Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Het kabinet hoefde vandaag de goedkeuringswet voor het associatieverdrag met Oekraïne nog niet in te trekken. De motie die daarom vroeg haalde net geen meerderheid, ook al stemde er een PvdA-Kamerlid mee met de oppositie. Verder in de Volkskrant Avond: proefmuizen die gebruikt worden in kankeronderzoek hebben het te koud, en hoe belangrijk is de Cito-toets nou eigenlijk?

Mannentjes panda Xing Ya, een van de twee panda's die naar Ouwehands Dierenpark in Rhenen gaan.Beeld anp

Vandaag belangrijk

Dissidente stem PvdA'er over associatieverdrag Oekraïne deert kabinet niet

Het kabinet hoeft de goedkeuringswet voor het associatieverdrag met Oekraïne nog niet in te trekken. De motie die daarom vroeg haalde dinsdagmiddag in de Tweede Kamer net geen meerderheid. Weliswaar stemde het PvdA-Kamerlid Jacques Monasch mee met de oppositie, maar het kabinet kreeg steun van het afgesplitste VVD-Kamerlid Johan Houwers en van oud-PVV'er Roland van Vliet.

Rusland laat Oekraïense pilote Savtsjenko weer vrij

Rusland laat de gevangengenomen helikopterpiloot Nadezjda Savtsjenko terugkeren naar Oekraïne. Dat is het resultaat van het telefoongesprek dat president Vladimir Poetin maandag voerde met zijn Oekraïense collega Petro Porosjenko. De vrijlating van Savtsjenko voedt geruchten dat zij wordt 'geruild' tegen de Russische militairen Alexander Alexandrov en Jevgeni Jerofejev, die maandag op Oekraïens grondgebied werden gearresteerd. Porosjenko noch Poetin wil deze gevangenruil bevestigen.

Verpleegkundige Isala-ziekenhuis zette röntgenfoto's patiënten online

Een verpleegkundige uit het Isala-ziekenhuis in Zwolle heeft foto's van medische ingrepen op zijn Facebookaccount gezet. Op die manier waren ze voor iedereen zichtbaar. Op de afbeeldingen zijn onder meer operatief verwijderde voorwerpen, inwendige opnamen van patiënten en röntgenfoto's te zien. De Volkskrant heeft de foto's via een anonieme tipgever gekregen en ingezien maar zal ze om privacyredenen niet publiceren.

Proefmuizen hebben het te koud

De muizen die gebruikt worden in kankeronderzoek hebben het te koud, wat kan leiden tot vertekende onderzoeksresultaten. Dat stellen Amerikaanse onderzoekers van het Roswell Park Cancer Institute in het wetenschappelijk tijdschrift Trends in Cancer.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Vanavond op televisie

Vanavond eten Martijn Krabbé en Herman den Blijker walvis op de Faeröer Eilanden in Op De Proef Gesteld (RTL 4, 21:30). In Je zal het maar hebben bewijzen jonge mensen met een levensbepalende ziekte dat ze alles behalve zielig zijn (NPO 3, 21:10) . Zin in iets anders? Meer tv-tips vindt u hier.

Tim Hofman presenteert Je zal het maar hebben.Beeld anp

Video van de dag

Experts bevestigden vorige week het verband tussen het Zikavirus en de vele geboorteafwijkingen bij baby's in onder meer Brazilië. Alle feiten over het virus op een rij.

Uit de krant van morgen

Was eigenaresse van gevonden garderobe uit Gouden Eeuw een spion? (+)

Jane, of Jean, Kerr - gravin van Roxburghe (1585-1643): zij was naar alle waarschijnlijkheid de eigenaresse van de garderobe die duikers hebben aangetroffen in een scheepswrak bij Texel. Het schip maakte deel uit van een vloot van, vermoedelijk, elf schepen die zich in februari 1642 van Dover naar de Republiek der Zeven Verenigde Provinciën begaf. Dat maken de cultuurhistorici Nadine Akkerman en Helmer Helmers op uit een aantal documenten, waaronder een brief van Elizabeth Stuart, de zuster van de Engelse koning Karel I, aan haar vertrouweling Sir Thomas Roe.

Is het internationale fokprogramma een zegen voor de panda? (+)

Heeft het vrouwtje nou als enige die leuke plukjes vacht op haar neus? Ouwehands-directeur Robin de Lange bekijkt panda Wu Wen nog eens goed. 'Moeilijk om ze uit elkaar te houden, maar dit zijn ze: onze panda's. Na vijftien jaar.'

'Discussie over onderwijs lijkt op paniekvoetbal' (+)

Sinds de Onderwijsinspectie vorige week constateerde dat sociale ongelijkheid in het onderwijs toeneemt, zijn er stemmen die zeggen dat de Citotoets weer in ere moet worden hersteld. Het alternatief, het schooladvies, zou de kinderen van hoogopgeleide en goed verdienende ouders bevoordelen. Dat is een opvallende omslag in het denken.

Voor de kust van Texel is een bijzondere archeologische vondst gedaan.Beeld anp

Hoe bereidwillig is de EU om concessies te doen? (+)

Premier Rutte gaat in Brussel onderhandelen om gehoor te vinden voor de bezwaren van het 'nee'-kamp tegen het Oekraïne-verdrag - een krappe Kamermeerderheid gunt hem tot de zomer. Maar hoe bereidwillig is de EU om concessies te doen? Andrej Plenkovic, voorzitter van de EU-Oekraïne-delegatie in het Europees Parlement, is dat nauwelijks.

Schrijver Frank Westerman: 'Is het woord sterker dan het zwaard?' (+)

Als kind maakte schrijver Frank Westerman de Molukse treinkapingen mee. Als correspondent was hij getuige van de Tsjetsjeense terreur in Rusland en verloor hij zijn geloof in het vrije woord. Met zijn nieuwe boek wilde hij dat terugwinnen.

Column Aaf Brandt Corstius: Scrollen door telefoons van BN'ers blijkt opvallend saai (+)

Mocht je zin hebben om BN'ers in een penibele situatie te zien, bekijk dan De mobiel van... eerlijke ontboezemingen op de app van Linda.tv. Linda.tv is de internetzender van Linda de Mol, waarin dagelijks een eclectische mix aan filmpjes voorbijkomt. De videodagboeken van Halina Reijn, bijvoorbeeld. 'Halina vanuit China: met een jetlag een zelfmoordmonoloog spelen: geen goed idee.'

Andrej Plenkovic, voorzitter van de EU-Oekraïne-delegatie in het Europees Parlement.
Linda de Mol is te gast in De mobiel van... eerlijke ontboezemingen.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden