Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Het is een van de grootste krimp-operaties in de toch al door krimp getroffen Nederlandse bankwereld: er gaan 9000 extra banen weg bij Rabobank. Verder in de Volkskrant Avond: de nieuwe Nederlandse helden zijn vooral nuchter en Star Wars-voorpret met een karakterschets van Darth Vader.

null Beeld null

Vandaag belangrijk

Rabobank: 9000 banen weg tussen 2016 en 2020
De Rabobank gaat de komende jaren 12 duizend banen schrappen, een kwart van het totaal. Drieduizend daarvan werden eerder al bekendgemaakt. De negenduizend die er nu bij komen, zullen tot in 2020 worden geschrapt.

Deal Teeven deugt niet; vertrek Opstelten was te voorkomen
De deal die voormalig officier van justitie Fred Teeven in 2000 sloot met drugscrimineel Cees H. kan 'de toets van kritiek niet doorstaan'. Dit oordeelt een onderzoekscommissie onder leiding van oud-ombudsman Marten Oosting. Op eigen gezag beloofde Teeven strafkorting aan H. Ook informeerde hij de Belastingdienst niet over het overmaken van ruim 4,7 miljoen gulden.

Mail of pushbericht?

Wilt u deze nieuwsbrief elke avond per mail ontvangen? Meld u hier aan. Liever een pushbericht op uw telefoon? Klik in de Volkskrant-app op het silhouet rechtsboven en kies instellingen. Daar kunt u zich aanmelden voor onze berichtgeving.

Musea schrappen woorden als 'kaffer' en 'neger' uit databank
Kaffer, koelie, neger, mongooltje, eskimo. Nederlandse musea zijn begonnen met het aanpassen van omschrijvingen 'die echt niet meer kunnen' in hun databanken. De oude omschrijvingen, vaak stammend uit de koloniale tijd, moeten wel vindbaar blijven in de digitale catalogi.

Klimaatonderhandelaars eens over driekwart meningsverschillen
In het nieuwste deelakkoord zijn driekwart van de meningsverschillen tussen de klimaatonderhandelaren in Parijs opgelost. Belangrijke vragen die blijven staan zijn: hoe ambitieus wordt het akkoord precies en wie betaalt de bestrijding van klimaatverandering?

null Beeld null

De Volkskrant Avond

Hoofdredacteur Philippe Remarque legt uit waarom we de avondnieuwsbrief van de Volkskrant voortaan om 20.30 versturen.

Vanavond op tv

Vanavond bij Pauw blikt politiek-commentator Ferry Mingelen terug op de uitkomst van het rapport van commissie-Oosting. Frits Wester doet hetzelfde aan de tafel van RTL Late Night. Maar er is ook Champions League-voetbal: Chelsea-coach José Mourinho gaat op bezoek bij FC Porto, de club waarmee hij in 2004 de Champions League nog won. Zit er niks leuks bij? Bekijk hier onze tv-tips.

Plus-teken

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Morgen in de krant

De nieuwe Nederlandse helden zijn vooral nuchter (+)
Een echtpaar uit Breda dat de buurvrouw uit een brandende seniorenflat redde. Omstanders die in Langendijk een gewapende overvaller de pas afsneden. Een man die een zakkenroller staande hield op Rotterdam Centraal. Negen mensen hebben woensdag de Prof. mr. Pieter van Vollenhoven Penning ontvangen voor hun doortastende optreden. Wie zijn ze?

Commentaar: boetedoening bij Justitie (+)
Veel was al bekend, maar toch heeft de commissie-Oosting een tamelijk ontluisterend rapport geschreven over de omgang van het ministerie van Veiligheid en Justitie met de waarheid. Ook voor zijn eigen bestwil heeft minister Van der Steur nog veel te verbeteren op zijn ministerie.

Darth Vader: meester van het kwaad (+)
De nieuwe Star Wars-film komt volgende week uit. We tellen af met een reeks artikelen. Vandaag: een profielschets van Darth Vader, de Uitverkorene.

null Beeld null

Hoe Frankrijk zicht op terugkeerders verloor (+)
In de weken na de aanslagen in Parijs worden steeds meer vraagtekens gezet bij de effectiviteit van de Franse inlichtingendiensten. Nu ook de derde Bataclan dader een Syriëganger blijkt te zijn - afkomstig uit Straatsburg - is eens te meer duidelijk dat er geen zicht was op de terugkeerders. Hoe komt dat?

Zo belangrijk is het culturele leven voor de Koerden (+)
Ook nu IS ze belaagt, maken de Koerden tijd voor het culturele leven. De relatie tussen politiek en cultuur blijft lastig: zelfs in Charlie Chaplin wordt geknipt.

In Artis denkt men aan Mumba opzetten (+)
Een olifant is, met al dat bovenmaatse gestommel in die grijze slobberpyjama, toch al een tragisch dier, maar als zij dan ook nog eens jong sterft, is het verdriet niet meer te overzien.

null Beeld null
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden