Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Een flinke botsing dreigt tussen Polen en de Europese Commissie, nadat vrijdagavond laat groen licht werd gegeven voor wetten die de rechterlijke macht in feite in handen van de politiek hebben gelegd. Onze correspondent schetst wat er op het spel staat. Verder in deze avondnieuwsbrief: in Oostenrijk lukt het de rechts-populisten wél om mee te gaan regeren, en wat is er gebeurd in het pindakaasschap?

Redactie
Duizenden Polen verzamelen zich in Warschau bij het Presidentieel Paleis om te demonstreren tegen de wetten. Beeld AP
Duizenden Polen verzamelen zich in Warschau bij het Presidentieel Paleis om te demonstreren tegen de wetten.Beeld AP

Vandaag belangrijk

Europese Commissie dreigt Polen met 'nucleaire optie' na politieke overname rechterlijke macht
Tussen Polen en de Europese Commissie dreigt een botsing van jewelste. Als Polen zijn politieke overname van de rechterlijke macht niet terugdraait, zal Brussel woensdag de 'nucleaire optie' in gang zetten: de procedure onder artikel 7. Aan het eind van dat pad kan Polen het stemrecht in de ministerraad ontnomen worden.

Ajax blijft in het spoor van koploper PSV na winst in Noord-Hollandse derby tegen AZ: 1-2
De strijd om de tweede plaats in de eredivisie, nog altijd op eerbiedwaardige afstand van PSV, was mooi en meeslepend. AZ en Ajax vergden het uiterste van elkaar, met Ajax als verdiende winnaar (1-2) en voorlopig dus als belangrijkste achtervolger van PSV, op vijf punten.

Gambia? Montenegro? Het Russische tsarenrijk moet herrijzen, maar het lukt maar niet om een plek te vinden
Tsaar Nicolaas III zit al klaar voor de troonsbestijging, maar het lukt Anton Bakov, de leider van de Monarchistische Partij van Rusland, niet om een stuk land te vinden waar hij tsarenrijk kan doen herleven. De Russische zakenman en voormalig parlementariër struint de halve wereld af om gegadigden te vinden voor de bouw van een hypermoderne stad die het hart van het nieuwe rijk moet vormen.

Serie bomaanslagen in Sint Petersburg zou zijn voorkomen met dank aan tip van CIA
Dankzij een tip van de CIA is een serie bomaanslagen in het Russische Sint Petersburg voorkomen. Met de Amerikaanse informatie is de Russische geheime dienst een groep verdachten op het spoor gekomen die een aanslag op de Kazanzki-kathedraal en enkele andere drukke plekken in de stad voorbereidden, aldus het Kremlin.

Lasse Schöne (rechts) bepaalt de eindstand in de Noord-Hollandse derby tegen AZ: 1-2. Beeld ANP Pro Shots
Lasse Schöne (rechts) bepaalt de eindstand in de Noord-Hollandse derby tegen AZ: 1-2.Beeld ANP Pro Shots

Video van de dag

Ik wil zo niet meer leven, zei ze tegen verpleegkundige Paula Groenendijk. Ze was een mooie, jonge, midden in het leven staande meid in het laatste stadium van baarmoederhalskanker. Paula begreep haar wel: als jij dat wil, moet dat kunnen. Totdat ze besefte hoe anders die doodswens voelde voor haar moeder.

Vanavond op televisie

Op NPO 1 is net de finale begonnen van Maestro, met níet Dave von Raven, de avontuurlijkste dirigent van het programma, maar Hadewych Minis en Maartje van de Wetering, de talenten van dit seizoen. In de Tegenlicht-aflevering Woede als wapen (NPO 2, 21.10 uur) is de analyse te zien van de Indiase schrijver Pankaj Mishra over het Engeland van nu, waar de woede steeds hoger oplaait. Meer televisietips zijn hier te lezen.

Morgen in de krant

Oostenrijk wordt politiek laboratorium nu radicaal-rechts meeregeert
Vlak voor het einde van het oude jaar heeft het rechtse populisme toch nog een kleine doorbraak bewerkstelligd. De FPÖ treedt toe tot de Oostenrijkse regering. Wat bij verkiezingen elders in West-Europa werd voorkomen, gebeurt nu in Wenen: radicaal-rechts dringt door tot de macht. (+)

Paus Franciscus snijdt gevoelig punt aan: wat is de juiste versie van het Onze Vader?
Paus Franciscus heeft deze maand in een interview op TV2000, het tv-kanaal van de rooms-katholieke kerk in Italië, een heikel punt opgerakeld, waarover al eeuwenlang theologische en liturgische discussies woeden: roept de zesde bede in het Onze Vader niet onnodige misverstanden op? Want wie zou ons 'in beproeving' kunnen brengen (zoals de katholieken bidden) of wie zou ons 'in verzoeking' kunnen leiden (zoals de protestanten bidden)?

Je eigen dokter zien is fijn, zeker als je doodgaat
'Ze is haar hele leven de matriarch in haar hechte familie geweest en zo is ze vier uur later na wat morfine en een slaapmiddel ook doodgegaan. Geheel tevreden met haar eigen regie. Zorgen kan ook met weinig woorden', schrijft huisarts Joost Zaat in zijn column. (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier vindt u al een Volkskrant-abonnement vanaf €3,50 per week.

Cranberry-kaneel en honing-chili: wat is er gebeurd met het pindakaasschap?
Dit jaar kregen supermarktklanten chocola in de smaak melk-rode curry-kokos te verstouwen, hagelslag met appel-kaneel-smaak en vooral heel veel pindakaas. (+)

Niet alle warenhuizen gaan achteruit: 'We hebben in 2017 een fantastisch jaar gehad'
Het grootste warenhuis van Nederland - naast de Bijenkorf - staat in Assen. Eigenaar Nico Vanderveen: 'We hebben in 2017 een fantastisch jaar gehad. En 2016 was ook heel goed.' (+)

Waarom Aaf het niet kan laten te benadrukken dat haar kerstboom nep is
'Hij is wel nep!', roept columnist Aaf Brandt Corstius bij iedereen die binnenkomt en plichtmatig 'Mooie kerstboom' mompelt. 'Alsof mijn bezoek dat zelf niet allang gezien had. Ik wil niet alleen mijn eigen kerstboom afvallen, ik wil er nog meer mee zeggen. In die ene zin 'Hij is wel nep!' zit een lading aan subtekst.' (+)

Nico Vanderveen voor zijn warenhuis in Assen. Beeld Harry Cock/de Volkskrant
Nico Vanderveen voor zijn warenhuis in Assen.Beeld Harry Cock/de Volkskrant

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden