Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Even kijken wie het hoogst staat in de peilingen valt nog niet mee. Maar wat voor voorspelling geven die peilingen dan wél? En verder in de Volkskrant Avond: leeglopende kerken pogen met reclamespots het tij te keren en in Calexico heet Rabobank 'rob a bank'.

Redactie
De Rabobank op Rockwood Avenue in Calexico. Beeld
De Rabobank op Rockwood Avenue in Calexico.Beeld

Vandaag belangrijk

Tilburg peilt op nieuwe manier: PVV kleiner, D66 groter

Tilburgse onderzoekers hebben een nieuwe methode bedacht om de voorkeur van kiezers te peilen. Ze denken de verkiezingsuitslag daarmee beter te kunnen voorspellen, omdat de methode meer rekening houdt met het feit dat kiezers tegenwoordig veel langer blijven zweven. In de eerste prognose leidt dat meteen tot een veel kleinere PVV en een opvallend grotere D66.

Zonder groen licht van indianen trekt ABN Amro lening voor omstreden pijplijn terug

ABN Amro dreigt zich terug te trekken als medefinancier van de omstreden Dakota-oliepijpleiding in de Verenigde Staten. De bank wil eerst zeker weten dat er sprake is van een vreedzame oplossing waarmee alle partijen, en dus ook de Sioux-indianen, kunnen leven. Zo niet, dan zegt de bank een lening voor een van de betrokken bedrijven op.

Brexit: geen Noors of Zwitsers model, maar totale breuk met EU

Het Verenigd Koninkrijk gaat de Europese douane-unie waarschijnlijk verlaten. Dat is donderdagmiddag duidelijk geworden bij de presentatie van de Brexit-routekaart in het Lagerhuis.

Leeglopende kerken pogen het tij te keren met reclamespotjes

En dan valt de radio plotseling stil. Lang duurt het niet, maar lang genoeg om de aandacht te vangen. De radio is dat niet gewoon, stilvallen.

Campagne van het Apostolisch Genootschap. Beeld
Campagne van het Apostolisch Genootschap.Beeld

Video van de dag

De bloedige drugsoorlog in Brazilië is overgewaaid naar de 1.424 gevangenissen in het land. En die zijn verworden tot vrijplaatsen voor geweld en wapens, met bewakers die alleen controleren of er niemand ontsnapt. Hans Aarsman ziet bendelogica in overbevolkte gevangenissen.

Vanavond op televisie

In Het is hier autistisch vervolgt Filemon Wesselink zijn traject om erachter te komen of hij autistisch is (NPO 3, 21.05 uur). Kijk uit voor Ginger Baker is een fraai portret van de legendarische drummer (NPO 2, 22.55 uur). Met 12 Years a Slave (20.30 uur) en American History X (23.15 uur) biedt Net 5 een filmavond over racisme in de VS. Meer tv-tips vindt u hier.

Chiwetel Ejiofor en Michael Fassbender in 12 Years a Slave. Beeld
Chiwetel Ejiofor en Michael Fassbender in 12 Years a Slave.Beeld

Morgen in de krant

Vijf mythes over politieke peilingen ontkracht (+)

Even kijken wie het hoogst staat in de peilingen valt nog niet mee, ondervond RTL de afgelopen weken. Maar wat voor voorspelling geven die peilingen dan wél? Een verkenning aan de hand van vijf tarotkaarten.

Elektrisch rijden wordt eindelijk betaalbaar (+)

Hij heeft geen vleugeldeuren die elegant naar boven zwaaien als de achterpassagiers willen instappen. Hij katapulteert niet in 3 seconden van 0 naar 100. Er zullen, als hij straks te koop is, geen rijen fans voor de dealer liggen om er als eerste een te bemachtigen. Dit is een gewone gezinsauto met een achterklep en vier deuren, zoals er jaarlijks tientallen verschijnen.

In Calexico staat Rabobank bekend als rob-a-bank (+)

'Ik kwam veel bij de Rabobank, en zag regelmatig motorrijders met koffers vol dollarbiljetten aan de balie staan.' Net als de meeste inwoners van Calexico, kijkt Hildy Carrillo er niet van op dat Rabobank mogelijk is betrokken bij het witwassen van drugsgeld. 'Bij Rabobank leek meer geld om te gaan dan bij andere banken in de stad', aldus de 64-jarige voorzitter van de lokale Kamer van Koophandel. 'Gepantserde trucks reden af en aan om het cash gestorte geld af te voeren.'

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €4,50/week.

Kijken naar Ed

Geportretteerden, tijdgenoten en liefhebbers vertellen wat zij zo bijzonder vinden aan meesterfotograaf en filmer Ed van der Elsken. Een ode in zeven video's aan een van de belangrijkste fotografen van de twintigste eeuw.

Trump zet relaties met vriend en vijand op scherp (+)

De nieuwe Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson is nog maar net door de ballotage of hij kan al aan de bak. Zijn baas, president Trump, heeft de boel met een serie 'stevige telefoontjes' flink opgestookt. Hoe de internationale incidenten, van Australië tot Mexico, zich in tien dagen opstapelden.

We mogen weer suiker eten en haren wassen (+)

Oké, even de update: er zijn twee dingen die ineens weer mogen. We mogen weer suiker eten en we mogen weer ons haar wassen. Echt! Het mag. Gewoon, per vandaag. Suiker eten en haar wassen.

Trump aan de telefoon met één van de vele wereldleiders die hij gesproken heeft afgelopen dagen. Beeld EPA
Trump aan de telefoon met één van de vele wereldleiders die hij gesproken heeft afgelopen dagen.Beeld EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden