Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Verdwijnt de es uit het Nederlandse landschap? Een Aziatische schimmel bedreigt 98 procent van de bomen. In Flevoland zijn hele bossen al kaal. Verder in de Volkskrant Avond: de telefoon niet, de TomTom wel. Wat mag een automobilist nog achter het stuur?

null Beeld Ruben Lundgren
Beeld Ruben Lundgren

Vandaag belangrijk

Verdwijnt de es uit het Nederlandse landschap? Aziatische schimmel bedreigt tot 98 procent van de bomen
Het vals essenvlieskelkje waart door de Nederlandse bossen en legt in het zwartste scenario 98 procent van alle essen om. De uit Azië overgewaaide schimmel grijpt zo wild om zich heen, dat bosbeheerders in allerijl het komende jaar zieke bomen langs paden en wegen kappen die anders zelf dood neer dreigen te vallen.

Oorlogsretoriek Trump en Kim doet de wereld huiveren - en niet zonder reden
Retoriek is er om te relativeren, maar dit keer is de woordkeus wel heel exorbitant. Apocalypse Now. Het doet de wereld huiveren. Niet zonder reden.

Schedel van 13 miljoen jaar oud biedt nieuwe inzichten in evolutie van mensachtige en mensaap
Met de ontdekking van een 13 miljoen jaar oude schedel van een mensaapje lijkt de evolutie van de verre voorouders van de mens iets van haar geheimen te hebben prijsgegeven.

Wat mag een bestuurder in de auto - en hoe gevaarlijk is dat?
Automobilisten mogen tijdens het rijden niet langer de telefoon in hun carkit met de hand bedienen. Juridisch wordt dit aanraken onder 'vasthouden van je telefoon' geschaard, ook al houdt de bestuurder hem niet vast. Stemgestuurd bedienen mag wel. Dat blijkt uit een opmerkelijk vonnis van een kantonrechter in Leeuwarden, die daarmee nieuwe grenzen stelt aan smartphonegebruik in de auto.

De gevonden schedel stamt uit de periode die voorafging aan de gescheiden ontwikkeling van mensachtigen en mensapen. Beeld Fred Spoor
De gevonden schedel stamt uit de periode die voorafging aan de gescheiden ontwikkeling van mensachtigen en mensapen.Beeld Fred Spoor

Video van de dag

Bahram Sadeghi wordt in oktober vijftig. Om zich op deze mijlpaal voor te bereiden doet de toekomstige Abraham mee met een les walking football: wandelvoetbal. En dan mag je dus écht niet rennen, hoe moeilijk dat ook is.

Vanavond op tv

Bij zowel RTL Summer Nights als Jinek wordt er stilgestaan bij het overlijden van Jorge Zorreguieta (21.35 uur, RTL 4 & 22.20 uur, NPO 1). Het maffia-epos Casino van Martin Scorsese kunt u om 22.15 bekijken bij Canvas. De WK atletiek kunt u tot 23.15 volgen op NPO 3. Al onze tv-tips vindt u hier.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3/week.

Morgen in de krant

'We zagen dat de bomen niet lekker in het blad zaten'
Lang hoeft boswachter Hans Breeveld (57) er niet naar te zoeken. Vanuit het kantoor van Staatsbosbeheer in Zeewolde neemt hij de eerste afslag naar links, de Flediteweg. Na een kilometer zet hij de groene terreinwagen stil en wijst naar de linkerkant van de weg waar een bosje staat met bomen zo kaal als de masten van de windmolens in de verte. (+)

Hoeveel streamingabonnementen wil de consument betalen?
Disney gaat twee nieuwe streamingdiensten lanceren in Amerika. Een sportkanaal van ESPN in 2018 en een familieplatform voor Disney- en Pixar-films in 2019. Populaire animatiefilms als Frozen, Finding Dory of Vaiana verdwijnen uit het Amerikaanse aanbod van Netflix. In Nederland verandert er voorlopig niets, beweert Netflix, maar het zou niet vreemd zijn als Disney zijn nieuwe streamingdiensten internationaal wil uitbreiden als die in de VS succesvol blijken. Het roept de vraag op: hoeveel streamingabonnementen wil de consument betalen? (+)

'Made in China' betekent allang niet meer goedkope rommel
Voor de lage loonkosten hoef je niet meer naar China. De ondernemer die daar nu naartoe gaat, doet dat voor het hoogwaardige personeel en het enorme scala aan toeleveranciers. (+)

Boswachter Hans Breeveld loopt door een veld met geïnfecteerde essen, ze moesten worden gekapt. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Boswachter Hans Breeveld loopt door een veld met geïnfecteerde essen, ze moesten worden gekapt.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Trumps eigen nieuwszender, is dat om te lachen of om te huilen?
Waarover hebben de media het in de VS? President Trump begint een eigen nieuwszender, zag onze correspondent Michael Persson.

Van beschuitfabriek via 'punkhol' naar culturele broedplaats
In het Oost-Duitse stadje Zeitz zijn ze al die leegstaande fabrieken beu. Tien kunstenaars uit Rotterdam en Berlijn beschouwen ze juist als hun ideale speelplaats. (+)

Sylvia Witteman: mijn brein maakt van vakantiestress een xylofoon
Op Google vond ik al gauw honderden sites die beloven dat ze je dromen kunnen verklaren. Ik tikte 'xylofoon' in, en, verdomd als het niet waar is, daar las ik: 'Als je droomt over een xylofoon voorspelt dit dat je grootste ambities werkelijkheid zullen worden, met eer en erkenning.' (+)

In een kelder in Zeitz belicht Judy van Luyk kapotgegooide ramen. De scherven reflecteren op de muur. Beeld Regina Kelaita
In een kelder in Zeitz belicht Judy van Luyk kapotgegooide ramen. De scherven reflecteren op de muur.Beeld Regina Kelaita
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden