Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Gevoelig telefoongesprek? Per ongeluk niet opgenomen. Ontlastend politierapport over George Maat? Bijna voor altijd zoek geraakt. Heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie z'n laatste restje geloofwaardigheid verspeeld? Verder in de Volkskrant Avond: hoe de Snowden-formule bewijst dat complotten altijd uitkomen en waarom de antistressbus van de NS Aaf vooral woedend maakt.

Redactie
Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) staat de pers te woord ter afsluiting van de tweedaagse informele raad van Europese ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie in het Europagebouw. Beeld anp
Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) staat de pers te woord ter afsluiting van de tweedaagse informele raad van Europese ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie in het Europagebouw.Beeld anp

Vandaag belangrijk

Geduld Tweede Kamer met ministerie is nu echt op

Het geduld van de Tweede Kamer met het ministerie van Veiligheid en Justitie is op. Oppositiepartijen willen nu snel weten wie opdracht gaf om het vermiste bonnetje van de omstreden deal met drugsbaron Cees H. vooral niet te vinden. Ze hopen op snelle resultaten van het onderzoek van de commissie-Oosting, dat een doorstart maakt.

School hoeft overuren van docent niet te vergoeden

De Stichting Confessioneel Onderwijs Leiden (SCOL) hoeft wiskundedocent Denise Hupkens geen vergoeding te betalen voor de extra uren die ze maakte. Het Haagse Gerechtshof wees haar vordering af.

Deens parlement stemt voor omstreden wet asielzoekers

Het Deense parlement heeft dinsdag een pakket maatregelen aangenomen dat het vluchtelingen moeilijker moet maken asiel aan te vragen. De nieuwe wet voorziet er onder meer in dat asielzoekers hun kostbaarheden afstaan om zo voor hun verblijf te betalen. Het wetsvoorstel ontlokte eerder internationale verontwaardiging en protesten van mensenrechtenorganisaties.

Mail of pushbericht?

Wilt u deze nieuwsbrief elke avond per mail ontvangen? Meld u hier aan. Liever een pushbericht op uw telefoon? Klik in de Volkskrant-app op het silhouet rechtsboven en kies instellingen. Daar kunt u zich aanmelden voor onze berichtgeving.

Speciaal getrainde agenten mogen surveilleren met mitrailleur

Agenten met pistoolmitrailleurs op stations en in winkelcentra: Nederland kan binnenkort kennismaken met dit fenomeen. De zogenoemde Bewakingseenheid, bestaande uit 450 'specialistische schutters', moet met een verhoogde aanwezigheid in het Nederlandse straatbeeld toekomstige terreuraanslagen voorkomen.

Vanavond op tv

Om 22.30 schuift George Clooney aan bij RTL Late Night. Humberto Tan mag hem alles vragen, op één voorwaarde: Clooneys eigen goede doel Not On Our Watch komt ook even aan bod. Leuk nieuws? De Volkskrant publiceert morgen een interview met de filmster. Om 22.55 wordt op NPO 2 de documentaire Zag je het maar uitgezonden, een documentaire over jonge mensen met een lichte verstandelijke beperking. Tegen welke problemen lopen zij die tussen wal en schip vallen aan? Klik hier voor meer tips.

George Clooney. Beeld An-Sofie Kesteleyn
George Clooney.Beeld An-Sofie Kesteleyn

Morgen in de krant

'Snowden-formule' bewijst: complotten komen altijd uit

De opwarming van de aarde is een verzinsel, vaccins zijn gevaarlijk en de maanlandingen hebben nooit plaatsgevonden. Toch? Welnee. Bij dergelijke complotten zijn zoveel mensen betrokken, dat ze al na een paar jaar hadden moeten uitkomen.

PvdA tóch akkoord met bombarderen Syrië: waarom? (+)

Terwijl dinsdag in Genève de uitnodigingen voor het internationale vredesoverleg over Syrië op de bus werden gedaan, maakte in Den Haag de PvdA bekend welwillend te staan tegenover kabinetsplannen om Islamitische Staat (IS) niet alleen in Irak, maar ook in Syrië te bombarderen.

Commentaar: Teevendoofpot toont totale onvermogen van ministerie

Het ministerie van Justitie is van oudsher het meest brisante departement. Maar sinds de openlijke opstand van de procureurs-generaal tegen minister Sorgdrager in 1998, is het niet meer zo uit de hand gelopen als nu. Het ministerie heeft de fase bereikt dat het buiten de eigen muren vooral wordt uitgelachen vanwege het totale onvermogen om nog enige betrouwbaarheid uit te stralen. Alleen de Tweede Kamer lacht niet mee, omdat het daarvoor te ernstig is.

Plus-teken?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

De stem van de onderbelichte Holocaust-slachtoffers (+)

Zoni Weisz is een Sinto die ontsnapte aan de Holocaust. Vanavond spreekt hij de VN in New York toe om de moord op een half miljoen Sinti en Roma onder de aandacht te brengen. Zijn doel? Voorkomen dat de geschiedenis zich herhaalt, zeker nu.

Aaf Brandt Corstius: De antistressbus van de NS maakte me woedend (+)

Als u dreigt door te draaien omdat u op een perron staat waar de zin 'de NS zet vervangend vervoer in' klinkt, dan heb ik een handig mantra voor u. 'In sommige landen hebben ze geen vervangend vervoer.' Mocht u het dan allemaal nog steeds moeilijk te verkroppen vinden, dan kunt u het ook proberen met 'in sommige landen hebben ze überhaupt helemaal geen vervoer.'

Zoni Weisz is een Nederlandse Sinto, overlevende van de Holocaust en bloemist. Beeld Els Zweerink
Zoni Weisz is een Nederlandse Sinto, overlevende van de Holocaust en bloemist.Beeld Els Zweerink

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden