Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Ard van der Steur gaf vandaag toe als VVD-Kamerlid nauw betrokken te zijn geweest bij de totstandkoming van een Kamerbrief over de 'Teevendeal'. Zo stelde hij voor een alinea over herinneringen van betrokkenen bij de omstreden deal te veranderen. Verder in de Volkskrant Avond: hoe rapper Typhoon zo beschaafd blijft en waarom gebruiken we nog een fax?

Typhoon Beeld Robin de Puy
TyphoonBeeld Robin de Puy

Vandaag belangrijk

Kamerlid Van der Steur schreef mee aan Kamerbrief over 'Teevendeal'

Ard van der Steur was als VVD-Kamerlid nauw betrokken bij de totstandkoming van een Kamerbrief over de 'Teevendeal'. Eind mei 2014 plaatste hij achttien kanttekeningen in een concept-Kamerbrief van toenmalig minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten. Van der Steur volgde Opstelten in maart vorig jaar op als minister. Maandag gaf hij de Kamer inzicht in de conceptbrief met de opmerkingen die hij er destijds bij plaatste.

'Fransman wilde 15 aanslagen plegen tijdens EK'

De veiligheidsdienst in Oekraïne zegt met de aanhouding van een Fransman plannen te hebben verijdeld om tijdens het Europees kampioenschap voetbal vijftien aanslagen te plegen. Dit heeft de veiligheidsdienst vandaag bekendgemaakt.

IS-strijders ontvluchten Syrische grensstad Manbij

De jihadisten van Islamitische Staat (IS) vluchten uit de Syrische plaats Manbij, 25 kilometer van de Turkse grens. Dit hebben de strijders van de SDF (Syrische Democratische Strijdkrachten) maandag verklaard. De overwegend Koerdische strijders van de SDF hebben met Amerikaanse steun afgelopen week de aanval op Manbij geopend. Er zouden al meer dan 150 strijders van IS zijn gedood.

Extreme regenval Europa eist opnieuw dodelijke slachtoffers

Het noodweer in Europa heeft opnieuw een dodelijk slachtoffer geëist. In het zuiden van België overleed een 83-jarige man nadat hij was uitgegleden in zijn ondergelopen kelder. In Frankrijk komt een noodfonds voor steun aan de slachtoffers van de overstromingen, maakte de Franse premier Manuel Valls vandaag bekend.

SDF neemt bij het offensief op Manbij mannen gevangen die volgens hen IS-strijders zijn. Beeld reuters
SDF neemt bij het offensief op Manbij mannen gevangen die volgens hen IS-strijders zijn.Beeld reuters

Video van de dag

Waar wildplukken in de jaren tachtig nog het imago van een geitenwollensok had, is dat nu al jaren niet meer zo. Ook veel chefkoks trekken er op uit om 'wilde' ingrediënten te zoeken. Mee op een excursie wildplukken.

Vanavond op televisie

Activist Ric O'Barry zit vanavond naar aanleiding van Wereld Oceaan Dag bij RTL Late Night (RTL 4, 22.30 uur). Hij vertelt waarom hij vindt dat het Dolfinarium gesloten moet worden. Of kijk de documentaire Vergeet mij niet (NPO 2, 20.30 uur) over basisschool De Verrekijker in Katwijk, waar kinderen van uitgeprocedeerde asielzoekers les krijgen. Zin in iets anders? Bekijk de rest van onze tv-tips.

Morgen in de krant

Rappen tegen de verbittering

Typhoon is de rapper van de liefde. Zelfs als hij door de politie wordt aangehouden vanwege zijn dure auto, blijft hij beheerst. Hoe doet hij dat en is hij niet iets té beschaafd? (+)

Apothekers en rechters willen nu eindelijk eens van de fax af

De grap van Youp van 't Hek uit de jaren negentig over wat een boek is ('een stapel faxen') mag gedateerd zijn, nog altijd wordt er in de medische en juridische wereld gefaxt dat het een aard heeft. Tot ergernis van apothekers en advocaten. (+)

Buiten dreunt de artillerie, binnen de beat

Zaterdagavond, vijf voor elf. Nog vijf minuten tot de avondklok ingaat in Donetsk, de rebellenhoofdstad in Oost-Oekraïne. Twee dikke mannen in generaalsuniformen behangen met medailles stappen de nachtclub binnen. Net op tijd. De deuren gaan dicht. De komende zes uur kan er geen mens meer uit. (+)

Typhoon Beeld Robin de Puy
TyphoonBeeld Robin de Puy

Ondergoed maakt ons tot mens

Ondergoed maakt ons tot mens. Als dat ook nog eens verleidelijk is, dan wordt het lijf een traktatie, betoogt verslaggever Stefan Kuiper. Hij ging naar het Victoria and Albert Museum in Londen en boog zich over dit ragfijne fenomeen. (+)

Het leven is in twintig jaar 31 procent duurder geworden

Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: is het leven in twintig jaar 31 duurder geworden? (+)

De Amsterdamse moskee is 'sehr hübsch'

Met mooi weer fietste Sylvia Witteman door de Baarsjes, een voormalige Amsterdamse vogelaarwijk die zo rap aan het gentrificeren is dat je de huizenprijzen kunt hóren stijgen, woesj!, zoals gras groeit op de eerste warme dag. Aan de Kostverlorenvaart staat een enorme Turkse moskee. Hij is net gebouwd, ongetwijfeld met behulp van Erdogans lange arm. (+)

Plusteken bij een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden