Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. De oorzaak van de crash van het EgyptAir-vliegtuig is nog onduidelijk, maar lijkt eerder het resultaat van een terroristische aanval dan van een technisch mankement, aldus de Egyptische autoriteiten. Verder in de Volkskrant Avond: Mart Smeets blikt terug op 42 jaar sportjournalistiek en een profiel van de nieuwe premier van Turkije.

Beeld Frank Ruiter

Vandaag belangrijk

Caïro bevestigt vondst wrakstukken Airbus

De Egyptische luchtvaartautoriteiten en het ministerie van Buitenlandse Zaken in Caïro hebben donderdagavond bevestigd dat er wrakstukken zijn gevonden van de verdwenen Airbus A320 van EgyptAir. De oorzaak van de crash van het EgyptAir-vliegtuig is nog onduidelijk, maar lijkt eerder het resultaat van een terroristische aanval dan van een technisch mankement, stelt de Egyptische minister van Burgerluchtvaart.

'Veel expertise verloren door bezuinigingen op terrorismebestrijding'

In Nederland is in korte tijd veel kennis en ervaring op het terrein van contraterrorisme verloren gegaan. Toen de terreurdreiging ogenschijnlijk was verminderd, zijn cruciale netwerken en capaciteit afgebrokkeld. Dit constateren onderzoekers van de Universiteit Utrecht, die de contraterrorisme-strategie 2011-2015 hebben geëvalueerd. Vandaag is hun rapport naar de Tweede Kamer gestuurd.

FC Twente in beroep tegen straf KNVB: 'Degradatie is doodsteek club'

FC Twente gaat in beroep tegen het voornemen van de licentiecommissie van de KNVB om de club te laten degraderen naar de eerste divisie. De Enschedese club weigert zich neer te leggen bij de sanctie die de licentiecommissie een dag eerder oplegde. Degradatie zou het einde van FC Twente betekenen, benadrukt het bestuur.

Frankrijk verlengt noodtoestand tot eind juli

Het Franse parlement heeft de noodtoestand met twee maanden verlengd. De verordening, ingevoerd na de aanslagen in Parijs op 13 november, blijft van kracht tot 26 juli. Daarmee zijn twee grote sportevenementen deze zomer, het EK voetbal en de Tour de France, 'gedekt'.

Plusteken bij een artikel? 

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Vanavond op televisie

Een nieuwe reeks van Paul Wittemans De meesterwerken begint vanavond (NPO 2, 21.10 uur), waarin gasten hun favorieten bok, film, muziekstuk, beeldend kunstwerk en tv-programma uit de doeken doen. Behoefte aan wat luchtigers? Het derde deel van de Indiana Jones-serie, The Last Crusade, ziet u om 20.30 uur op Veronica. Niet luchtig genoeg? Bij RTL Late Night (RTL 4, 22.30 uur) kunt u kijken naar een optreden van Rick Astley (u weet wel, van Never gonna give you up). Onze complete tv-selectie ziet u hier.

Beeld anp

Video van de dag

'Wat een gelul', snauwde Premier Mark Rutte richting CDA-kamerlid Raymond Knops, die onder meer Ruttes afhandeling van de zaak Ebru Umar had bekritiseerd. Dat Rutte achter de schermen verbaal uit zijn slof kan schieten is bekend, maar nu laat de premier zich af en toe ook openbaar gaan, merkt parlementair verslaggever Frank Hendrickx op.

Morgen in de krant

Drie vragen over vliegramp MS804 van EgyptAir (+)

Het is 3:39 uur in de nacht van woensdag op donderdag als vlucht MS804 van EgyptAir verdwenen blijkt. Niet lang daarvoor hebben de piloten nog contact gehad met de Griekse luchtverkeersleiding - op dat moment lijkt er nog niets aan de hand. Maar als het vliegtuig even rond half vier 's nachts het Griekse luchtruim verlaat, melden de piloten zich niet af bij de Grieken. En dat zou wel moeten. Kort daarna slaan de Grieken alarm: ze hebben het minutenlang geprobeerd, maar het is hen niet gelukt om het contact met de Airbus te herstellen.

'Het is moeilijk koers houden in een storm' (+)

Ze willen het punt meteen maar even maken. Mirko Noordegraaf en Scott Douglas zijn bestuurs- en organisatiewetenschappers van de Universiteit Utrecht en geen terrorismedeskundigen. Nieuwe inzichten over de aard van de terreurdreiging of de radicaliseringsdynamiek in Nederland zijn in dit interview van hen niet te verwachten. Hun opdracht was te onderzoeken of de contraterrorismestrategie 2011-2015 het risico op aanslagen heeft verminderd.

Beeld anp

Nieuwe premier Turkije belooft harmonie en uitroeien PKK (+)

De Turkse minister van Transport Binali Yildirim (60) is naar voren geschoven om de nieuwe premier van Turkije te worden. Hij is de enige kandidaat voor het voorzitterschap van de regerende AK-partij van president Recep Tayyip Erdogan. Zodra Yildirim zondag op het buitengewone partijcongres is gekozen, neemt hij automatisch het premierschap van de terugtredende Ahmet Davutoglu over.

'Ik ben trots op mijn soundtrack voor The Da Vinci Code' (+)

Filmmuziekgigant Hans Zimmer speelt zijn muziek volgende week live in Rotterdam. Hij vertelde de Volkskrant over zijn speelse aard, die volgens hem ten grondslag ligt aan zijn succes.

'Wat waar is, weet je nooit. Dat heeft wielrennen genekt' (+)

Deze zomer is het dan echt zo ver: na ruim 40 jaar neemt Mart Smeets ( 69 ) afscheid van de NOS. In zijn boek Aan de meet blikt hij terug op de Tour de France, en - toch weer - het bedrog van de renners.

Gelukkig zijn er de mannetjes (+)

Nu het fluitekruidseizoen is aangebroken, qua schoonheid toch het Nederlandse equivalent van de Japanse kersenbloesem, kan ik me er weer toe aanzetten om dagelijks een rondje hard te lopen, al is hardlopen een wat groot woord voor wat ik doe. Het is meer een getergd en ietwat slepend voortbewegen, wat niet erg is, want beter getergd en ietwat slepend voortbewegen dan helemaal niet voortbewegen, zeg ik altijd maar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden