Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Leven na de FARC-jungle en waarom witte feministen Beyoncé niet begrijpen

Goedenavond. Na decennia van bloedvergieten staat de regering van Colombia op het punt vrede te sluiten met de guerillabeweging FARC. Hoe bereiden strijders zich voor op een leven buiten de jungle? We spraken er twee. Verder in de Volkskrant Avond: waarom witte feministen de muziek van Beyoncé niet begrijpen volgens Hélène Christelle Munganyende, en wat Denk en Sylvana Simons bindt: ze zijn het zat.

Beeld AP

Vandaag belangrijk

Pensioenen van 1,8 miljoen Nederlanders waarschijnlijk gekort

Het kabinet en toezichthouder De Nederlandsche Bank slaan alarm over de pensioenfondsen. De toch al slechte positie van de fondsen is dit voorjaar verder uitgehold. Voor tien miljoen werkenden en gepensioneerden dreigt vanaf 2020 een reeks verlagingen van hun pensioen.

EU-landen willen weer visumplicht bij misbruik visumvrij reizen

Bij misbruik van visumvrij reizen moeten Europese landen weer snel een visumplicht kunnen invoeren. De 28 landen van de Europese Unie zijn het er vrijdag over eens geworden dat sneller aan deze 'noodrem' kan worden getrokken.

Britse pers woedend: hoogste rechter verbiedt schrijven over ontrouw partner Elton John

De Engelse kranten mogen niet schrijven over het overspel van Elton Johns echtgenoot David Furnish. Dat heeft het Supreme Court, de Engelse Hoge Raad, donderdagavond bepaald. Volgens de hoogste rechters heeft het duo, en hun kinderen, recht op een 'vreedzaam familieleven'. Met deze beslissing heeft het Supreme Court privacywetgeving geschapen.

Gemeenten: Kamer bemoeit zich te veel met uitvoering zorgtaak

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vindt dat het parlement zich te veel bemoeit met hoe zij hun zorgtaken uitvoeren. 'Het is de Tweede Kamer onwaardig hoe ze zich op dit moment tegenover de gemeenten opstellen', zegt Mariette van Leeuwen, woordvoerder op de portefeuille volksgezondheid en welzijn van de VNG vrijdag.

Elton John. Beeld Reuters

Vanavond op televisie

Vanavond in Pauw een interview met Max Verstappen over zijn strategie en winnaarsmentaliteit (NPO 1, 23.00 uur). En overgevlogen vanuit het Cannes-filmfestival praten acteurs Russell Crowe en Ryan Gosling met Graham Norton over hun nieuwe misdaadkomedie The Nice Guys (BBC, 23.35 uur). Meer tv-tips vindt u hier.

Max Verstappen. Beeld ANP

Video van de dag

220 duizend doden, veertigduizend vermisten en 5,7 miljoen gevluchte of verdreven Colombianen. Na decennia van bloedvergieten staat de regering op het punt om vrede te sluiten met de FARC. De Volkskrant sprak twee jonge strijders, die zich voorbereiden op een leven buiten de jungle. In deze nieuwsbrief en morgen in Vonk leest u een exclusieve reportage uit een FARC-kamp.

Morgen in de krant

Hoe de Turkse oppositie monddood wordt gemaakt (+)

Het Turkse parlement heeft vrijdag met grote meerderheid een omstreden grondwetswijziging aangenomen om volksvertegenwoordigers strafrechtelijk te kunnen vervolgen. De wet is er vooral op gericht om de onschendbaarheid van parlementsleden van de pro-Koerdische HDP op te heffen. De regerende AK-partij ziet de HDP als de politieke arm van de PKK waarmee het Turkse leger in het zuidoosten zware strijd voert.

Vier redenen waarom Twente er zo belabberd voor staat (+)

Hoe kon de landskampioen van 2010 zo afglijden dat de KNVB degradatie een passende straf vindt van FC Twente? Joop Munsterman speelde een hoofdrol. Maar het bedrog was groter.

Spelers (vlnr) Jelle van der Heyden, Jeroen van der Lely, Peet Bijen en Timo Plattel van FC Twente. Beeld ANP

Beyoncés geheime boodschap van bevrijding (+)

Witte feministen of traditionele zwarte activisten snappen 'Lemonade' van Beyoncé niet. Dat doen alleen jonge zwarte vrouwen zoals zijzelf, stelt Hélène Christelle Munganyende.

Wat Sylvana en Denk bindt: ze zijn het zat (+)

Wat is de overeenkomst tussen Tunahan Kuzu, Farid Azarkan en Sylvana Simons? 'Dat we allemaal Nederlanders zijn', zei Denk-voorman Kuzu woensdagavond aan tafel bij Matthijs van Nieuwkerk. Hij had eraan kunnen toevoegen: 'En dat we het zat zijn.' Want wat hen werkelijk bindt, is het verlangen om 'anno 2016' ook als Nederlanders te worden behandeld. Ze hebben er genoeg van om als 'Turk', 'Marokkaan' of 'zwartje' te worden gezien.

'Voor ons is vrede een nieuwe fase in de strijd' (+)

Na ruim een halve eeuw oorlog bereiden de rebellen van de Colombiaanse FARC zich in hun kampen voor op een nieuw leven.

Slagen in de politiek is maar weinig BN'ers gegeven (+)

Binnen tien minuten strooide ze als een volleerd complotdenker met termen als 'mainstream media', 'frame' en 'gevestigde orde', verhief ze de wetten van een Turks potentaat tot morele norm, en o ja, en passant werd ook nog even by proxy de Armeense genocide ontkend. Nee, debuutsgewijs bepaald geen Max Verstappen dit.

Een guerillastrijder maakt haar wapen schoon. Dat gebeurt buiten het kamp om te voorkomen dat er gewonden vallen als het per ongeluk afgaat. Beeld Stephen Ferry
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.