RecensieScream Inc en Orion Orchestra - Metallica in Symphony

Het Oekraïense coverwerk van Metallica mét orkest ontstijgt het origineel niet ★★★☆☆

Robert van Gijssel
null Beeld Scream Inc
Beeld Scream Inc

De poorten van de poppodia staan de laatste jaren open voor cover- en tributebands. Logisch, want veel oorspronkelijke vertolkers van het klassieke repertoire zijn overleden of met pensioen, of gewoon niet zo goed meer.

Het Oekraïense Scream Inc heeft zich gespecialiseerd in Metallica en maakt zich wereldwijd gewild door het heilige oeuvre uit te voeren met een orkest. Inderdaad, zoals Metallica het in 1999 ook deed, met het San Francisco Symphony.

Goddank is Metallica zelf nog lang niet uitgespeeld, maar een Nederlandse tournee van een klassiek covergezelschap mogen we ons niet laten ontglippen. Helaas, zo goed als het origineel, dat tot in de eeuwigheid is te beluisteren op de plaat S&M, wordt Scream Inc in het Eindhovense Muziekgebouw niet.

De arrangementen van het Britse Orion Orchestra in bijvoorbeeld For Whom the Bell Tolls zijn lang niet zo vlammend als die van de Amerikaanse collega’s. Dat komt ook door het geluid: het blijkt toch altijd moeilijk versterkte rock, dus met harde bas en drums, mooi te laten klinken in een akoestische concertzaal. In nummers als The Unforgiven wordt het driftige orkestwerk soms gereduceerd tot een nauwelijks hoorbaar ‘wiep, wiep’ ergens achter de geluidsmuur van de band.

Een groter probleem is de vertolking van het rockende viertal Scream Inc. De toch niet al te ingewikkelde drumpatronen van Lars Ulrich worden nog een tikje eenvoudiger, waarschijnlijk ook om ze in te passen in de arrangementen. En de hoog uithalende rockstem van de zanger is weliswaar lekker rauw, maar zijn articulatie is ronduit beroerd. Dat zit de beleving bij dit op zich toch uitstekende concertplan in de weg.

Metallica in Symphony

Scream Inc en Orion Orchestra.

Pop

★★★☆☆

8/1, Muziekgebouw Eindhoven. Tournee in Nederland t/m 12/1.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden