Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Volgens het Rode Kruis zou eenderde van de woningen op Sint Maarten 'compleet verwoest' zijn. Was die schade te voorkomen? En zeker zo belangrijk: valt het weer te herstellen? Verder in de Volkskrant Avond: Vijf redenen waarom het zo misging bij de politie en Marokko is trots op de ontdekking van de oudste mens, maar hoe passen ze de vondst in het scheppingsverhaal?

Abdelsalam Fikri (tweede van links) drinkt muntthee met zijn neef Abdeljabbar El Âariss (rechts naast hem) en archeoloog Saïd Chemsi (uiterst rechts). Links een kleinzoon van Fikri. Beeld Alan Keohane

Vandaag belangrijk

3,2 miljoen euro binnen voor noodhulp orkanen: 'Sint Maarten zal snel herstellen'
Nederland heeft tot nu toe 3,2 miljoen euro overgemaakt naar gironummer 5125, dat vorige week werd geopend voor noodhulp aan Sint Maarten en de andere eilanden die zijn getroffen door de orkaan Irma. Dat is ruim een verdubbeling van het tot zondag opgehaalde bedrag. Toen was 1,5 miljoen euro gedoneerd.

Commissie-Ruys: geen bewijs voor bewuste omkoping COR door Gerard Bouman
Er is geen bewijs dat voormalig korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie bewust de Centrale Ondernemingsraad (COR) heeft omgekocht. Wel is het 'onprofessioneel' en 'ongepast' dat Bouman de COR-voorzitter een persoonlijke lening van 4.000 euro verstrekte en hem tegen de regels in bevorderde.

Wetenschappers gebruiken foefjes om bevindingen goede kant op te sturen
Wetenschappers weten de interpretatie van hun onderzoeksresultaten regelmatig zo te verdraaien dat de uitkomsten positiever lijken dan de achterliggende gegevens uitwijzen. In een kwart van alle biomedische studies gebruiken onderzoekers foefjes om hun bevindingen de goede kant op te sturen. Dat blijkt uit een Australische overzichtsstudie die is gepubliceerd in PLOS Biology.

BAM bouwt Bijlmerbajes om tot groene stadswijk - met 1.350 nieuwe woningen
De roemruchte Bijlmerbajes in Amsterdam krijgt een nieuw leven als groene stadswijk. Een consortium met onder meer projectontwikkelaar AM - een dochter van bouwbedrijf BAM - heeft de grond gekocht voor ruim 84 miljoen euro en gaat 1.350 woningen neerzetten op het terrein, waar tot juni vorig jaar veroordeelde criminelen hun dagen moesten slijten in de beroemdste gevangenis van Nederland.

Artist impression van de nieuwe Bijlmerbajes.

Video van de dag

Er komen de afgelopen maanden veel minder vluchtelingen binnen over de Middellandse Zee. Hoe komt dat? Correspondent Jarl van der Ploeg was aan boord van een reddingsboot en legt uit wat er is veranderd.

Vandaag op televisie

Het Champions League-seizoen begint vanavond met de topper in groep D tussen FC Barcelona en de verliezend finalist van vorig jaar, Juventus (Veronica, 20.45 uur). Hoe zou een reis naar Mars eruit zien? Horizon brengt de droombestemming met foto's en data tot leven (BBC 2, 22.00 uur). De Nederlandse politie vist jaarlijks tientallen lijken uit water. De documentaire Waterlijken op NPO 2 laat zien wat er tijdens dat proces gebeurt (22.55 uur). Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Na Irma moet Sint Maarten nu écht orkaanbestendig worden
Sint Maarten ligt in puin en de wederopbouw gaat jaren duren. De Nederlandse krijgsmacht helpt. Maar wat heeft prioriteit? (+)

Gebrekkig toezicht en onderzoek naar grootscheepse fraude - hoe het zo mis kon gaan bij de politie
In de zomer van 2016 werd bekend dat de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de net opgerichte Nationale Politie veel belastinggeld heeft verbrast aan exorbitante feesten, overnachtingen met champagneontbijt, maatpakken, snoepreisjes, een extreem luxueuze vergaderlocatie en het inhuren van 'experts' die bevriend waren met COR-voorzitter Frank G. Dit alles in een tijd dat agenten demonstreerden voor een hoger salaris. Voormalig korpschef Bouman lag onder vuur: stond hij de geldsmijterij toe om gunstige COR-adviezen te 'kopen'?

De vroegste moderne mens komt uit Marokko
Marokkanen zijn trots dat de vroegste moderne mens bij hen is gevonden. Misschien vaart hun land er wel bij. Maar hoe passen ze deze vondst in het scheppingsverhaal? (+)

Bewoners op het door orkaan Irma getroffen eiland Sint-Maarten proberen de draad weer op te pakken. Beeld ANP

'We kopen ons ziek aan de meest onzinnige shit uit China, maar over de gevolgen wordt nauwelijks nagedacht'
Een cabaretier en een financieel journalist op de planken: Hans Sibbel en Jeroen Smit gaan het koopmonster temmen. U dus. En dat interactief. (+)

Brussel maakt einde aan de herrie van de stofzuiger. Nu denkt de consument dat ze minder goed werken
De stofzuiger is met ingang van deze maand onderworpen aan geluidsregels, maar de bladblazer mag onbeperkt zijn gang blijven gaan. Brusselse willekeur? En hoe nodig is een decibelgrens voor lawaaiige apparaten? (+)

'De broek als powerverhikel' komt terug - en dat klinkt alarmerend
Het is Fashion Week in New York en dat heeft tot gevolg dat de modepersonen die ik volg op Instagram eindeloos veel slecht gemaakte filmpjes plaatsen van modellen die over catwalks stampen. Aaf kan het niet meer aanzien. (+)

Jeroen Smit: "Sinds de jaren vijftig is onze economie meer dan verdubbeld en onze welvaart verdrievoudigd. Maar we zijn niet gelukkiger geworden." Beeld Erik Smit
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden