Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Uw verzekeraar mag straks meekijken in uw medisch dossier. Betekent dat het einde van het medisch beroepsgeheim? Wij leggen het uit in vijf vragen. Verder in de Volkskrant Avond: vijf sterren voor het Concertgebouw Orkest met zijn nieuwe dirigent Daniele Gatti & Nederland heeft de beste wegen ter wereld.

null Beeld
Beeld

Vandaag belangrijk

19 duizend mensen registreren zich als niet-donor na nieuwe donorwet

Sinds de nieuwe donorwet hebben duizenden mensen hun keuze kenbaar gemaakt bij het Donorregister. In de afgelopen twee dagen lieten een kleine 19 duizend mensen weten hun organen na overlijden niet te willen afstaan. Daartegenover hebben een paar duizend personen geheel of gedeeltelijk ingestemd met orgaandonatie.

Vooral minder 45-plussers zonder werk; werkloosheid op laagste punt sinds 2012

Het aantal werklozen is in augustus gedaald met 20 duizend, de grootste daling in een maand tijd van de afgelopen tien jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV).

Arts: 'Trump te zwaar, maar in uitmuntende gezondheid'

Donald Trump heeft een 'uitmuntende gezondheid', schrijft zijn arts in een brief die donderdag is vrijgegeven door zijn campagneteam. Hij slikt een medicijn om zijn cholesterol naar beneden te brengen (rosuvastatin), gebruikt soms een aspirine en is te zwaar. 'Hij heeft het uithoudingsvermogen om, ononderbroken, een zware campagne te voeren en de veeleisende baan van president van de Verenigde Staten te bekleden', staat er in de brief.

Uw verzekeraar kijkt in uw dossier: mag dat zomaar?

Dinsdag stemde de Tweede Kamer in met een nieuwe regeling voor orgaandonatie. De wet waarmee fraude in de zorg moet worden aangepakt kreeg een veel ruimere meerderheid, maar geen aandacht. Tot verbazing van de tegenstemmers D66 en SP. Zij vinden dat het medisch beroepsgeheim wordt verkwanseld. Hebben zij gelijk?

Donald Trump. Beeld anp
Donald Trump.Beeld anp

Video van de dag

Waarom staat Frauke Petry op een boot als ze ook net als haar collega's met de auto had gekund? Hans Aarsman laat zien hoe politici fotogeniek kunnen reizen. Meer Hans Aarsman? Kijk op volkskrant.nl/aarsman

Vanavond op tv

In aflevering twee van de populaire survivalstrijd Expeditie Robinson (RTL 5, 20.30 uur) moeten de twee teams op hetzelfde Filipijnse eiland verblijven. De nodige botsingen worden verwacht. Kijkt u liever een goede film? Op NET 5 is The Silence of the Lambs te zien (22.20 uur). Hier vindt u de res van onze tv-tips.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen

Morgen in de krant

Nederlandse wegen beste ter wereld

Geniet ervan als u in de file staat: de Nederlandse wegen zijn de beste ter wereld. Althans, volgens de gebruikers van de navigatieapp Waze, eigendom van Google. Zij geven de Nederlandse wegen de hoogste waardering op kenmerken als kwaliteit en veiligheid tot het aantal files en tankstations. (+)

Van virtueel protest naar 'ratten vangen in Zaandam'

Het rechts-nationalistische verzet tegen asielzoekers en Nederlanders van Turkse of Marokkaanse komaf lijkt zich via Facebook naar de straat te verplaatsen. Op evenementen en pagina's die eerder vooral draaiden om het delen van frustraties, wordt nu opgeroepen om zaterdag massaal Oude Pekela 'te verdedigen' of 'ratten te vangen' in Zaandam. (+)

American scream: waarom jarentachtigpastiche Stranger Things zo goed werkt

Stranger Things, een sciencefiction/horrorserie over de raadselachtige gebeurtenissen in een Amerikaanse stadjein 1983, is doordrenkt van nostalgie naar de films én de muziek van dat tijdperk (+). Gemaakt door een tweeling die in 1984 werd geboren.

null Beeld anp
Beeld anp

Wordt de périphérique straks een flaneerboulevard?

De périphérique, de altijd bomvolle rondweg om Parijs, past niet meer in deze tijd, vindt het stadbestuur. Het wil de weg ombouwen tot een arcadische flaneerboulevard. (+)

Gatti's Mahler is hallucinant

De feestslingers zijn opgeborgen, het galapak hangt aan een knaapje. Daniele Gatti, die vrijdag werd onthaald als de nieuwe chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest, stroopt deze week de mouwen op. Op zijn lessenaar ligt Mahlers Tweede symfonie. Dit ontzagwekkende brok muziek geldt als Amsterdams erfgoed sinds de componist zelf het stuk in 1904 kwam dirigeren.

Column Peter Buwalda: 'Ventje, moeten opa en ik naar Amsterdam komen?'

Ik mis haar als het warm is. (+)

Daniele Gatti wordt geinaugureerd als de nieuwe chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest. Beeld anp
Daniele Gatti wordt geinaugureerd als de nieuwe chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden