Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Het kabinet houdt vast aan de prognose van 58 duizend asielzoekers dit jaar, ook al lekte deze week uit dat het ministerie van Veiligheid & Justitie er rekening mee houdt dat er 93 duizend komen. Verder in de Volkskrant Avond: de kunst die het Nazi-regime in de ban deed en Syrische vluchtelingen kunnen in Rusland niet op een warm welkom rekenen.

Wilt u deze nieuwsbrief in uw mailbox ontvangen? Schrijf u dan hier in.

Moeder en dochter keren terug van school, bijgestaan door een lokale vrouw (R) - een Russische moslima. Scholing vinden voor vluchtelingen blijkt erg moeilijk in Rusland. Beeld Arthur Bondar
Moeder en dochter keren terug van school, bijgestaan door een lokale vrouw (R) - een Russische moslima. Scholing vinden voor vluchtelingen blijkt erg moeilijk in Rusland.Beeld Arthur Bondar

Vandaag belangrijk

Kabinet houdt vast aan prognose asielzoekers van 58 duizend

In de uitgelekte ambtelijke prognose dat Nederland dit jaar moet rekenen op ruim 93 duizend asielzoekers is geen rekening gehouden met maatregelen om de instroom omlaag te brengen. Dit schrijft staatssecretaris Dijkhoff van Asiel aan de Tweede Kamer. 'Het beleid moet er namelijk juist toe leiden dat de instroom substantieel afneemt, en zeker niet groeit', aldus Dijkhoff.

Ook Nederlanders geïnfecteerd met zika-virus uit Zuid-Amerika

Grote delen van Zuid- en Midden-Amerika kampen met een uitbraak van het zikavirus, dat ervan wordt verdacht de hersenen van ongeboren baby's aan te tasten. De ziekte wordt verspreid door muggen. Ook in Nederland is het zika-virus inmiddels opgedoken. Tien mensen pikten het virus op bij een reis in Suriname en werden bij terugkomst in Nederland gediagnosticeerd, zo meldt het RIVM.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie. Beeld anp
Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie.Beeld anp

Minister Schultz handhaaft bouwverbod langs kust

Het bouwverbod voor het kustgebied blijft gehandhaafd. Dat zei minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) donderdag in de Tweede Kamer. De minister zwichtte voor het grote protest dat volgde op haar voorstel om bouwmogelijkheden langs de kust te verruimen.

Waterpolosters naar EK-finale na zege op titelhouder Spanje

De Nederlandse waterpolosters hebben donderdag op het EK in Belgrado de finale bereikt. De ploeg van bondscoach Arno Havenga was in de halve eindstrijd in de strafworpenserie te sterk voor de onttroonde titelhouder Spanje: 6-5. Na de reguliere speeltijd was de eindstand 9-9. De periodestanden waren: 4-3 2-3 2-1 1-2.

Mail of pushbericht?

Wilt u deze nieuwsbrief elke avond per mail ontvangen? Meld u hier aan. Liever een pushbericht op uw telefoon? Klik in de Volkskrant-app op het silhouet rechtsboven en kies instellingen. Daar kunt u zich aanmelden voor onze berichtgeving.

De Nederlandse waterpolosters voor aanvang van de halve finale tegen Spanje. Beeld anp
De Nederlandse waterpolosters voor aanvang van de halve finale tegen Spanje.Beeld anp

Vanavond op tv

Tijdens Bureau Sport (NPO3, 20.30 uur) dompelen Frank Evenblij en Erik Dijkstra zich onder in de wereld van het hardlopen. Aan tafel bij Humberto Tan brengt Gerard Ekdom vanavond een ode aan ABBA (RTL 4, 22.30 uur). Trek in een klassieker? Sylvester Stallone als de legendarische Rocky Balboa ziet u om 22.35 uur op RTL 7 in Rocky. Meer inspiratie nodig? Bekijk hier al onze tv-tips.

Sylvester Stallone als de legendarische Rocky Balboa Beeld anp
Sylvester Stallone als de legendarische Rocky BalboaBeeld anp

Morgen in de krant

Rua wil naar school, maar de scholen willen haar niet (+)

Het is net een stoet eendjes die school nummer 17 van Noginsk binnenloopt. Hulpverlener Khysam vaderlijk voorop, tien Syrische kinderen veilig in zijn kielzog, en hulpverlener Jelena die de rij van achteren overziet. De stoet kronkelt tussen de spelende Russische kinderen door naar het kamertje van het schoolhoofd.

De moord op Aleksandr Litvineko (+)

Het leek een geweldig idee om polonium-210 te gebruiken om in het buitenland een politieke tegenstander uit de weg te ruimen. De zeer giftige en radioactieve stof is uiterst zeldzaam, zodat het hoogst onwaarschijnlijk leek dat een lijkschouwer het moordwapen zou ontdekken. Maar toch ging het mis bij de moord op de Russische dissident Aleksandr Litvinenko in 2006. Door polonium te gebruiken zetten zijn moordenaars ongewild een spoor uit dat uiteindelijk naar huis leidde: Moskou.

Docenten: 'Vak Nederlands moet op de schop'

'Ik vindt schrijven moeilijk.' Doet die taalfout pijn aan de ogen? Niet bij veel middelbare scholieren, zeggen docenten Nederlands. 'Een fout als 'ik vindt' met -dt kom ik veel tegen, ook elk jaar in de examens van 6 vwo wel een keer', zegt Arnoud Kuijpers (28) van het Candea College in Duiven en gekozen als beste leraar Nederlands van het jaar 2015.

Plus-teken?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Elma Drayer: Seksueel geweld (+)

In meningenland buitelen we nu al zo'n drie weken over elkaar heen met verklaringen voor het seksueel geweld tegen vrouwen op oudejaarsnacht in de Duitse steden. Op zichzelf heel goed, natuurlijk. Als er één thema is dat ons aller aandacht verdient, dan dit.

Hier komt de door nazi's afgekeurde kunst tot leven (+)

Kunstenaars wier werk door de nazi's entartet werd verklaard, zijn veelal in de vergetelheid geraakt. Hoe onterecht dat is, laat Kunstmuseum Solingen zien.

Aaf Brandt Corstius: Korfbal (+)

Mijn zoon kwam met een twinkeling in zijn ogen uit school. 'Mama', zei hij, 'ik wil op korfbal.' Nu ben ik zo'n moderne ouder die zich heeft voorgenomen om van niets te schrikken; als mijn zoon op een dag aankondigt dat hij wil worden omgebouwd tot meisje zeg ik volmondig 'Prima, schat!', maar korfbal. Jezus.

Syriërs die demonstreren tegen het seksuele geweld in Keulen. Beeld anp
Syriërs die demonstreren tegen het seksuele geweld in Keulen.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden