Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. De Turkse regering heeft vandaag 6.500 medewerkers van het ministerie van Onderwijs ontslagen, inmiddels zijn er in Turkije sinds de mislukte staatsgreep al meer dan 50 duizend militairen, overheidsambtenaren, politiefunctionarissen en rechters ontslagen. Ook heeft de speechschrijfster van Melania Trump de schuld voor de geplagieerde speech op zich genomen. Verder in de Volkskrant Avond: het oude 100-guldenbiljet is over vier dagen niets meer waard en waarom Chinezen zo dol op Trump zijn.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Vandaag belangrijk

EU: Nederlandse uitstoot broeikasgassen moet 36 procent omlaag

Menig vakantieganger die deze zomer in Europa op de weg zit, krijgt al snel een benauwd gevoel van al die vrachtwagens om zich heen. Bij een beetje oponthoud vormen ze lange rijen, die er niet alleen uitzien als een ondoordringbare muur maar ook als een enorme bron van luchtvervuiling. 'Actie is dringend geboden'. Dat zei de Europese Commissie woensdag bij de presentatie van voorstellen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

Turkije ontslaat 6.500 medewerkers ministerie Onderwijs

Ongeveer 6.500 medewerkers van het Turkse ministerie van Onderwijs zijn ontslagen. Dat heeft een Turkse regeringsbron gezegd tegenover persbureau Reuters. Daarnaast worden 626 onderwijsinstellingen gesloten.

Brussel negeert bezwaren en blijft bij 'gelijk werk, gelijk loon'

De Europese Commissie geeft geen gehoor aan de gele kaart die 11 lidstaten trokken tegen haar voorstel voor een betere beloning voor buitenlandse werknemers. Daarmee koerst de Commissie aan op een nieuwe confrontatie met de Oost-Europese en Baltische lidstaten, naast de aanhoudende en verbeten ruzie over verplichte Brusselse asielquota.

Speechschrijver Melania Trump neemt schuld geplagieerde speech op zich

De speechschrijver die verantwoordelijk was voor de toespraak van Melania Trump op de Republikeinse conventie, waarin letterlijke passages uit een toespraak van Michelle Obama uit 2008 waren overgenomen, heeft de schuld voor het plagiaat op zich genomen. Het was een onschuldige fout, zegt ze in een verklaring op de website van de presidentskandidaat.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

TV-tips

Bij Hollandse Zaken (NPO 2, 20.25 uur) wordt nu live gepraat over de aanhoudende werkloosheid onder 55-plussers. Blijf daarna gerust bij NPO 2 hangen voor De zaak van je leven (NPO 2, 21.15) waarin rechercheurs Ruud en Chris terugblikken op de moord op Anneke van der Stap. De 22-jarige studente werd in de zomer van 2005 gevonden, het lichaam in verregaande staat van onbinding. En later vanavond legt Taalkundige Wim Daniëls bij RTL Late Night (RTL 4, 22.30 uur) uit waar zomerse uitdrukkingen als 'we zweten peentjes' vandaan komen. Kijk hier voor onze andere tips.

Video van de dag:

Morgen is het zover: Trump speecht op de Republikeinse Conventie. Maar wie gaan we horen? De zichzelf op de borst kloppende, egocentrische en improviserende Trump? Of de nieuwe, ietwat gematigde Trump? Om te demonstreren hoe opmerkelijk zijn speechstijl is, laten wij horen hoe hij in het Nederlands zou klinken.

Sportzomer Live

Sportzomer Live - Olympisch comité Rusland wil 387 sporters naar Rio sturen

Rusland wil met 387 sporters naar Rio. Dat heeft voorzitter Alexander Zjoekov van het olympisch comité woensdag gezegd. Dit aantal is inclusief de 68 atleten die bij het internationaal sporttribunaal CAS in beroep zijn gegaan tegen de schorsing van de Russische atletiek voor Rio 2016, vanwege de dopingperikelen. Donderdag krijgen zij van het CAS te horen of ze alsnog mogen deelnemen aan de zomerspelen in Brazilië.

Weer iets moeilijker om Froome uit geel te rijden (+)

Daar was hij: de gevreesde slechte dag. Bauke Mollema had de benen niet woensdag. Klassementsleider Chris Froome juist wel.

De krant van morgen

'Bij dit spel kan ik niet de baas spelen' (+)

Voor wie zich dezer dagen groen en geel ergert aan de hordes die op de meest bizarre locaties virtuele monstertjes menen te zien: Pokémon Go heeft ook z'n zonnige kanten. Zo blijkt het razend populaire spel een uitkomst voor mensen met autisme. Broers Jop en Pim: 'Bij dit spel kan ik niet de baas spelen.'

Chinese voorliefde voor Donald Trump (+)

Buiten de Verenigde Staten oogst Donald Trump nergens zoveel waardering als in China, waar op tientallen Trump-fansites met namen als ons Baken van Licht Trump en Gouden Keizer Trump elk nieuwtje wordt verspreid over 'het Kapotte Bed'. Dat is de letterlijke vertaling van de Chinese uitspraak van Trumps naam.

null Beeld Aurélie Geurts
Beeld Aurélie Geurts

Tourcolumn- Sneeuw gaf slechts de illusie van koelte

In de verte lag de Mont Blanc. De kleuren van het Zwitserse landschap dat de renners doorkruisten, deden fris aan. Koelblauwe meren, heldergroen blad aan de wijnranken, lichtgrijze stenen wanden. De vallei leek een aangename oase in een het rotsachtige gebergte vol sneeuwvlekken.

Nationale troetelbeer én drinkend, rokend loeder (+)

Ze heeft het in zich om zowel de nationale troetelbeer als het drinkende, rokende loeder Patsy Stone in zich te verenigen. Wie is Joanna Lumley?

Dit biljet is over vier dagen niets meer waard

Wie nog een oude portemonnee op zolder heeft liggen, doet er goed aan om deze in de komende dagen nog eens af te stoffen. Het oude 100-guldenbiljet met daarop de beeltenis van Michiel de Ruyter kan namelijk nog maar vier dagen (tot en met maandag 25 juli) worden omgeruild voor euro's bij De Nederlandsche Bank (DNB).

De zondige luxe van kant en klare ijsblokjes (+)

Mijn katten hadden het warm. Met doffe blik lagen ze languit op de keukenvloer voor zich uit te staren. Wat te doen? Over een hond kun je in zo'n geval een emmer water gooien, dat vinden ze zelfs leuk. Honden vinden zowat alles leuk, maar katten bijna niets, en zéker geen emmers water.

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden