Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Enkele Amerikaanse rechters hebben bedreigingen ontvangen na het opschorten van het inreisverbod. Hun bewaking is opgevoerd. Verder in de Volkskrant Avond: het verhaal van twee vakantiegangers die in Afghanistan werden beschoten door de Taliban en waar komt babi pangang vandaan?

Beeld Eva Roefs

Amerikaanse rechters bedreigd na opschorten inreisverbod

Enkele rechters betrokken bij het juridische gevecht over president Trumps omstreden inreisverbod hebben bedreigingen ontvangen. De Amerikaanse politie heeft daarop hun bewaking opgevoerd, meldt CNN vrijdag. Volgens de televisiezender is het niet duidelijk om wat voor bedreigingen het gaat, maar neemt de US Marshals Service, die belast is met de bewaking van rechters, de dreigementen ernstig.

De foto was nep, maar met wie stond Pechtold op het Malieveld?


'Onacceptabel' en 'over de schreef' noemden Mark Rutte en Alexander Pechtold het. Met hen viel een groot deel van politiek Den Haag over de tweet van Geert Wilders waarin hij een gefotoshopt beeld liet zien van Pechtold bij een shariademonstratie. De PVV-leider schreef daarbij: Pechtold demonstreert met Hamas-terroristen. Is dit de volgende stap? Dat de foto nep was, is wel duidelijk. Maar hoe zit dat met de bewering dat Pechtold 'demonstreert met Hamas-terroristen'?

Schapenvirus in Mongolië doodt duizenden zeldzame saiga-antilopen

Een virus dat in Mongolië eerst schapen en geiten teisterde, heeft ondanks massale vaccinatiecampagnes voor het eerst de overstap naar wilde dieren gemaakt. Zeldzame saiga-antilopen worden gedecimeerd.

Nieuwe uitzettingswet voor migranten splijt België

In België is beroering ontstaan over een nieuwe wet die het mogelijk maakt om vreemdelingen uit te zetten die een gevaar vormen voor de openbare orde of de nationale veiligheid. Vooral het feit dat buitenlanders zonder enige veroordeling kunnen worden uitgezet, wekt weerstand. Volgens critici is de wet een aantasting van de rechtsstaat en van het vermoeden van onschuld.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €4,50/week.

Video van de dag

Stamppot, erwtensoep, draadjesvlees; het past allemaal in het rijtje van typisch Hollands eten. Maar we vergeten een gerecht: babi pangang. Babi pangang? Ja, echt: babi pangang.

Vanavond op tv

In Reizen Waes bezoekt wereldreiziger Tom Waes landen die de meeste toeristen links laten liggen. Aflevering 1: Sierra Leone (NPO 3, 20.30 uur). Zin in een Woody Allen-film? Match Point is minder luchtig dan hij lijkt (NPO 2, 22.55 uur). Rabbit Hole is dankzij Nicole Kidman en Aaron Eckhart een sterk liefdesdrama (Fox 22.00 uur). Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Vakantie in Afghanistan: Dick en Ria werden beschoten door de Taliban (+)

Dick en Ria van Santen waren overal op vakantie geweest, alleen nog niet in Afghanistan. Met een Britse reisleider tourden ze door het land. Tot hun minibus werd beschoten door de Taliban.

Haar match bleek tegenover Merlin te wonen, al acht jaar (+)


Tinder, happn, datingapps zijn er vooral voor vluchtige (seks)contacten, was lang de heersende opvatting. Maar ook de liefde is definitief gedigitaliseerd.

De Bus van Dick en Ria na de aanslag.

Textielmaker Vlisco op zoek naar tientallen miljoenen (+)
Bij Vlisco zouden ze graag Mark Twain willen parafraseren: de berichten over onze dood zijn schromelijk overdreven. Niettemin moet de Helmondse hofleverancier van luxetextiel voor de Afrikaanse haute couture voor het derde achtereenvolgende jaar op zoek naar tientallen miljoenen euro's om het hoofd boven water te houden.

Mentaliteitsverandering in Roemenië: geen plaats meer voor corrupte politici (+)

Zo fel als het verzet tegen corruptie deze week in Boekarest was, zo begripvol is men buiten de hoofdstad. In Baia Mare bijvoorbeeld. 'In zijn plaats had ik misschien ook mijn vinger in de honingpot gedoopt.'

Minister Lilianne Ploumen (R) bezoekt een modeshow van het Nederlandse bedrijf Vlisco in Lagos in Nigeria tijdens een handelsmissie. Beeld anp

Waar komt babi pangang vandaan? (+)

Zondag is in menig Nederlands gezin babi-pangangdag. We halen dat bij de Chinees, maar wat is de herkomst? En hoe hoort het eigenlijk? Schrijver en kookpurist Marcel Maassen zocht het uit.

Jonathan van het Reve: wordt u nu bekeken of niet? (+)

Hebt u wel eens het gevoel dat u bekeken wordt? Nou, dat klopt niet. Althans: dat gevoel bestaat, maar u wordt niet bekeken. Of wel natuurlijk, kan altijd, maar dat staat los van uw gevoel. Het is namelijk nog nooit iemand gelukt - en ja, het is vaak geprobeerd - om onder wetenschappelijk gecontroleerde omstandigheden te 'voelen' of er ogen op hem waren gericht. Fijn om te weten, toch? Als ik alleen door een donker bos loop, klamp ik mij altijd stevig vast aan die gedachte: het is maar een gevoel, die rilling langs mijn nek. Het betekent niks. Echt niet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden