Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Ziekenhuizen en huisartsen in heel Groot-Brittannië zijn vrijdag getroffen door ransomware, software die computersystemen 'gijzelt' totdat er losgeld betaald wordt. Ransomware wordt gezien als de grootste bedreiging in de digitale wereld, ook u kunt er slachtoffer van worden. Lees hier wat u er tegen kunt doen. Verder in de Volkskrant Avond: Breaking Bad-acteur Bryan Cranston 'haalde de inspiratie voor Walter White uit zichzelf' en Trump kan zijn borst nat maken: de FBI laat niet met zich sollen.

Bezoekers van de website van de NHS vertelt bezoekers dat de organisatie is getroffen door een cyberaanval.Beeld getty

Vandaag belangrijk

Enorme cyberaanval: Britse ziekenhuizen plat door 'gijzeling' computers

Ziekenhuizen en huisartsen in heel Groot-Brittannië zijn vrijdag getroffen door ransomware: software die computers gijzelt en de bestanden die er op staan versleutelen. Het personeel kon niet meer in het systeem komen. Sommige huisartsen waren gedwongen hun telefoon en computersysteem uit te zetten, en enkele eerste hulpafdelingen verwezen patiënten door naar een andere locatie.

College voor de Rechten van de Mens: Albert Heijn discrimineert op leeftijd

Albert Heijn discrimineert op leeftijd. De supermarkt spreekt in vacatures een voorkeur uit voor scholieren en studenten, terwijl dat gezien de aard van de functie niet mag. Dat oordeelt het College voor de Rechten van de Mens, dat in Nederland toezicht houdt op gelijke rechten.

Van het ministerie naar de bank? Dat mag dankzij lobbyverbod pas na twee jaar

Er komt een lobbyverbod voor oud-ministers en staatssecretarissen. Gedurende twee jaar na hun vertrek blijven departementen voor hen gesloten als ze lobbyen op hun voormalige beleidsterrein. Het demissionaire kabinet heeft daartoe vrijdag besloten.

Volgens de wetenschap hadden er ten minste twee Rolling Stones dood moeten zijn


Volgens gedegen studies hadden de Rolling Stones allang dood moeten zijn. Maar hun publiek ook. Een zogeheten cohortstudie van 1.489 artiesten over de periode 1954-2006 in British Medical Journal liet interessante patronen zien.

Beeld getty

Video van de dag

Indrukwekkend hè, die hersenscans. Maar wat zeggen ze eigenlijk? Een spoedcursus in drie lessen, zodat je er niet meer intrapt.

Vandaag op tv

In College Tour (NPO 2, 21.10 uur) wordt presentator en schrijver Arjen Lubach geïnterviewd door studenten en Twan Huys. Om 21.20 ziet u op NPO 3 Nicolaas Veul in De Westerlingen. Hij gaat op pad met nationalistische Indiërs, die vinden dat yoga en de koe hoger in het vaandel moeten staan. Voor meer tv-tips kijkt u op onze site.

Morgen in de krant

Is het toeval dat de drie grootste Europese leiders kinderloos zijn?

Als Emmanuel Macron zondag de sleutels van het Elysée krijgt overhandigd, hebben de drie grootste EU-landen allemaal een kinderloze leider. Dat is zeer waarschijnlijk geen toeval. Volgens onderzoek hangen carrièresucces en kinderloosheid duidelijk samen, en niet alleen voor vrouwen.

Van lege perrons tot ladyboys

Met blinde toewijding aan de lange termijn bouwen ze in China aan een handelsnetwerk. Hogesnelheidslijnen, zoals die naar buurland Laos, worden gepresenteerd als een godsgeschenk aan de wereld. En voor die vooruitgang moet veel, zo niet alles, wijken.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €4,-/week.

Maak je borst maar nat Trump: de FBI laat niet met zich sollen (+)

Met het ontslag van directeur James Comey heeft Donald Trump de oorlog verklaard aan de FBI. En dat zal hij weten ook. De organisatie slaat altijd meteen terug.

'Ik weet dat ik iemand zou kunnen vermoorden. Voor Walter White haalde ik inspiratie uit mijzelf' (+)

In zijn eerlijk geschreven memoires zet acteur Bryan Cranston, die als vijftiger doorbrak met zijn rol als Walter White in Breaking Bad, zijn leven en rollen uiteen. Het is niet vanzelf gegaan.

Acteur Bryan Cranston.Beeld Hollandse Hoogte

Waarom trekt Suriname eigenlijk zo weinig toeristen? (+)

Raar eigenlijk dat Suriname zo weinig toeristen trekt. Terwijl het land een stomende jungle biedt, een gepeperde keuken en sympathieke bewoners die graag Nederlands met je kletsen.

Hoe leuk is online delen dat je het leuk hebt? (+)

Loes Reijmer over saaie instagramfeeds en sociale zelfmoord. 'Ik zou kunnen beweren dat ik heel mindful in het moment leef, maar het is gewoon talentloosheid. Het lukt me niet om het leuk te hebben en tegelijkertijd met de wereld te delen hoe leuk ik het heb.'

De Kabaleborivier in West-Suriname slingert door het Amazonewoud.Beeld Marcel Wogram
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden