Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Turkije heeft vandaag zowel IS-strijders als Koerden bestookt met artillerievuur. Een confrontatie in de regio dreigt. Verder in de Volkskrant Avond: wetenschappers zijn in staat om een rat te doen krimpen en het beestje transparant te maken en een verslag van de huldiging van de Olympische winnaars.

Redactie

Vandaag belangrijk

Regering wil dat Duitsers gaan hamsteren voor geval van ramp

De Duitsers moeten hamsteren voor het geval het land wordt getroffen door een ramp, zoals een cyberaanval of een serie terroristische aanslagen. Dat staat in het plan voor 'Civiele Verdediging' dat de regering woensdag bespreekt. Het is voor het eerst sinds de Koude Oorlog dat Duitsland met zo'n plan komt. De oppositie beschuldigt de regering van bangmakerij.

Turkije bestookt zowel IS als Koerden met artillerievuur

Turkije heeft dinsdag in het noorden van Syrië doelen van de Islamitische Staat en van Koerdische strijders met artillerievuur bestookt. De strijd concentreert zich rond de Syrische grensstad Jarablus, die in handen is van IS. Daar dreigt een confrontatie tussen Syrische rebellen die door Turkije worden gesteund en Koerdische strijdkrachten die hulp krijgen van de VS.

Wetenschappers laten rat krimpen en maken hem doorzichtig

Wat ligt daar nou op de lichtbak? Het is een doorzichtig gemaakte rat, gekrompen tot nog maar een derde van zijn oorspronkelijke grootte. Een opvallend, nieuw kunstje van wetenschappers, die zo het binnenste van proefdieren en weefsels beter kunnen bekijken.

Rotterdams Philharmonisch kiest jongste dirigent ooit

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest had al de naam jonge chef-dirigenten aan te stellen, maar heeft nu echt een jonkie uitgezocht. Met ingang van het concertseizoen 2018-2019 krijgt de 27 jaar geleden in Tel Aviv geboren Lahav Shani de muzikale leiding van het orkest. De Israëliër is de jongste chef-dirigent in de 98-jarige geschiedenis van het orkest.

Een doorzichtige rat. Beeld Ertürk, Pan, Cai, Quacquarelli and Ghasemi / Nature Methods
Een doorzichtige rat.Beeld Ertürk, Pan, Cai, Quacquarelli and Ghasemi / Nature Methods

Video van de dag

Jon Stewart is nu een jaar gestopt bij The Daily Show. Zijn opvolger Trevor Noah doet het prima, maar niet zo goed als zijn voorganger. Wie mag zich nou écht de opvolger van Stewart noemen?

Vanavond op tv

Mist u nu al de sportzomer? Humberto Tan ontvangt veel van de net uit Rio teruggekeerde sporters in RTL Late Night (RTL4, 20:29 uur). Zin in een film? 3Lab: Parnassus (NPO 3, 23.35 uur) vertelt het verhaal van concurrerende snackbars in het Amsterdamse Oud-Zuid en de zoon en dochter uit beide zaken die verliefd worden. Romeo & Julia tussen het frituurvet. Kijk hier voor mee tv-tips.

null Beeld anp
Beeld anp

Morgen in de krant

'Mán, wat hebben we van jullie genoten'

Het loopt tegen de dertig graden, maar de armharen van Manuel Timmermans staan rechtovereind. De 25-jarige student uit Gorinchem, gehuld in oranje TeamNL T-shirt en TeamNL pet, tikt zijn vriend aan en houdt trots zijn arm omhoog. Het ultieme bewijsstuk van zijn fanschap: kippenvel. (+)

E-mailaffaire blijft Hillary achtervolgen

In het eindspel van de Amerikaanse verkiezingscampagne kunnen de e-mails van Hillary Clinton andermaal een hoofdrol krijgen. De FBI, de Amerikaanse inlichtingendienst, verzamelde 15 duizend nieuwe e-mails die nader onderzoek behoeven. Het ministerie van Buitenlandse Zaken krijgt een maand de tijd om die mails te beoordelen op geheime informatie. Daarna moeten ze openbaar worden gemaakt. Dat kan gevolgen hebben voor de geloofwaardigheid van Clinton, waarmee het toch al niet goed gesteld is. (+)

Nu al voorbereid op een postnucleaire wereld

Stel Donald Trump wordt toch gekozen tot president van de VS. Zijn vingers jeuken om op de atoomknop te drukken. In een poging korte metten te maken met Assad in Syrië dropt hij een atoombommetje op Damascus. Poetin reageert met een invasie in Oekraïne, Turkije stapt boos uit de NAVO en valt het door het Westen gesteunde Syrische verzet in de rug aan. (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Nam loodgieter illegaal een tweede vrouw?

De rechtbank in Utrecht buigt zich over de klacht dat een Marokkaans-Nederlandse man bigamie heeft gepleegd. Zijn eerste vrouw is onvruchtbaar. (+)

Endless is halfbakken, Blond intrigeert

Maandenlang is ernaar uitgekeken: er stond een nieuw album van Frank Ocean op stapel. Maar wanneer en hoe dat zou verschijnen bleef onduidelijk. De Amerikaanse soulzanger en producer had voor de opvolger van zijn prachtige album Channel Orange (2012) duidelijk de tijd genomen. En hij kreeg er gaandeweg steeds meer aardigheid in met vage berichtjes op sociale media iedereen op het verkeerde been te zetten.

Column Aaf: 'Bingewatchen bij de NPO?'

Het is al bijna tijd voor de goede voornemens van september - voortaan een dagboek bijhouden, elke week een vers veldboeket samenstellen, proberen drie maanden geen nieuwe kleren te kopen - maar de NPO is er al mee begonnen. Deze week werd bekend dat de publieke omroep een heel nieuwe kant opgaat. Volgens een bericht op hun eigen nos.nl wordt de NPO 'een soort Netflix'. De NPO gaat niet meer achter de feiten aanlopen met Uitzending Gemist, maar juist nieuwe programma's online zetten voordat ze op de fysieke tv worden uitgezonden. NPO Gestart gaat het heten. (+)

Frank Ocean. Beeld epa
Frank Ocean.Beeld epa

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden