Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Heeft de Keulse politie zich tijdens Oud en Nieuw schuldig gemaakt aan etnisch profileren? De politie krijgt kritiek voor het gebruik van de term 'Nafri's'. Verder in de Volkskrant Avond: het Nationaal Archief geeft morgen nieuwe geheime documenten vrij en Trumps buitenhuis wordt een soort Disneyland, met de president als Mickey Mouse.

Redactie
Het vakantieverblijf van Donald Trump. Beeld afp
Het vakantieverblijf van Donald Trump.Beeld afp

Vandaag belangrijk

Nationaal Archief geeft nieuwe geheime documenten vrij: wat kunnen we verwachten?

Dinsdag 3 januari is het Openbaarheidsdag in het Nationaal Archief in Den Haag. Elk jaar komen tienduizenden vertrouwelijke en geheime documenten na 25, 40 of 75 jaar zonder verdere beperkingen beschikbaar voor historici, journalisten en alle andere belangstellenden. Alleen al de inventarislijst telt 711 pagina's.

Politie Keulen beschuldigd van racisme tijdens Oud en Nieuw voor gebruik term 'Nafri's'

Heeft de Keulse politie zich tijdens Oud en Nieuw schuldig gemaakt aan etnisch profileren of heeft ze juist een herhaling van de gebeurtenissen van het jaar ervoor voorkomen door zich te richten op één groep, de 'Nafri's'?

Nog nooit zoveel schade door wilde ganzen als in 2016: 18,8 miljoen

De vraatzucht van wilde ganzen heeft in 2016 waarschijnlijk meer schade veroorzaakt dan ooit. NRC schreef maandag dat de vermoedelijke schadepost over 2016 rond de 18,8 miljoen euro zal uitkomen. De krant maakte deze rekensom op basis van cijfers van het Faunafonds, de instantie die schadevergoedingen aan boeren uitkeert.

Privéserver Bits of Freedom gebruikt bij Russische hacks

Russische hackers hebben de privéserver van een Nederlandse voorvechter van online vrijheid misbruikt om de Democratische Partij aan te vallen. Dat blijkt volgens experts uit een Amerikaans overzicht. De server, die de gebruikers anonimiteit op internet geeft, is van Rejo Zenger, werkzaam bij privacy-organisatie Bits of Freedom.

null Beeld Marcel van den Bergh
Beeld Marcel van den Bergh

Vanavond op televisie

Voor fans van Ik Vertrek: een nieuw programma waarin drie gezinnen hun huis in Nederland verruilen voor een lap grond in Chili (RTL4, 20.30 uur). Om dezelfde tijd, op Veronica, het eerste deel van de klassieke trilogie Back to the Future. Talkshow Pauw heeft winterstop, dus is de komende twee maanden de napraat op NPO 1 in handen van Eva Jinek (NPO1, 23.00 uur). Al onze tv-tips ziet u hier.

Video van de dag

Morgen in de krant

Martelaarschap en jihad maken religiewetenschap weer hot (+)

Religiewetenschappen hebben een kwijnend bestaan, maar door hippe cursussen weten ze meer aantrekkelijk te worden. Vooral de cursus martelaarschap trekt veel studenten.

Mar-a-Lago, waar Trump gewoon gezellig is (+)

Donald Trumps club Mar-a-Lago in Florida wordt verreweg het grootste buitenverblijf van een Amerikaanse president ooit. De leden zijn opgetogen. 'Alsof je naar Disneyland gaat en weet dat Mickey Mouse er de hele dag is.'

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Donald Trump bij Mar-a-Lago. Beeld ap
Donald Trump bij Mar-a-Lago.Beeld ap

Pitbull veranderde Bobby in een bloedend hoopje hond (+)

2016 was het jaar van een aantal geruchtmakende bijtincidenten met zogenoemde vechthonden. Zoals foxterriër Bobby, die aan flarden werd gebeten door een doorgedraaide staffordshire. Wat opvalt is dat de politie soms slecht op de hoogte is van de bevoegdheden om tegen agressieve honden op te treden.

Is obsessie met gezond eten wel zo gezond? (+)

Gezond eten is een gecompliceerde zaak geworden. We zijn in de ban van fitgirls, maar is het wel gezond alle suikers uit je eten te bannen? Of is een nieuwe eetstoornis in de maak?

'Suriname kent nu een geweldige creoolse cultuur' (+)

Welke rol speelt afkomst in Nederland? Dat onderzoekt de Volkskrant in een reeks interviews. Schrijver Cynthia McLeod (80): 'Er is een geweldige creoolse cultuur in Suriname.'

Bij de Hema ben je je eigen opticien (+)

De hoofdpijn wist van geen wijken, en ik had mezelf alweer een terminale ziekte bijeengegoogled, maar de huisarts wist het zogenaamd beter: 'Ga eens naar een behoorlijke opticien', sprak hij. Hij zag er moe uit, achter zijn bril. Moe, en oud.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden