Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Met de luide nee-stem tijdens het Oekraïne-referendum gisteren nog vers in het geheugen, keerde de Kamer vandaag weer terug naar de Haagse realiteit. Minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur kreeg het (weer) lastig in een debat over zijn functioneren. Verslaggever Frank Hendrickx zag hoe Rutte zijn minister door het debat heen souffleerde. Lees dit en meer in de Volkskrant Avond.

null Beeld anp
Beeld anp

Rutte souffleert Van der Steur uit gevarenzone

Ard van der Steur kan verder. De minister van Veiligheid en Justitie leunde tijdens een lastig Kamerdebat op premier Mark Rutte, en de genade van D66 en CDA.

Chirurg UMC Utrecht verdoezelde dodelijk ongeval

Het UMC Utrecht is opnieuw in verlegenheid gebracht door een uitgelekte affaire op de kno-afdeling. Een al eerder in opspraak geraakte kno-arts heeft geprobeerd een dodelijke calamiteit op de operatietafel te verdoezelen. Een arts-assistent kreeg opdracht het overlijden van de patiënt te melden als een natuurlijke dood.

Plasterk: opkomstdrempel referenda moet worden herzien

Een dag na het Oekraïnereferendum zwelt in kabinet en Kamer de roep aan om de spelregels alweer te veranderen. Vooral de opkomstdrempel van 30 procent is velen slecht bevallen. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken vindt die te ingewikkeld voor de ja-stemmers. Intussen wordt gewerkt aan nieuwe volksraadplegingen.

ABN-commissaris Meerstadt stapt op na vermelding in Panama Papers

Op dag vijf van de publicaties hebben de Panama Papers opnieuw personele gevolgen gekregen. Voormalig NS-topman Bert Meerstadt stapte donderdag per direct op als commissaris van ABN Amro, omdat zijn naam is opgedoken in de uitgelekte documenten.

Plus-teken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Vanavond op televisie

U kunt om 21 uur (NPO 3) kijken naar Break Free, een eerbetoon aan Lisanne Froon (22), die in 2014 in Midden-Amerika als hulpverlener aan de slag wilde gaan, maar met vriendin Kris Kremers nooit meer terugkeerde uit de jungle van Panama. Een uurtje later zendt BBC1 het eerste deel van How to Stay Young uit, een tweedelige documentaire waarin Angela Rippon en dr. Chris van Tulleken de nieuwste ontwikkelingen bekijken die het verouderingsproces kunnen afremmen. Lees hier al onze tv-tips.

Video van de dag

Veel vlees en weinig koolhydraten: het paleodieet, eten zoals onze prehistorische voorouders, is helemaal in. Maar er zijn ook gerechten die de paleobeweging liever verzwijgt. In deze video drie dingen die men in de oertijd vrijwel zeker at, maar wat de paleo-aanhanger tegenwoordig waarschijnlijk niet op de boterham.

Morgen in de krant

Referendum ging om wantrouwen versus vertrouwen (+)

Het referendum over het EU-associatieverdrag met Oekraïne was niet een kwestie van rechts tegen links, of religieus versus niet-religieus. Het ging ook nauwelijks om het verdrag zelf, maar veel meer over sociale samenhang en wantrouwen versus vertrouwen. Dat is de analyse van electoraal geograaf Josse de Voogd, die aan de hand van verkiezingsuitslagen Nederland langs een politieke sociaalgeografische meetlat legt.

Panama Papers: Wanneer duiken Nederlandse bedrijven op? (+)

Waar individuen als Bert Meerstadt (ABN Amro), voetballer Clarence Seedorf en wijlen Jos van der Vorm van de Hoge Raad wel opduiken in de Panama Papers, ontbreken vooralsnog Nederlandse namen van grote bedrijven als Shell, Philips en Unilever. En ook de veel bekritiseerde brievenbusbeheerders in Amsterdam als Intertrust en TMF Group lijken geen rol te spelen in het verhullen van eigendom in belastingparadijzen. Hoe komt dat?

Postuum Merle Haggard (1937-2016) (+)

Het was lang een geliefd onderwerp van Amerikaans muziekdebat. Nam Merle Haggard het in zijn lied Okie from Muskogee nu op voor het proletariaat van Oklahoma, of nam hij de 'redneck' juist op de korrel? 'Wij roken geen marihuana in Muskogee', zong Haggard. 'En we trippen ook niet op LSD.' Van hippies met vies lang haar moest de 'okie' ook niets hebben. 'We like living right and being free.'

Niet alleen de fan heeft last van ticketzeer (+)

Wordt onderhand eens iets gedaan aan die woekerprijzen van doorverkochte concertkaartjes? Of werkt de markt nu eenmaal zo? De Volkskrant zocht het uit en sprak de verantwoordelijken.

null Beeld ap
Beeld ap

'Mag dat, ongemakkelijk?' (+)

Hij is blank, zingt over white privilege en hekelt de homofobie en hang naar blingbling in hiphopkringen. Geen wonder dat de Amerikaanse rapper Macklemore zich ongemakkelijk voelt op de hiphopapenrots. Toch staat hij er bovenop.

Eindelijk weer via de vooringang de supermarkt in (+)

Al vaak was ik om de Albert Heijn heen gelopen en had ik de winderige achteringang opgezocht, gewoon zodat ik niet belegerd zou worden door het opdringerige opstootje dat daar bij nacht en ontij stoepmarketing staat te bedrijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden