Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Nadat rapper Typhoon werd aangehouden omdat de grootte van zijn auto in combinatie met zijn huidskleur verdacht zou zijn, heeft de politie excuses aangeboden aan de Zwolse rapper. Minister Van der Steur hoopt nu dat Typhoon hem wil helpen bij de campagne die de etnische profilering door de politie moet uitbannen. Verder in de Volkskrant Avond: ongemerkt eten Van der Valkklanten meer groenten en de column van Heleen Mees: 'moet Bill Clinton straks gaan bloemschikken?'

Redactie
Typhoon. Beeld anp
Typhoon.Beeld anp

Vandaag belangrijk

Typhoon wil politie helpen bij uitbannen etnische profilering

Rapper Typhoon is bereid om minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie te helpen bij de campagne die de etnische profilering door de politie moet uitbannen. Van der Steur had daar eerder dinsdag om gevraagd. De minister denkt dat het kan helpen als de artiest in een videoboodschap aan het hele korps vertelt wat hem is overkomen en wat dat met hem doet, zo liet hij weten in het Vragenuur in de Tweede Kamer.

Zorgautoriteit deelde onrechtmatig medische data met derden

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft ten onrechte medische data gedeeld met het ministerie van Volksgezondheid en het Centraal Planbureau. Dat blijkt uit onderzoek van privacytoezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

UWV: komende twee jaar 200 duizend banen erbij

De komende twee jaar neemt de vraag naar arbeid met 200 duizend banen toe. Dit voorspelt het UWV op basis van de recente groeiraming van het CPB. Met name in de uitzendsector komen er banen bij, daar gaat het om 86 duizend in twee jaar. In de bouw is voor het eerst weer een toename voorspeld sinds de crisis in 2008.

Kruijswijk in selectie Rio, Gesink niet

Steven Kruijswijk is door bondscoach Johan Lammerts opgenomen in de selectie voor de Olympische Spelen. Robert Gesink hoort niet bij de ploeg, terwijl Rio voor hem een van de belangrijke doelen was dit jaar. Ook Wilco Kelderman is afgevallen. Gesink, Kelderman en Kruijswijk reisden zeven maanden geleden nog met de bondscoach naar Rio om het parcours te verkennen.

Steven Kruijswijk tijdens de laatste etappe van de Giro d'Italia. Beeld anp
Steven Kruijswijk tijdens de laatste etappe van de Giro d'Italia.Beeld anp

Vanavond op tv

Bij RTL Late Night (22.30 uur, RTL 4) bespreekt Jan Jaap van der Wal de politiek in de maand mei. Brandpunt (20.30 uur, NPO 2) volgt oud-advocaat Khaleel al-Dakhi, die zijn levenswerk ervan heeft gemaakt Yezidi-meisjes te bevrijden uit de handen van IS. En op Canvas kijkt u The Late Late Show (22.05, Canvas) met James Corden. Succesnummer is Carpool Karaoke, waarin hij met de groten der aarden (dit keer: Adele) liedjes zingt in zijn auto. Meer tv-tips vindt u hier.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

James Corden en Adele Beeld
James Corden en AdeleBeeld

Video van de dag

Serena geeft les aan uitgeprocedeerde asielkinderen uit groep 3. In deze video vertelt ze hoe kinderen omgaan met de dreiging van een uitzetting.

Tekst gaat verder onder de video.

Morgen in de krant

'Het gebied tussen een etnisch en risicoprofiel blijft grijs'

De zwarte rapper Typhoon werd gisteren aangehouden omdat de politie de grootte van zijn auto in combinatie met zijn huidskleur verdacht vond. 'Wij gaan hier niet over liegen: dit had niet mogen gebeuren', reageerde de politie al snel. Maar waar ligt de grens tussen een etnisch en een risicoprofiel? En wat is de oplossing?

Restaurantbezoekers eten ongemerkt meer groenten (+)

Van der Valkklanten eten flink meer groenten als ze die op hun bord krijgen aangeboden. Ook zijn ze minder gehecht aan een groot stuk vlees dan ze zelf misschien denken. Een verdubbeling van de hoeveelheid groenten leidt tot een extra consumptie van ruim 30 procent als de portie vlees wordt verkleind.

Groene Bijbel wijst gelovige op duurzaamheid (+)

De Bijbel voor truckers was er al. Net als de Reformatiebijbel (met teksten van kerkhervormers uit de zestiende eeuw), de Straatbijbel (met speciale aandacht voor Bijbelteksten waaraan daklozen troost kunnen ontlenen), de Kinderbijbel en de Bible Emoij, een Engelstalige jongerenbijbel, rijkelijk voorzien van emotiesymbolen die worden gebruikt op de sociale media. Aan dit assortiment wordt nu de Groene Bijbel toegevoegd.

De Nederlandse rapper Typhoon (Glenn de Randamie) voorafgaand aan zijn optreden op de 22e editie van Lowlands. Beeld anp
De Nederlandse rapper Typhoon (Glenn de Randamie) voorafgaand aan zijn optreden op de 22e editie van Lowlands.Beeld anp
De groene Bijbel. Beeld
De groene Bijbel.Beeld

Moet Bill Clinton straks gaan bloemschikken? (+)

Toen Bill Clinton in 1992 een gooi deed naar het presidentschap, schreef New York Times-columnist William Safire dat de Clintons een oplossing moesten zien te vinden voor het Hillary Probleem. Safire doelde op het feit dat Hillary, een succesvolle advocate, zichzelf presenteerde als iemand die een nieuwe invulling zou geven aan de rol van First Lady. Nu, 24 jaar later, zijn de rollen omgedraaid. Hillary Clinton doet een gooi naar het presidentschap en nu moeten de Clintons een oplossing zien te vinden voor het Bill Probleem.

P.F. Thomése: 'Je gaat bestaan uit de doden die je met je meedraagt' (+)

Zijn roman De onderwaterzwemmer is genomineerd voor de Gouden Uil, zijn nieuwe bundel Verzameld Nachtwerk verschijnt deze week. 'Autobiografieën' is de ondertitel. Waarom toch?

Aaf Brandt Corstius: Was die homoseksuele zoenscène ons toen opgevallen? (+)

Nu de popiconen van mijn jeugd bij bosjes omvallen, moet je degenen die nog leven, eren. Dus ik ging naar Strike a Pose, de documentaire over de zeven dansers die Madonna vergezelden op haar Blond Ambition Tour in 1990.

De toenmalige president Bill Clinton (C) krijgt bloemen aangeboden van de minister van Buitenlandse zaken van India. Beeld afp
De toenmalige president Bill Clinton (C) krijgt bloemen aangeboden van de minister van Buitenlandse zaken van India.Beeld afp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden