Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Hoe kun je het onderwijs in Nederland beter maken? Geschiedenisleraar Erik Ex reist met zijn broer en journalist Luuk van Finland naar Singapore om daar achter te komen. Vandaag de eerste aflevering van hun videoserie voor de Volkskrant. Verder in onze avondnieuwsbrief: onderzoeksinstituut Niod meldde onlangs 'zeer waarschijnlijk' in het bezit te zijn van een aquarel van Adolf Hitler, maar daar wordt nu sterk aan getwijfeld.

'Er is mogelijk niemand die onderscheid kan maken tussen echte en valse Hitlers', zegt Bart FM Droog, expert Hitlervervalsingen.Beeld Marlena Waldthausen

Vandaag belangrijk

'Enige schilderij van Hitler in Nederland' mogelijk toch een vervalsing
Het Niod heeft te snel geconcludeerd dat een aquarel 'zeer waarschijnlijk' gemaakt is door Adolf Hitler. Dat stellen twee onafhankelijke onderzoekers naar Hitler-vervalsingen woensdag in de Volkskrant. Ze vinden dat het instituut leed aan 'tunnelvisie'.

'Verwerpelijk', reageert Iran nadat Henk Krol gift in de prullenbak gooit en excuses weigert
Henk Krol was op Eerste Kerstdag het tweede gespreksonderwerp van de parlementaire commissie voor Nationale Veiligheid en Buitenlandse Zaken van Iran - na de verhoging van de benzineprijs. Zonder hem met naam te noemen maakten de Iraanse parlementsleden gewag van een 'onplezierige daad' van de 50Plus-leider, die zij 'afkeurenswaardig en verwerpelijk' noemden. Sterker: de reactie van Krol op een ruimhartig gebaar van de Iraanse ambassadeur in Nederland was 'onmenselijk', meldt het Iraanse persbureau MNA.

Gaslek in de bodem van Oost-Drenthe, grondwater bij Sleen bevat methaan
In 1965 ging het in Oost-Drenthe bij Sleen faliekant mis bij een gasboring. Bij een explosie ontstond een meer van drijfzand dat de hele boortoren opslokte. Een halve eeuw later maken geologen zich zorgen over de rampplek.

De Vries verslaat een 'slappe Kramer' op 5.000 meter, Kramer wel naar Pyeongchang
'Hij heeft er te gemakkelijk over gedacht', oordeelde Jac Orie over de 5 kilometer van zijn pupil Sven Kramer. De Friese stayer werd dinsdagmiddag in Thialf verrassend verslagen door Bob de Vries.
https://www.volkskrant.nl/4550050

Verdwenen boortoren 't HaantjeBeeld Streekeigen Sleen

Video van de dag

Hoe kun je het onderwijs in Nederland beter maken? Broers Luuk en Erik Ex reizen van Finland naar Singapore om daar achter te komen. Ze praten met leraren en leerlingen en kijken wat wij van andere landen kunnen leren. In aflevering één: een Fins kwartiertje pauze na elk lesuur, is dat de oplossing?

Beeld .

Vanavond op televisie

Wat is duurzamer: kaas of worst? Deze en andere bolleboosvragen komen voorbij in de 24ste editie van De Nationale Wetenschapsquiz (NPO 2, 22.15 uur). Of begin vanavond aan een nieuwe serie. Onze experts maakten na een 'meer dan goed jaar' de balans op in een top tien. Die vindt u hier.

The Handmaid's Tale

Morgen in de krant

Kerstpakketten belanden steeds vaker op Marktplaats: vrekkig of vindingrijk?
Arme werkgever - heb je zo je best gedaan om een mooi kerstpakket samen te stellen, staat het de volgende dag doodleuk te koop op Marktplaats. Menige baas kan hierover meepraten, want dit jaar is er een levendige handel in kerstpakketten ontbrand. 'We zien al een paar jaar sinterklaascadeaus op onze site verschijnen, maar de hoeveelheid kerstpakketten viel ons dit jaar voor het eerst op', zei een Marktplaats-woordvoerder tegen de NOS.

Volkskrantgeluid: Dit was het jaar van hoofdredacteur Philippe Remarque
Als de krant bij je op de deurmat ploft of als je door de site scrolt, dan zie je soms niet wat voor werk er aan de achterkant nodig is om het nieuws aan de voorkant goed te brengen. Tijd voor een blik achter de schermen. In deze aflevering van het Volkskrantgeluid: hoofdredacteur Philippe Remarque over hoe de Volkskrant zich staande houdt én over spectaculaire vernieuwingen in 2018.

Met het weren van vluchtelingen uit Europa is het 'probleem' niet opgelost
Europa mag de ogen niet sluiten voor leed van vluchtelingen en moet legale routes openen.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier vindt u al een Volkskrant-abonnement vanaf €3,50 per week.

Samuel heeft nog nooit vuurwerk gezien met Oud en Nieuw
Een jaar schrijven over Samuel heeft veel teweeggebracht. Veel gelach en heel af en toe een traantje. Maar niet te vaak. (+)

Schilderde Hitler nou wel of niet deze aquarel?
Onderzoeksinstituut Niod meldde onlangs 'zeer waarschijnlijk' in het bezit te zijn van een aquarel van Adolf Hitler. Twee onafhankelijke Hitlervervalsingsonderzoekers betwijfelen dat. 'Het onderzoek was van een ontstellende knulligheid.' (+)

Het best gedocumenteerde eendje op aarde maakt een brute verkrachting mee
Terwijl Piep piepend op de kade achterbleef, zwom zijn gehele eendenfamilie voor hem weg. Het kuikentje Piep was ten dode opgeschreven, tot hij door twee families op de kade opgevangen werd. Sindsdien kijkt columnist Sander Donkers ieder uur op Facebook, in de hoop op nieuws over het kuikentje. En dat is niet altijd even positief. (+)

Al die stukjes over Samuel, over lopen, eten, zijn geboorte, zijn beperkingen, zijn humor, over alles, het was een genot om ze te schrijven, schrijft Willem Vissers.Beeld Marijn Scheeres
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden