Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Vanavond staan PSV en Atletico Madrid tegenover elkaar in het Philips Stadion in Eindhoven. Lees de voorbeschouwing (+) van Willem Vissers of volg de wedstrijd in ons liveblog. Heeft u niks met voetbal? Lees dan de recensie van de film Knielen op een bed violen of de reportage van Thomas Erdbrink over hervormingsgezinde Iraniërs.

Beeld reuters

Vandaag belangrijk:

Live - Is PSV opgewassen tegen Atlético Madrid?
Voor het eerst in negen jaar is er weer een Nederlandse club vertegenwoordigt in de knock-outfase van de Champions League. Is PSV opgewassen tegen Atlético Madrid, de vechtmachine van Diego Simeone?

Volg alle ontwikkelingen op de voet in ons liveblog.

Daar zijn ze dan: de nieuwe reactieknoppen op Facebook

Gebruikers hebben er veel om gevraagd, en nu zijn ze dan eindelijk door Facebook uitgerold: alternatieven voor de like-knop. Met smileys die een verblufte, verdrietige, blije of boze gezichtsuitdrukking tonen kunnen gebruikers vanaf nu op berichten reageren. Ook is er een hartje toegevoegd.

Beroepscommissie verlaagt straffen Blatter en Platini
De beroepscommissie van de wereldvoetbalbond FIFA heeft de schorsingen van Sepp Blatter en Michel Platini woensdag teruggebracht van acht naar zes jaar. Reden daarvoor is het werk dat de voorzitters van de FIFA en Europese bond UEFA jarenlang hebben gedaan voor de voetbalwereld.

Hongarije houdt referendum over verdeling vluchtelingen
De Hongaarse regering gaat een referendum houden over de verplichte herverdeling van vluchtelingen in Europa. De volksraadpleging moet gaan over de vraag of de Hongaren moet instemmen met de vluchtelingenquota die de Europese Unie aan haar lidstaten wil opleggen.

Plus-teken

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Vanavond op tv

In 'Kennis van zaken' een onderzoek naar de onafhankelijkheid van veiligheidsdeskundigen. Bestaan er banden tussen media-experts en bedrijven in de beveiligings- en wapenindustrie? (NPO 2, 22.55 uur). En bij Jinek is o.a. Angela Groothuizen te gast die vertelt over haar nieuwe voorstelling 'Ikigai' (NPO 1, 23:00 uur). Meer tv-tips vindt u hier.

Beeld anp

Morgen in de krant

Gewelddadige media maken kinderen niet altijd agressief
Kinderen die in een harmonieus gezin opgroeien, worden niet agressiever van videogames of films met veel geweld. Dit blijkt uit onderzoek van Karin Fikkers, die donderdag promoveert aan de Universiteit van Amsterdam.

Knielen op een bed violen strompelt neerslachtig voort (**)
De mager gemotiveerde radicalisering komt plompverloren in beeld met gravures vol getuchtigde zondaars. Sombogaart laat weinig aan de verbeelding over. Barry Atsma groeit gaandeweg in zijn rol, eenmaal voldoende bezeten en afgepeigerd. Noortje Herlaar speelt dienstbaar en ingetogen.

De Nederlandsche Bank wil van zijn schatkamer af
De Nederlandsche Bank wil af van de goudschat in zijn kelder. De directie grijpt de noodzakelijke renovatie van het uit 1968 daterende gebouw aan om te onderzoeken of de goudstaven ergens anders opgeslagen kunnen worden. Het kantoor aan het Frederiksplein moet publieksvriendelijker en toegankelijker worden. De zeer zware beveiliging van de geld- en goudkluis staat dat streven in de weg.

Beeld anp

Weinig hoop voor hervormingsgezinde Iraniërs
Het is warm en klam achter de veilige muren van het sportcomplex, waar de jonge aanhang van de Iraanse hervormingsbeweging is verzameld. Met stampende voeten en veel gegil lijken de ruwweg drieduizend jongeren persoonlijk de weg te willen banen voor meer vrijheid in Iran. Maar de gedwongen afwezigheid van hun politieke leiders laat zien hoe ver ze nog zijn verwijderd van hun ideaal. (+)

De Oscars: hoe zwart-wit is het nou eigenlijk?
Ja, Hollywood is een wit, mannelijk, bejaard bastion. Geen sprake van gelijke kansen. Maar daarmee is de Academy toch nog niet racistisch? De Volkskrant loodst u door een politiek (in)correcte Oscaravond, in tien vragen. (+)

Sylvia Witteman: De weergaloze tragiek van de ondergang van Perry Sport
'Vol vreugd en verbazing las ik gisteren het nieuws: al die mysterieuze Neudes, Velperpleinen, Lange Poten en A-Kerkhoven uit Monopoly waren locaties van Perry-filialen! Gewoon, omdat Perry indertijd de eerste distributeur was van Monopoly in Nederland. Hoe heeft dit zo lang een raadsel kunnen blijven? En wat een weergaloze tragiek dat we het antwoord pas krijgen nu Perry ter ziele is!' (+)

Hassan Khomeini, kleinzoon van ayatollah Ruhollah Khomeini, mag niet meedoen aan de stemming voor de Raad van Experts. Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden