Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. De FBI tipte Nederland over de gebroeders El Bakraoui enkele dagen voordat zij aanslagen pleegden in Brussel. Verder in de Volkskrant Avond: Bart van U. had gehoopt dat God het zelf zou regelen en het hoofdpijndossier van Nijmegen.

Vandaag belangrijk

FBI tipte Nederland week voor 'Brussel' over broers El Bakraoui

De FBI heeft enkele dagen voor de aanslagen in Brussel met Nederland gesproken over Ibrahim el Bakraoui en diens broer Khalid, die zich op 22 maart opbliezen in Brussel. De Amerikanen hebben op 16 maart gemeld dat Khalid terroristische connecties had, terwijl Ibrahim zich meer in het criminele circuit zou begeven.

Kaping Egyptisch toestel op Cyprus voorbij; bomgordel blijkt nep

De kaping van een passagiersvliegtuig van EgyptAir op Cyprus is voorbij. De kaper heeft zich overgegeven nadat hij om nog onduidelijke redenen de passagiers en bemanningsleden dinsdag urenlang gegijzeld hield. Achteraf bleek de bomgordel die de man droeg als dreigmiddel nep te zijn geweest.

Referendum spreekt nu vooral lager- en middelbaar opgeleiden aan

Het referendum, van oudsher geliefd onder hoger opgeleiden met een partijpolitieke voorkeur voor D66 en GroenLinks, spreekt nu vooral lager- (74 procent) en middelbaar opgeleiden aan (66 procent) met een hang naar de SP en de PVV. In 1972 sprak 60 procent van de bevolking zich voor een referendum uit, nu bijna 70 procent.

Staat mocht Beatles-tapes afpakken van Nederlands duo

Twee Nederlandse Beatle-fans en ex-muziekhandelaren lijken hun strijd om originele studio-opnames van The Beatles uit 1969 definitief te verliezen. Dinsdag besloot het gerechtshof Den Haag in hoger beroep dat deze 'Nagra Tapes' niet ten onrechte door de Nederlandse staat zijn afgegeven aan Apple Records, het bedrijf van the Beatles-erven.

Vanavond op televisie

Pauw blikt om 22.55 met onder andere advocaat Peter Plasman terug op het terrorismedebat dat op dit moment gaande is in de Tweede Kamer. Op hetzelfde moment begint op NPO 2 de documentaire Breng de Joden thuis over de Belg Koen Carlier die alle Joden naar Israël wil laten verhuizen. Verslaggeefster Nadia Ezzerolli sprak de makers van de film. Meer tv-tips vindt u hier.

+ teken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Filmpje van de dag: Protest tegen de 'tampontaks'

Een tampon wordt hoger belast, omdat het in Nederland wordt beschouwd als luxeartikel. Er is protest tegen die zogenoemde tampontaks. En niet alleen vanwege de portemonnee.

Morgen in de krant

'God heeft me daar gehouden tot de laatste zucht' (+)

Hij had altijd gehoopt dat God het zelf zou regelen. Dat zijn ingrijpen niet nodig zou zijn. Maar toen Bart van U. op 8 februari 2014 in de garage van oud-minister Els Borst stond, wist hij het zeker: zij is verantwoordelijk voor het euthanasiebeleid, haar moet ik doden. 'Het liefst ren je hard weg. Maar God heeft me daar gehouden tot de laatste zucht eruit ging.'

'Het wordt een enorme klus voor onze mensen' (+)

Jarenlang is er over gesteggeld, maar sinds twee weken is de damhertenjacht geopend in het duingebied tussen Zandvoort en Noordwijk.

Wat gebeurde er met de 21 miljoen van Nijmegen? (+)

'Het kan niet zo zijn dat wij straks het geld in één keer overmaken en men bij wijze van spreken vervolgens met dat geld naar de Canarische eilanden gaat.' Achteraf krijgt deze uitspraak van de Nijmeegse SP-wethouder Bert Velthuis, gedaan tijdens een besloten vergadering over de uitkoop van slachterij Hilckmann, bijna profetische waarde. Want dat is precies wat er nu lijkt te gebeuren.

'Ik zou ontzettend graag in Penoza spelen' (+)

Tessa Jonge Poerink, 1,25 meter lang, is de ster van de nieuwste NTjong-voorstelling. Haar lengte vormt geen belemmering. 'Ik ben er heilig van overtuigd dat ik alle rollen kan spelen.'

Nog honderden potentiële Farooks (+)

Eén iPhone opengebroken, nog 999 te gaan. Dat is de conclusie na het nieuws dat de FBI afziet van een opzienbarende rechtszaak tegen Apple. De federale recherche wilde de fabrikant dwingen de beveiliging te kraken van de iPhone van een terrorist. Dat dwangmiddel is niet langer nodig. De FBI vond zelf een methode om in het mobieltje te spieken van Syed Farook, de Amerikaan die in december samen met zijn vrouw 14 mensen doodschoot in Californië, zogenaamd uit naam van de islam.

Eindelijk een date met Zweden (+)

Voor veel mensen (vrouwen van rond de 30, 40) is Zweden het beloofde land. Ik heb al eerder erkend dat dat ook voor mij geldt en dat komt natuurlijk allemaal door die cocktail van Pippi Langkous, de Kinderen van Bolderburen, helderblauwe meren, rode houten huisjes waar rook uit de schoorsteen kringelt en de intense geur van kaneel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden