsof Oranje moet spelen en covid-19 de tegenstander is die we met z’n allen in de pan gaan hakken.’ Charly Luske deed op Instagram een gooi naar de titel van eerste BN’er met corona. O nee, haha, toch niet.

Advies aan deze groep kwetsbare mensen: volg het per ongeluk steekhoudende advies van Jeroen van der Boom in Shownieuws op. ‘We moeten ons vooral druk maken over de dingen waar wij ons druk over moeten maken.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden