Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. De opvolger van Ban Ki-moon als VN-chef wordt zo goed als zeker Antonio Guterres, de oud-premier van Portugal. Zijn kansen groeiden in de zesde stemronde. Verder in de Volkskrant Avond: vier sterren voor de verfilming van Tonio en het beroemde Pieterpad krijgt een 'spectaculaire' nieuwe finish.

Jerry Afriyie wordt opgepakt tijdens de intocht van Sinterklaas. Beeld Hollandse Hoogte

Vandaag belangrijk

Nederlander Feringa wint Nobelprijs voor scheikunde

De Nobelprijs voor scheikunde gaat dit jaar naar onder meer een Nederlander, de Groningse chemicus Ben Feringa. Hij krijgt de prijs voor zijn onderzoek, de laatste decennia, naar moleculaire machines. De andere winnaars zijn Jean-Pierre Sauvage en Sir J. Fraser Stoddart. Dat heeft het Nobelcomité woensdag in Stockholm bekendgemaakt.

Dader mesaanval op agenten Brussel had contact met Syriëstrijders

In Brussel zijn woensdag twee agenten aangevallen met een mes. Een agent werd in de nek gestoken, de ander in de buik. 'Er zijn redenen om aan te nemen dat het om een terroristische aanslag gaat', aldus een woordvoerder van het federaal parket, dat het onderzoek heeft overgenomen.

Portugese oud-premier Guterres vrijwel zeker nieuwe VN-chef

De vroegere Portugese premier Antonio Guterres wordt vrijwel zeker de opvolger van Ban Ki-moon als secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Zijn kansen groeiden in de zesde stemronde woensdag.

Mysterieuze migratie paling voor het eerst in kaart gebracht

Met behulp van zenders zijn wetenschappers erin geslaagd de paling te volgen op zijn route van geboorte naar volwassenheid.

Geslachtsrijpe palingen worden uitgezet in de zee om de groei van de palingstand in Nederland te stimuleren. Beeld ANP

Video van de dag

Een pil die je van al je ouderdomskwalen afhelpt. Bij muizen werkt het al, Maarten Keulemans zou best de eerste menselijke proefpersoon willen zijn.

Vanavond op televisie

Een documentaire over de Rotterdamse Markthal, u ziet het om 22.55 uur op NPO 2. Daarvoor, om 21.15 uur op dezelfde zender, onderzoekt Zembla het verband tussen kunstgras en kanker. Op NPO 1 kunt u om 22.10 uur naar een nieuw seizoen Face to face kijken, waar twee verstoorde geliefden elkaar tien minuten moeten aanstaren. Al onze tv-tips vindt u hier.

De Rotterdamse Markthal, waar traditionele Hollandse marktkooplieden in de verdringing komen door de hoge eisen die aan de kramen worden gesteld. Beeld ANP

Morgen in de krant

'Ik ga door met protesteren tot het einde van Zwarte Piet' (+)

Vandaag krijgt Jerry Afriyie te horen of hij wordt veroordeeld voor mishandeling van een agent bij een anti-Zwarte Piet-protest. 'Agenten? Dit waren Sinterklaasliefhebbers.'

Tonio: een ongenadig portret van twee verwoeste mensen

Tonio is de dappere, niet-sentimentele verfilming van A.F.Th. van der Heijdens roman over zijn enige zoon, die in het voorjaar van 2010 al fietsend door de Amsterdamse binnenstad verongelukte.

Alcoholslot de enige praktische maatregel tegen alcoholovertreders (+)

Een kleine maar hardnekkige groep zware alcoholovertreders is verantwoordelijk voor 50 tot 95 doden per jaar - zo'n twee derde van alle ernstige ongevallen waarbij drank in het spel was. Dat blijkt uit een nieuw rapport van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Wat wel en niet helpt om een gevaarlijke groep van de weg te houden.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Eer, vrijheid en Deutschland (+)

Hoe Duits moet je zijn? Over die vraag is een hoog oplopend dispuut uitgebroken tussen de Burschenschaften, de elitaire Duitse studentenclubs. De knapen - Bursche betekent knaap - komen regelmatig in het nieuws vanwege incidenten die op extreemrechtse sympathieën wijzen. Ze worden daarom door het grootste deel van de Duitse samenleving argwanend bejegend.

Spectaculair nieuw eindpunt Pieterpad

Spectaculair nieuws in wandelland: het eindpunt van het Pieterpad, de fameuze langeafstandswandeling die al 33 jaar lang loopt van Pieterburen in Groningen naar de Sint-Pietersberg bij Maastricht, wordt ruim een kilometer verplaatst. Het nieuwe eindpunt, dat zaterdag officieel in gebruik wordt genomen, ligt op het uitzichtplatform boven de mergelgroeve van cementfabriek Enci.

De vete tussen Keyl en Holt. Heerlijk (+)

Zonder mediacourant.nl had ik het óók niet geweten, maar Catherine Keyl maakt wat mee, de laatste tijd. Van de week werd ze 'ernstig bedreigd' bij een tramhalte door een meisje waar Catherine naar stond te kijken omdat ze 'hele mooie kleren aanhad'. Dat meisje, - 'Ik denk een Marokkaans meisje', aldus Keyl -, had daarop gezegd: 'Kijk godverdomme voor je, anders maak ik je af'.

Bijeenkomst van leden van een Duitse studentenvereniging vlak voordat enkele leden gaan duelleren. Beeld uit de serie 'Ewig Treu' van fotografe Lene Münch ('Met deze foto's wil ik de deur naar deze geheimzinnige wereld openen'). Beeld Lene Münch
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.