Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Robert Mugabe weigert af te treden als president van Zimbabwe. Alom was verwacht dat hij zijn aftreden bekend zou maken tijdens een televisietoespraak - dit gebeurde echter niet. Verder in de Volkskrant Avond: een interview met de professor die robots leerde voetballen.

Redactie
Zimbabwanen bekijken de toespraak van president Robert Mugabe in een bar in Harare. Beeld Reuters
Zimbabwanen bekijken de toespraak van president Robert Mugabe in een bar in Harare.Beeld Reuters

Vandaag belangrijk

Mugabe weigert vooralsnog af te treden als president van Zimbabwe: 'We moeten ons niet laten leiden door bitterheid'
Robert Mugabe weigert af te treden als president van Zimbawbe. Dat maakte hij zondagavond duidelijk in een tv-toespraak. Alom was verwacht dat hij zijn vertrek zou aankondigen, onder druk van het leger en nadat hij eerder op de dag was afgezet als partijleider van de regerende Zanu PF-partij.

Hoofd Amerikaanse commando voert bevelen Trump over kernwapens niet zomaar uit
De hoogste Amerikaanse militair die verantwoordelijk is voor de inzet van kernwapens zal een bevel van president Donald Trump niet zomaar uitvoeren. Volgens luchtmachtgeneraal John Hyten kan er geen sprake zijn van een 'illegale' atoomaanval.

Zo matig voetballen en dan winnen: op deze manier wordt PSV wel kampioen
Het was mooi en interessant om zondag te aanschouwen hoe PEC Zwolle voetbalde tegen PSV. Met flair en zelfvertrouwen, met de aanval als uitgangspunt, met soms prachtig spel en een reeks van kansen na rust. De in de tweede helft overklaste koploper deed weinig anders dan wachten en counteren.

Miljoeneninvestering in temperatuur meten-app, die nu ook als anticonceptie verkocht mag worden
De Zweedse anticonceptie-app Natural Cycles heeft 30 miljoen dollar (25 miljoen euro) opgehaald in een tweede investeringsronde. De hormoonvrije voorbehoedsmethode wil vrouwen een alternatief bieden voor de pil. Het pilgebruik is in Nederland de afgelopen tijd gedaald. Hoogleraar gynaecologie Bart Fauser verwacht de komende jaren een nog verdere daling, omdat de bijwerkingen van de pil steeds meer vrouwen tegenstaan.

Jurgen Locadia van PSV in duel met Mustafa Saymak van PEC Zwolle. PEC ZWOLLE speelt in de eredivisie tegen PSV. Beeld ANP
Jurgen Locadia van PSV in duel met Mustafa Saymak van PEC Zwolle. PEC ZWOLLE speelt in de eredivisie tegen PSV.Beeld ANP

Video van de dag

Sint Nicolaas: beschermheilige van kinderen, zeelieden, maagden én prostituees
Waar komen de gouden muntjes, vrouwelijke taaitaaipoppen en speculaaspoppen vandaan die we met Sinterklaas rondstrooien? En waarom staan er op de Wallen drie kerken die (oorspronkelijk) zijn gewijd aan de heilige Nicolaas? Dat is niet voor niets, legt Wieteke van Zeil uit. Want daar zijn de prostituees en de zeelieden.

Vanavond op televisie

De Goliaths van de zee, u ziet ze in Blue Planet II (21.00 uur, BBC 1). Zap naar RTL 7 voor Arnold Schwarzenegger in The Terminator (22.00 uur). Die film nog niet flauw genoeg? Dan kunt u nog afstemmen op Austin Powers in Goldmember, een melige James Bond-parodie met vier (!) rollen voor komiek Mike Myers (SBS 9, 22.00 uur). Onze complete tv-selectie vindt u hier.

Morgen in de krant

'Koeien hacken, hoezo?'
Afgaande op het cliché is hacken - computers kunstjes laten doen - een typisch stedelijke bezigheid. Maar op het platteland kan het ook te pas komen, leerden hackers dit weekend. (+)

Zo leerde robotprofessor Pieter Jonker robots lopen, voetballen en diepte zien: 'Het zijn net mensen'
Afgelopen vrijdag nam robotprofessor Pieter Jonker afscheid van de TU Delft, maar rustig zal het nog niet worden. Bij een van zijn drie bedrijven wordt de robotrollator Lea ontwikkeld. 'Het duurt heel lang om een robot fout gedrag af te leren.'

Voor het eerst in 650 jaar is de vertegenwoordiger van de koningin in het Britse parlement een vrouw
De Black Rod, de functionaris van het Hogerhuis in wiens gezicht de Lagerhuisdeur wordt dichtgesmeten voorafgaand aan de Britse Troonrede, is vanaf komend jaar een vrouw.

'Hoe gezonder de koe, hoe meer zij produceert.' Beeld Harry Cock
'Hoe gezonder de koe, hoe meer zij produceert.'Beeld Harry Cock

Bij RTV Rijnmond snakken zo zoetjesaan naar een goeie juichwedstrijd voor Feyenoord
Kampioen Feyenoord kan niet meer winnen. De blues in de Kuip krijgt een stem via de extreem meelevende commentatoren van regiozender RTV Rijnmond. (+)

Hoe streamingdiensten als Spotify de muziek veranderen
Naar muziek luisteren is ook: data afgeven aan streamingdiensten. Swipe & skip en producers weten hoe catchy de eerste 30 seconden van een hit moeten klinken. (+)

Waarom mijn kinderen, op te oude leeftijd, opnieuw op zwemles moeten
Columnist Aaf Brandt Corstius heeft problemen met zwemles. 'Ik krijg er te veel updates over. Ik krijg aanhoudend informatie over wat kinderen moeten kunnen in het water, hoe ze dat moeten leren en vooral: hoe onveilig zwemmen is.' Waar dit allemaal toe leidt, leest u in haar column. (+)

Sinclair Bischop en Dennis van Eersel geven zaterdag commentaar bij Feyenoord-VVV, 1-1. Beeld Guus Dubbelman/de Volkskrant
Sinclair Bischop en Dennis van Eersel geven zaterdag commentaar bij Feyenoord-VVV, 1-1.Beeld Guus Dubbelman/de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden