Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Bij zijn kritiek op George Maat, bij de foto van Volkert van der G. en bij het debat over de Teevendeal: steeds was Van der Steur te snel en stellig. Nu stuntelt de justitieminister weer, en nog wel bij zo'n gevoelige zaak als terreurbestrijding. De vraag die dit keer blijft liggen: wanneer wist Nederland dat El Bakraoui een terrorist was? Verder in de Volkskrant Avond: de beste biertjes langs de Vlaamse kasseien en een nieuw begin voor Myanmar, waar de kersverse president simpelweg doet wat Aung San Suu Kyi vraagt.

Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie geeft toe dat hij een fout heeft gemaakt. Beeld anp

Vandaag belangrijk

Van der Steur geeft fout toe: informatie over Brusselse terrorist kwam niet van FBI

Opnieuw geeft minister Van der Steur toe dat hij een fout heeft gemaakt. De informatie die zijn ministerie uit de Verenigde Staten kreeg over de terroristische broers El Bakraoui kwam niet van de FBI, maar van de politie van New York. Dat schrijft de minister woensdag aan de Tweede Kamer. Dinsdag beweerde hij nog in een Kamerdebat dat de FBI de afzender was.

OM gaat niet mee in pleidooi advocaat Van U.: niet ontoerekeningsvatbaar

De fouten van het Openbaar Ministerie zijn 'fataal gebleken' voor Bart van U. Bovendien had de dood van zijn zus Loïs voorkomen kunnen worden als het OM geen fouten had gemaakt. Dit zegt Van U.'s advocaat Noëlle Pieterse, die pleit voor volledige ontoerekeningsvatbaarheid van haar cliënt. Hiermee zou Van U. een celstraf ontlopen. Het OM gaat hier niet in mee en wil ook geen nieuw psychiatrisch onderzoek laten doen naar Van U.'s gesteldheid.

Verzuim winkelpersoneel stijgt fors wegens verveling

Door een groeiend gevoel van nutteloosheid is het ziekteverzuim onder winkelpersoneel vorig jaar met 30 procent gestegen naar gemiddeld 15 werkdagen per jaar. Het landelijk gemiddelde lag in 2015 op 9 werkdagen. Winkeliers melden zich niet ziek zozeer omdat ze de werkdruk niet aankunnen, maar omdat ze zich vervelen.

SS-commandant was huurmoordenaar voor de Mossad

Het is een plot dat schrijvers als Frederick Forsyth waarschijnlijk als te vergezocht en te idioot terzijde zouden schuiven. Een beruchte SS'er die na de oorlog als huurmoordenaar wordt ingelijfd door de Israëlische geheime dienst Mossad. Maar het is echt gebeurd.

+ teken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Video van de dag

De Volkskrant noemt het land Birma vanaf nu Myanmar. Chef Buitenland Alex Burghoorn legt uit waarom.

Vanavond op televisie

Hoe ga je als regering om met een door terroristen ontvoerde burger in het buitenland? Een reportage van Al Jazeera toont aan dat soms wel degelijk losgeld wordt betaald (Zembla Internationaal, NPO 2, 21.15 uur). Een ruim uurtje later start de documentairereeks Dark Net, over de bijzondere uithoeken van het internet. In deze eerste aflevering staat de liefde centraal (NPO 3, 22.35 UUR). Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Hoe kunnen inlichtingendiensten beter samenwerken? (+)

Hoe zit het nu precies met de uitlevering van zelfmoordterrorist Ibrahim el Bakraoui via Turkije aan Nederland? En waarom verdween hij uit het zicht? Kamerleden hebben nog veel vragen na het eerste debat met minister Van der Steur (Veiligheid, VVD). Volgende week moet hij wederom uitleg geven in het parlement. Ondertussen blijken er een paar hardnekkige misverstanden te bestaan. Hoe kunnen inlichtingendiensten beter samenwerken? Vier vragen over de informatieuitwisseling van inlichtingendiensten.

De beste bollekes aan de Vlaamse kasseien (+)

Komende zondag wordt de honderdste Ronde van Vlaanderen verreden. De route leidt naar schatting langs zo'n tweehonderd cafés. V bezocht vijf om uiteenlopende redenen markante bierlokalen direct aan het parcours in de Vlaamse Ardennen.

De vergeten geschiedenis van Duitse bommenruimers (+)

Tot vermaak van de bevolking moesten Duitse soldaten, jong en ondervoed, na de oorlog landmijnen ruimen. Een film daarover, Land of Mine, leidde tot veel debat in Denemarken.

Nieuwe president Myanmar doet simpelweg wat De Lady vraagt (+)

Het is nog even wennen dat Htin Kyaw de toespraak houdt, en niet Aung San Suu Kyi. Ook op straat in Myanmar begint pas aarzelend door te dringen dat de eerste democratisch gekozen president van het land een ander is dan De Lady, zoals Nobelprijs-winnares Suu Kyi liefdevol wordt genoemd.

De nieuwe president van Myanmar Htin Kyaw (L) ontvangt het presidentiële zegel van oud-president Thein Sein. Beeld reuters

PvdA-icoon Max van den Berg: 'Als je alleen roept en niets krijgt, eindig je in machteloosheid' (+)

Max van den Berg neemt afscheid als commissaris van de Koning in Groningen. De aardbevingen wakkerden het vuur weer aan bij de rebel van weleer. 'Een woord als 'tevreden' krijg ik niet over mijn lippen.'

Column Witteman: 'Jeroen Bosch heeft van de Heere God een heel groot talent gekregen' (+)

Als kind was ik doodsbang van Jeroen Bosch. Telkens kwam je wéér iets nieuws, lugubers tegen op zo'n schilderij; laaiend hellevuur, mensen die door surrealistische griezels worden opgegeten en allerlei exotische folteringen waar ik van wakker lag. 'Zou je 't wel doen?', vroeg ik dus aan mijn zoontje, dat mee wou naar de tentoonstelling. Daarop gaf hij een levendige opsomming van alle misselijkmakende kettingzaag-horrorfilms (met veel gekrijs en vleesflarden) die hij zonder een spier te vertrekken had bekeken; vooruit dan maar, op naar Den Bosch.

Max van den Berg. Beeld Jiri Buller
De Dood van een Vrek, Ca. 1494. Beeld Jeroen Bosch
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden