Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Een Syrische activistengroep maakte bekend dat acht Nederlandse IS-strijders in Syrië zijn gedood door IS. Ze zouden vrijdag bij het stadje Madan zijn geëxecuteerd. Verder in de Volkskrant Avond: drinkt espressoland Italië straks ook Starbucks en is de diagnose astma bij de helft van de kinderen onterecht?

Door:Redactie
null Beeld EPA
Beeld EPA

Vandaag belangrijk

Syrische activisten melden executie acht Nederlandse strijders Syrië
De Syrische activistengroep Raqqa is Being Slaughtered Silently (RSS) meldt dat acht Nederlandse strijders bij het stadje Madan zijn geëxecuteerd. Dit zou zijn gebeurd door Islamitische Staat (IS). De Nederlanders zouden vrijdag zijn gedood na gevechten ten oosten van Raqqa. Ook zouden volgens de oppositiegroep nog meer Nederlanders gevangen zijn genomen.

Gematigden Iran winnen meerderheid in parlement
De dubbele verkiezingsdag van afgelopen vrijdag is een onverwacht groot succes geworden voor de gematigde president Hassan Rohani en zijn medestanders. Maandag maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken bekend dat de hervormingsgezinden en de gematigde conservatieven samen een meerderheid hebben verkregen in het parlement. Ook wonnen de hervormingsgezinden een meerderheid in de machtige Raad van Experts.

Politie en migranten slaags bij ontruiming 'jungle' van Calais
De politie en een groep van ongeveer vijftig migranten zijn slaags geraakt tijdens de ontruiming van het vluchtelingenkamp in Calais dat de bijnaam 'jungle' heeft gekregen. Er wordt met stenen gegooid naar de politie, de Franse ME voert charges uit en zet traangas in, vertelt Volkskrant-correspondent Peter Giesen vanuit het kamp.

Maakt Hema met verstop-eitjes knieval voor islam? 'We verkopen ze al tien jaar'
De H van Hema staat sinds dit weekend niet meer voor Hollandsche, maar voor Halal. Dat is in ieder geval de ad-hoc-analyse van cultureel nationalistische Twitteraars na het zien van een foto met de term 'verstopeieren' boven een bak met Hema-chocolade-eitjes voor het paasfeest.

'Plus-teken?'

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

null Beeld
Beeld

Vanavond op televisie

Pauw is vanavond na een pauze van dik twee maanden terug. Bij hem schuiven VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra, acteur Waldemar Torenstra en advocaat Gerard Spong aan. Geen zin in een tafel vol meningen? Bekijk dan The Fighter op Veronica, twee acteurs wonnen een Oscar voor hun rol in dit psychologisch drama. En bekijk hier onze andere tv-tips.

Jeroen Pauw. Beeld anp
Jeroen Pauw.Beeld anp

De krant van morgen

Twintig Syrische asielzoekers verdacht van oorlogsmisdaden
In de stroom vluchtelingen uit Syrië zijn de afgelopen jaren zeker twintig ex-strijders meegekomen die worden verdacht van oorlogsmisdaden. Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) aan de Tweede Kamer.

Drinkt espressoland Italië straks ook Frappuccino?(+)
Als de Italianen 's zomers koude koffie willen, halen de barista's gewoon een fles espresso met suiker uit de koelkast. Frappuccino klinkt misschien Italiaans, maar de Italianen drinken het niet. Nog niet tenminste, want de Amerikaanse koffieketen Starbucks heeft aangekondigd zich ook in het land van de espresso te vestigen.

Mag de Veluwse goudjakhals in Nederland blijven?(+)
Is de nieuwkomer een welkome gast of wacht hem (of haar) het vuurpeloton, zoals andere exotische diersoorten? Maandag maakte onderzoeksinstituut Alterra in Wageningen bekend dat medewerkers eerder deze maand op de Veluwe - waar is niet bekend gemaakt - bij toeval een goudjakhals hebben gespot. Dat gebeurde op beelden die een infrarood camera 's nachts maakte.

'We leven in een cynische samenleving'(+)
Als je vroeger een VVD'er in het openbaar een schop verkocht, stond de politie het toe, mijmert Jeroen van Merwijk. 'En terecht.'Maar nu: wie treitert er nog, wie jent er nog? Interview met een ouderwets linkse cabaretier.

Jeroen van Merwijk. Beeld Ivo van der Bent
Jeroen van Merwijk.Beeld Ivo van der Bent

Diagnose astma is onterecht bij helft van de kinderen (+)
De helft van alle kinderen met astma zou die diagnose onterecht hebben gekregen. Dokters trekken te snel conclusies op basis van symptomen als een piepende ademhaling, maar laten na de diagnose te bevestigen met een longfunctietest, zoals dat volgens richtlijnen moet.

Op zoek naar Wilderskiezers kwam ik uit bij Gerard Joling(+)
Omdat ik vrijdag al behoorlijk wat had gedronken en de jaren gaan tellen, was ik thuisgebleven. Ziggo zond Real-Atlético uit, maar daarna was er weer eens geen reet op tv. Toevallig stuitte ik op Gerard Joling. Dat kwam goed uit. 's Ochtends had ik op de opiniepagina van de krant gelezen dat ik me meer moest inleven in de sores van de Wilderskiezer.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden