Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Aleppo is gevallen, stelt Rusland. Het is de stad die synoniem staat voor vernietiging, duizenden doden, honderdduizenden ontheemden, maar ook de mislukte opstand tegen de Syrische president Bashar al-Assad waar het Westen vijf jaar lang in geloofde. Het is Assads leger dat nu weer door de straten marcheert. Onze correspondente schreef een indrukwekkend profiel. Verder in de Volkskrant Avond: 2016 was het jaar van de belediging en waarom profiteren VVD en PvdA niet van hun mooie eindlijst?

`Het Guernica van de 21ste eeuw` Beeld ap

Vandaag belangrijk

Verzet rebellen in cruciaal Aleppo gebroken, staakt-het-vuren afgekondigd

Het verzet van de rebellen in het Syrische stad Aleppo is dinsdag na jaren van bloedige strijd gebroken. Maanden van belegering en bombardementen van het Syrische leger gingen vooraf aan de ineenstorting van de verdedigingslinies van de anti-Assad-groeperingen. Een staakt-het vuren is afgekondigd om de rebellen de kans te geven zich terug te trekken uit Aleppo.

OM wil Van der G. terug de cel in vanwege schenden voorwaarden invrijheidstelling

Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn (2002), terug de cel in gaat. Bronnen bevestigen dit tegenover de Volkskrant. Van der G. is voorwaardelijk vrij sinds mei 2014, omdat hij tweederde van zijn celstraf (18 jaar) had uitgezeten, maar heeft volgens het OM een van de voorwaarden voor vervroegde invrijheidstelling geschonden.

's Werelds grootste rendierenkudde krimpt in rap tempo

De grootste rendierkudde ter wereld is de afgelopen jaren flink uitgedund, blijkt uit satellietbeelden. In 2000 graasden op het Tajmyr-schiereiland, in het noordelijke puntje van Rusland, nog één miljoen rendieren, inmiddels zijn het er nog maar zo'n 600 duizend. Een daling van 40 procent dus, waarvan klimaatverandering een belangrijke oorzaak is.

Onderhandeling EU-lidmaatschap Turkije gaat gewoon door

De onderhandelingen met Ankara over het EU-lidmaatschap worden ondanks de politieke zuiveringen in Turkije niet stilgelegd. Nederland en Oostenrijk drongen daar afgelopen tijd op aan maar hun pleidooi kreeg dinsdag geen steun van de andere 26 EU-landen.

Plusteken achter een artikel? 

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Vanavond op tv

Tien jaar geleden begon de Nederlandse missie in de Afghaanse provincie Uruzgan. In Pauw (NPO1 23.00 uur) doen Oud-Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm, oud-minister van Defensie Eimert van Middelkoop en voormalig Afghanistan correspondent voor de Volkskrant Natalie Righton hun verhaal. In The Amsterdam Project (RTL4 21.30 uur) proberen vijf daklozen hun leven weer op de rails te krijgen met hulp van Beau van Erven Dorens. Voor filmliefhebbers begint om 20.30 uur op RTL8 de feelgoodfilm It Could Happen to You met Nicolas Cage. Meer tv-tips vind u hier.

Video van de dag

China beschouwt Taiwan als afvallige provincie. Donald Trump twijfelt daar nu openlijk aan en dat is volgens kenners een diplomatieke blunder. Deze video legt uit waarom bijna de hele wereld het Chinese beleid steunt en waarom het misschien wel tijd is om daaraan te twijfelen.

Morgen in de krant

Waarom profiteren VVD en PvdA niet van hun mooie eindlijst? (+)

Als je er met de kille blik van een boekhouder naar kijkt, heeft het kabinet een prestatie van formaat geleverd: het land vier jaar lang langs de afgrond van een diepe financiële crisis leiden en eindigen met de droom van elke minister van Financiën: begrotingsevenwicht. Maar de kiezer is geen boekhouder.

Hoe Aleppo werd afgefakkeld tot het 'Guernica van de 21ste eeuw' (+)

Om de wereld te laten zien hoe het in Aleppo is, maakte het Syrische ministerie van Toerisme dit najaar een filmpje. De beelden tonen Aleppo van weleer: een majestueuze moskee, groene parken, een blauw zwembad bij een chic hotel, een leuke vakantiebestemming, het commerciële hart van Syrië.

Beeld Freek van den Bergh

'Een feestje geeft extra voldoening na hard werken' (+)

Lange schooldagen, veel toetsen en bergen huiswerk: veel kinderen geven aan dat de werkdruk op school te hoog is, concludeert kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer. De Volkskrant ging op reportage bij het Praedinius Gymnasium in Groningen.

2016, het jaar van de belediging (+)

Beledigen is in 2016 de norm geworden, lijkt het wel. Immers: als je er zelfs president van de Verenigde Staten mee kunt worden... Wieteke van Zeil schetst hoe we worstelen met harde woorden die wel of juist niet moeten kunnen.

'Gewone mensen kopen ook weleens een blikkie kaviaar' (+)

Het is nog altijd een luxe delicatesse. Kaviaar heeft snobappeal. Maar er gloort hoop, nu zich nieuwe markten aandienen.

Aaf Brandt Corstius: Bob is briljant. En de Bob ook (+)

De Bob bestaat alweer vijftien jaar! En de Bob is nog effectief ook - als je de ietwat frutselige cijfers van de overheid indrukwekkend genoeg vindt. Ik bedoel natuurlijk de Bob als in: de niet-drinkende persoon achter het stuur, degene die op een feestje vrolijk uitroept 'Ha jongens! Ik ben de Bob!'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden