Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. We leven nú in de toekomst. Of in ieder geval de toekomst zoals die werd voorspeld in scifi-klassiekers als Rollerball en Blade Runner. Hebben we iets gehad aan al die sombere voorspellingen over ons huidige tijdperk? Verder in de Volkskrant Avond: de gaswinning moet flink omlaag. Welke opties heeft Wiebes, en hoe haalbaar zijn die?

Minister Wiebes in Groningen. Beeld Freek van den Bergh/de Volkskrant
Minister Wiebes in Groningen.Beeld Freek van den Bergh/de Volkskrant

Vandaag belangrijk

Bijtende gasadviezen stellen minister voor haast onmogelijke opgave - wat kan Wiebes nog?
Omwille van de veiligheid moet de gaswinning in Groningen snel omlaag: van 21,6 naar 12 miljard kubieke meter per jaar. Met dat ingrijpende advies stelde het Staatstoezicht van de Mijnen minister Wiebes (VVD) gisteren voor een haast onmogelijke opgave.

Een leven 'verpest door poëzie', maar hij kon het niet laten: dichter Menno Wigman (51) overleden
Afgelopen woensdag werd nog bekend dat dichter Menno Wigman met zijn meest recente bundel 'Slordig met Geluk' is genomineerd voor de Ida Gerhardt Poëzieprijs, waarvan de winnaar op 17 maart bekend wordt gemaakt. Terwijl de felicitaties op sociale media binnenstroomden, stierf Wigman donderdagochtend in het VU ziekenhuis te Amsterdam aan de gevolgen van een hartkwaal. Hij is 51 jaar geworden.

Uniek onderzoek toont aan: ijsberen door klimaatverandering op te streng dieet
IJsberen zijn kwetsbaarder dan gedacht. Afname van het ijs in het Noordpoolgebied maakt het voor deze dieren moeilijker om aan voldoende voedsel - zeehonden - te komen.

Commissie-Veling: ledenaantal moet zwaarder gaan wegen bij subsidie voor politieke partijen
Bij de financiering van partijen moet het ledental zwaarder wegen. Tegelijk moet de ondergrens van duizend leden, die nu wordt gehanteerd om voor subsidie in aanmerking te komen, verdwijnen. In plaats daarvan moet een partij minstens één Kamerzetel hebben om subsidie te krijgen. Dat schrijft de commissie Wet financiering politieke partijen in een rapport, dat donderdag aan minister Ollongren van Binnenlandse Zaken werd overhandigd.

Onder invloed van klimaatverandering krimpt de oppervlakte van het zee-ijs op de Noordpool. Daardoor moeten ijsberen meer moeite doen om bij hun prooi te komen. Beeld Video SeaLegacy
Onder invloed van klimaatverandering krimpt de oppervlakte van het zee-ijs op de Noordpool. Daardoor moeten ijsberen meer moeite doen om bij hun prooi te komen.Beeld Video SeaLegacy

Video van de dag

Erdogan pik je er zo uit, maar wie zijn die andere mannen op deze foto? En wat staat er op die geblurde kaart waar ze naar staren? Fotodetective Hans Aarsman kwam erachter, en legt uit hoe de slangenkuil van het Turkse leger werkt.

Vanavond op televisie

Om 20.30 uur begint op NPO 3 de start van een nieuwe reeks Keuringsdienst van Waarde. Vanavond draait het om de olijf: je hebt zwarte, groene, paarse en bruine olijven, maar hoe komen ze aan die kleur? U kunt ook kiezen voor de Oscarwinnende rol van Leonardo DiCaprio in The Revenant: een overlevingsdrama van het hoogste niveau. Inclusief de magistrale maar ook weerzinwekkende scene waar hij door een beer aan stukken wordt gereten (Net 5, 20.30-23.55 uur). Meer tv-tips vindt u hier.

Leonardo DiCaprio in The Revenant. Beeld
Leonardo DiCaprio in The Revenant.Beeld

Morgen in de krant

'We willen niet dat de Polen worden afgeschilderd als collaborateurs'
De Poolse Senaat heeft donderdag een omstreden wet aangenomen die het strafbaar maakt te suggereren dat Polen medeverantwoordelijk is voor de Holocaust. Wie Polen opzettelijk de verantwoordelijkheid voor de nazimisdaden aanwrijft, loopt risico op maximaal drie jaar cel. De wet, een initiatief van de nationalistische PiS-partij, moet nog door president Andrzej Duda worden bekrachtigd.

Faalde oud-minister Henk Kamp met zijn aanpak van het gasdossier?
Groningers vinden de manier waarop minister van Economische Zaken Wiebes de aardbevingsschade door de gaswinning aanpakt een verademing na zijn voorganger. Heeft Henk Kamp gefaald? (+)

Ziekenhuis mengt zich in strijd tegen tabaksindustrie. Is dat wenselijk?
Wordt de zaak tegen de tabaksindustrie sterker nu een ziekenhuis zich erbij heeft aangesloten? En: hoe wenselijk is zo'n stap door een ziekenhuis? (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

We leven nu in de toekomst (zoals voorspeld in scifi-klassiekers) - is het echt zo somber?
Het is 2018, we leven nú de toekomst van scifi-klassieker Rollerball. En 2019 is het jaar waarin Blade Runner zich afspeelt. Hebben we iets gehad aan al die sombere voorspellingen over ons huidige tijdperk? (+)

Het gaat extreem veel regenen in Nederland - maar dan in de computer
De komende twee jaar valt in de helft van de Nederlandse gemeenten extreem veel regen - in een computermodel. Het is een hulp bij het klimaatbestendig maken van steden. Apeldoorn heeft na zo'n test al extra maatregelen getroffen. (+)

Stop met supermarkten sluiten! Aafs leven staat op zijn kop!
'Ik werk, ik slaap en de rest van mijn tijd breng ik door in de supermarkt. En nu is hij gesloten. Gisteren, toen ik voor mijn tweede bezoekje van de dag aan de deur kwam, hield een jongen in een lichtblauw jasje mij tegen. 'Ik weet ook niet waarom, maar we moeten ineens sluiten'', schrijft Aaf Brandt Corstius. (+)

In een tijdsbestek van dertig jaar wordt elk deel van een stad wel een keer onder handen genomen. Een nieuw trottoir, herinrichting van een wijk, nieuwe groenvoorziening, renovatie van het riool. Beeld Freek van den Bergh/de Volkskrant
In een tijdsbestek van dertig jaar wordt elk deel van een stad wel een keer onder handen genomen. Een nieuw trottoir, herinrichting van een wijk, nieuwe groenvoorziening, renovatie van het riool.Beeld Freek van den Bergh/de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden