Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Vandaag kreeg minister Bussemaker een flinke tik op de vingers van de Rekenkamer: het aantal laaggeletterden in Nederland bedraagt niet 1,3 miljoen, maar 2,5 miljoen mensen. Door 65-plussers niet mee te tellen houdt het ministerie van Onderwijs het aantal kunstmatig laag. Verder in de Volkskrant Avond: slapend Rotterdam voor miljoenen opgelicht en waarom de Engelsen zo dol op tuinieren zijn.

Door 65-plussers niet mee te tellen, houdt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap hun aantal kunstmatig laag. Beeld anp
Door 65-plussers niet mee te tellen, houdt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap hun aantal kunstmatig laag.Beeld anp

Slapend Rotterdam voor miljoenen opgelicht

Zij waren grote oplichters, maar wij waren grote sukkels - dat is het gevoel op het Rotterdamse stadhuis nu is uitgekomen dat de stad zich voor miljoenen euro's heeft laten oplichten. Göksel K., uitbater van een popcentrum, betaalde jarenlang geen cent huur terwijl zijn vader betaald kreeg voor niet-uitgevoerde werkzaamheden.

Rekenkamer: 2,5 miljoen laaggeletterden in Nederland, beleid niet effectief

Het aantal laaggeletterden in Nederland van 16 jaar en ouder bedraagt niet 1,3 miljoen, maar 2,5 miljoen mensen. Door 65-plussers niet mee te tellen, houdt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap hun aantal kunstmatig laag. Er gaapt een kloof tussen de omvang van het probleem en de door de overheid gekozen aanpak om laaggeletterdheid te bestrijden.

Verbod op beledigen van staatshoofd wordt afgeschaft

Het kabinet gaat het wetsartikel afschaffen dat belediging van buitenlandse staatshoofden en regeringsleden strafbaar stelt. Dit schrijft minister Ard van der Steur woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Canadese premier verdeelt vriend en vijand met uitleg quantumcomputer

Heeft de charismatische jonge Canadese premier Justin Trudeau nu wel of geen verstand van quantummechanica? Die wonderlijke vraag verdeelt in Canada de geesten, nadat Trudeau op een werkbezoek opeens vlotjes bleek te kunnen uitleggen hoe een quantumcomputer werkt.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Vanavond op televisie

De komende weken zien we op NPO 3 (21.55 uur) hoe Danny Ghosen probleemwijken bezoekt. Hij begint in het Overijsselse Vroomshoop, een wijk die met een hoog aantal drugsverslaafden kampt. Bij Pauw vertelt Jan Slagter over het verpleeghuis dat hij wil oprichten: 'Ben Oude Nijhuis'(NPO 1, 23.00 uur). Meer tv-tips vindt u hier.

Jan Slagter. Beeld anp
Jan Slagter.Beeld anp

Video van de dag

Prins Charles schrijft er een column over en zijn onderdanen kunnen er eindeloos over doorkeuvelen. Nu vieren ze hun hobby een jaar lang. Waar komt toch die obsessie van de Engelsen met tuinieren vandaan?

Uit de krant van morgen

Einde van Amsterdams hoofdpijnproject is in zicht (+)

Het is maar een klein ritje voor een mens, maar een groots moment voor de gemeente Amsterdam. Woensdagochtend rijdt er zowaar een metro op volle snelheid over een stukje Noord-Zuidlijn. Tussen kopstation 'Noord' en de eerste stop Noorderpark trekt de 120 meter lange slang eerst geruisloos op, tikt even de 80 kilometer per uur aan en komt na een minuut weer tot stilstand op de halte. En dan weer terug.

Of leenstelsel arme studenten afschrikt weten we nog niet

De gevolgen van de invoering van het sociaal leenstelsel - of 'studievoorschot' - in het hoger onderwijs waren tot op zekere hoogte te voorzien: in het laatste jaar vóór de invoering van het nieuwe systeem zwol de instroom aan door toedoen van studenten die nog wilden profiteren van de basisbeurs (zo'n 280 euro per maand voor uitwonenden).

Nieuwe geweldsgolf Jeruzalem begint op social media (+)

Nog maar net leek de golf van geweld in Israël over zijn hoogtepunt heen, of maandagavond trof een bomexplosie een passagiersbus in Jeruzalem. Veel Israëli's dachten onwillekeurig aan de tweede intifada, de Palestijnse volksopstand van begin deze eeuw, waarbij aanslagen op het openbaar vervoer schering en inslag waren.

Een metro rijdt door de tunnel van de Noord/Zuidlijn. Beeld anp
Een metro rijdt door de tunnel van de Noord/Zuidlijn.Beeld anp

'Ze kunnen allemaal leren voelen wat trots is' (+)

Wie of wat zette je leven op het juiste spoor? In een serie interviews vraagt de Volkskrant mensen naar hun inspiratiebron. Sinds Heleen Terwijn hem de weg wees, helpt Virgil Tevreden kansarme jongeren in de Bijlmer al sportend het rechte pad op.

Elf bekende Chinezen, hollend door de Keukenhof (+)

Elk filmland wil aanhaken bij de filmboom in China. Ook Nederland. Dus bezoekt een Nederlandse delegatie Peking om Chinezen te leren over onze kinderfilms. En China komt intussen deze kant op.

Sylvia Witteman: Als kippen zonder kop in de drukte (+)

Op de drukke Ten Katemarkt werd ik bijna omver gereden door een dikke man die een volwassen terraskachel op het stuur van zijn scootmobiel tussen de kraampjes door probeerde te laveren.

Virgil Tevreden als begeleider aan het werk. Beeld Marijn Scheeres
Virgil Tevreden als begeleider aan het werk.Beeld Marijn Scheeres
De Ten Katemarkt. Beeld anp
De Ten Katemarkt.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden