Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. De PvdA is akkoord, maar of de wietteelt - zelfs met een Kamermeerderheid - echt legaal wordt, is zeer de vraag. En er is meer nieuws van de sociaal-democraten: Diederik Samsom stelt zich officieel opnieuw beschikbaar als lijsttrekker. Verder spreken we de man die verantwoordelijk is voor de duurste voetbaltransfer aller tijden en stop de tijd: met deze pil worden we misschien wel 130.

Diederik Samsom: 'Ik brand van ambitie om door te gaan.' Beeld ANP

Vandaag belangrijk

Diederik Samsom stelt zich opnieuw verkiesbaar als lijsttrekker PvdA

Diederik Samsom wil partijleider blijven van de PvdA. Hij kondigde dat vrijdag aan in een manifest met de titel Doorknokken!. 'Ik brand van ambitie om door te gaan,' schrijft Samsom aan de PvdA-leden.

De wietteelt legaal? Zover is het nog niet

Met de verkiezingen op komst weekt de oppositie opnieuw regeringspartij PvdA los van coalitiegenoot VVD. Tegen de koers van de liberalen in gaat de PvdA akkoord met een initiatiefwetsvoorstel van D66 om wietteelt te reguleren. Aangevuld met SP, GroenLinks, Partij voor de Dieren, 50Plus, Bontes/Van Klaveren en andere afsplitsingen ontstaat zo een meerderheid voor de initiatiefwet, die vrijdag is ingediend.

Controversiële manifestatie Ieder1 van alle kanten bekritiseerd

Onder de noemer 'Ieder1' wordt zondag in Amsterdam de diversiteit gevierd, maar niet iedereen heeft zin in dat feestje.

Knoops: rechter moet niet willen oordelen over uitspraken Wilders

Het was echt niet de bedoeling om er een circus van te maken, bezwoer advocaat Geert-Jan Knoops vrijdagochtend aan het begin van alweer de derde regiezitting in de zaak-Wilders in de beveiligde rechtszaal nabij Schiphol. Knoops had de 'intentie' een inhoudelijk pleidooi te houden tegen de beslissing van het OM om Geert Wilders te vervolgen voor de 'minder, minder'-uitspraken uit maart 2014.

De initiatiefnemers van Ieder1. Beeld Ieder1

Video van de dag

Post-its kunnen ons plasticgebruik op den duur verminderen. Hoe? Nou, door erop te schrijven dat je zelf een tas meeneemt naar de supermarkt bijvoorbeeld.

Vanavond op televisie

De veelbesproken Chinese kunstenaar en activist Ai Weiwei is vanavond te gast bij College Tour (NPO2, 21.20 uur). Zijn kunst is kritisch over het Chinese regime. En kent u de kleurrijke Flo-Jo nog? Andere Tijden Sport (NPO1, 22.25 uur) blikt terug op de carrière van de Amerikaanse supersprinter die tijdens de Olympische Spelen in 1988 drie keer goud won. Onze overige tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

1,5 miljoen vluchtelingen in je stad: 'Wat we hebben, delen we'

In Maiduguri, een stad zo groot als Amsterdam, zijn 1,5 miljoen vluchtelingen neergestreken. Burgers accepteren de ruime verdubbeling van het aantal inwoners zonder protest. Maar aan alles is tekort: water, sanitair en bovenal voedsel. Zo ziet 'opvang in de regio' er in Nigeria uit.

Kunnen wij het ouder worden vertragen? (+)


Ergens diep in ons systeem zit een knop waarmee je het ouder worden kunt vertragen en misschien zelfs terugdraaien. Wetenschappers staan op het punt hem in te drukken. De eerste proeven op mensen zijn al begonnen.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Amsterdamse pont lijdt onder 'succes van Noord' (+)

Op de klok op de kade staan nog 15 seconden tot vertrek, maar IJveer 54 is al weg. De pont is vol en dus heeft schipper Ruud de klep opgehaald in Amsterdam-Noord en koers gezet richting zuidoever. Op de kant puffen forenzen naast hun fiets uit van hun vergeefse sprintje. Gelaten. Het is 8.45 uur, de nazomerzon schijnt laag over het IJ en als de volgende pont over 3 minuten vertrekt, staan zij vooraan. De fijnste plek op een bomvolle boot.

'Dat spul komt hier het huis niet in' (+)

Haar man vond in 1962 de plastic tas uit. 'Hij vond dat hij de grootste uitvinding sinds het wiel had gedaan', zegt weduwe Maureen Thulin.

Fietsers verlaten de pont over het door de gemeente aangelegde rode vlak. Ruimte wordt gemaakt door de mensen in het groene vlak, wachtend op het ritje terug. Beeld Guus Dubbelman/de Volkskrant

'Alsof een pizzabakker niks kan bereiken in de voetballerij' (+)

Zaakwaarnemer Mino Raiola (48), een Haarlemmer die woont in Monaco, sloot deze zomer de duurste voetbaltransfer aller tijden af. Paul Pogba vertrok van Juventus naar Manchester United, voor 105 miljoen euro. 'Je moet daar heen gaan, waar ze je nodig hebben.'

De burger als risicorealist (+)

Net als de SP vinden veel bestuurders de burger een simpele ziel, schrijft Martin Sommer in zijn column.

Zaakwaarnemer Mino Raiola: 'Zo'n transfer van Pogba is het resultaat van jaren werk, niet van een maand.' Beeld Julius Schrank
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden