Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Het recht dat zegeviert, of wéér een Serviër die onterecht de schuld van de Balkanoorlog krijgt? De Bosnische steden Sarajevo en Pale liggen slechts 15 kilometer van elkaar vandaan, maar een groter verschil in meningen is niet denkbaar als de inwoners het over de veroordeling van Ratko Mladic hebben. Verder in de Volkskrant Avond: Jesse Klaver heeft zijn hoogopgeleide achterban verteld dat ze hem voorlopig wat minder op de poppodia zullen zien. Hij verlegt zijn werkterrein naar de bedrijfskantines.

Nabestaanden klappen in Sarajevo bij het horen van het vonnis. Op tafel liggen foto's van omgekomen familieleden. Beeld Nicola Zolin

Vandaag belangrijk

Mladic in beroep tegen straf; Joegoslaviëtribunaal legt hem levenslang op om genocide
Het Joegoslavië-tribunaal heeft de Bosnisch-Servische legerleider Ratko Mladic vandaag veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. De rechters oordeelden dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan genocide, misdaden tegen de menselijkheid en schendingen van het oorlogsrecht. Mladic liet een uur na de uitspraak weten in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak.

In anderhalve maand 30 klachten over seksueel misbruik tantramasseurs: 'Het is één groot beunhazencircuit'
Dertig vrouwen hebben de afgelopen anderhalve maand klachten ingediend over seksueel misbruik door tantramasseurs. Aangiften erover worden door de politie niet serieus genomen, zegt Caroline Franssen, medeoprichter van het meldpunt dat de klachten verzamelt.

Duitse kunstenaars plaatsen replica Holocaustmonument naast huis van extreemrechtse politicus
Het boerenbuurtschap Bornhagen in de Duitse deelstaat Thüringen telt 280 zielen en, sinds woensdag, een Holocaustmonument. Op een weitje naast het huis van AfD-politicus Björn Höcke stonden 's morgens ineens 24 grijze betonblokken. Het zijn replica's van de symbolische sarcofagen van het officiële gedenkteken in Berlijn.

Amsterdammers ontvangen vanaf 2018 alleen nog met ja/ja-sticker reclamedrukwerk
Amsterdammers ontvangen vanaf 1 januari alleen nog reclamedrukwerk als zij een ja/ja-reclamesticker op hun brievenbus plakken. De gemeente mag deze maatregel doorzetten nu de rechter Amsterdam gelijk geeft in een door de folderbranche aangespannen rechtszaak.

De replica van het Holocaustmonument naast het huis van AfD-politicus Björn Höcke. Beeld EPA

Video van de dag

Niemand wil oorlog, zou je zeggen. Maar in de provinciestad Marib in Jemen denken ze daar anders over. Daar willen ze helemaal niet dat de oorlog ophoudt. Midden-Oosten-correspondent Ana van Es bezocht de stad en legt uit waarom.

Vanavond op televisie

Wie zich niet gedraagt op seks- of vechtgebied staat binnen de kortste keren op sites als Dumpert. Filmmaker Eef Hilgers gaat in Shame/Fame langs bij gluurders, reaguurders en gedupeerden (NPO 3, 20.25 uur). Meer zin in fictie? Wie na het vrolijke, campy The Three Musketeers (RTL 7, 20.30 uur) nog niet genoeg heeft van de moeilijk serieus te nemen regisseur Paul W.S. Anderson, kan blijven zitten voor zijn deel 5 van de zombie-onzin-reeks Resident Evil (22.40 uur). Onze complete tv-selectie vindt u hier.

Morgen in de krant

Bosnië luistert naar vonnis Mladic: nog net zo verdeeld als in 1995
Het recht dat zegeviert, of wéér een Serviër die onterecht de schuld van de Balkanoorlog krijgt? De Bosnische steden Sarajevo en Pale liggen slechts 15 kilometer ven elkaar vandaan, maar een groter verschil in meningen is niet denkbaar als de inwoners het over de veroordeling van Ratko Mladic hebben. 'Op deze manier kunnen we nooit meer één land zijn.' (+)

Overleven in een onderzeeboot: zo doet de bemanning dat
De grootste vijanden van de onderzeeër zijn het water aan de buitenkant en rook aan de binnenkant. Of een van die twee de sinds vorige week vermiste Argentijnse onderzeeboot ARA San Juan heeft geveld, is na een dagenlange zoektocht nog steeds niet duidelijk. Maar de 45-koppige bemanning hoeft nog niet verloren te zijn, zegt Herman de Groot, commandant Onderzeedienst van de Koninklijke Marine.

De dood in Disneyfilms: van handige plotvondst tot existentieel thema
In Disneyfilms wordt veel gestorven. In de nieuwe Pixar-Disneyfilm Coco, die vanaf volgende week draait, speelt de dood zelfs een hoofdrol. Maar er is veel veranderd in het 'Tragisch Koninkrijk', sinds Bambi's moeder niet terugkwam.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

Van poppodia naar de bedrijfskantine - Klaver wil van GroenLinks brede volkspartij maken
GroenLinks wil de aanhang verbreden en in het gat duiken van de ingestorte PvdA. Met als doel: een brede volkspartij worden. Voorman Jesse Klaver zal dus meer in de bedrijfskantine te vinden zijn. (+)

Nachten worden steeds lichter, besparing en techniek ten spijt
Wereldwijd werden stedelijke gebieden de afgelopen vijf jaar bijna 10 procent helderder. Dat blijkt uit satelliet metingen tussen 2012 en 2016, de meest gedetailleerde meting van de kunstverlichting op aarde tot dusver. (+)

Sylvia Witteman ging naar de supermarkt waar de achtergrondmuziek niet helemáál strookte met de setting
Uit de supermarktspeakers kwam Pharrell Williams hopserig-optimistische wereldhit Happy. 'Melody!', hoorde ik achter me roepen. 'Melody, kom hier!' Het was een grove, doorrookte stem, die bleek te horen bij een vrouw van een jaar of 60 achter een kinderwagen. 'Godverdomme, Melody. Leg terug', sprak de vrouw. In de kinderwagen begon een baby te huilen. 'I'm so happy, happy, happy...', zong Pharrell. Hij wel. (+)

Noordwest-Europa in de nacht van 27 maart 2012. De totale hoeveelheid kunstlicht 's nachts neemt nog steeds toe. Beeld EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden