Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Zo'n twintig Russische militairen zouden weten wie van hen de BUK-raket afschoot die vlucht MH17 neerhaalde. De Meavita-top wacht forse claim van ontslagen zorgwerkers. En een zwerver zette een rat op het hoofd van Aaf Brandt Corstius' zoon.

Wilt u deze nieuwsbrief in uw mailbox ontvangen? Schrijf u dan hier in.

Redactie
null Beeld afp
Beeld afp

Vandaag belangrijk

'Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot'
Het onderzoekscollectief Bellingcat heeft twintig Russische militairen geïdentificeerd die betrokken moeten zijn geweest bij de lancering van de BUK-raket die op 17 juli 2014 de MH17 neerhaalde. Journalist Eliot Higgins van Bellingcat bevestigt berichtgeving van de NOS dat hij op kerstavond een lijst met verdachten heeft verstrekt aan het Joint Investigation Team (JIT), dat het strafrechtelijk onderzoek doet naar de ramp met de MH17.

Meavita-top wacht forse claim van ontslagen zorgwerkers
De FNV gaat de schadeclaim tegen de voormalige top van de aan wanbeleid bezweken zorgonderneming Meavita uitbreiden. De bond wil de bestuurders, onder wie VVD-prominent Loek Hermans, persoonlijk aansprakelijk stellen voor de schade van werknemers.

Executies Saoedie-Arabië vergroten spanning soennieten en sjiieten
De executie van de vooraanstaande sjiitische geestelijke Nimr al-Nimr samen met 46 andere terdoodveroordeelden in Saoedi-Arabië heeft de spanningen tussen het soennitische koninkrijk en het sjiitische Iran vergroot. Ook in andere sjiitische landen is met afschuw gereageerd en gingen mensen de straat op.

Eurocommissaris: Polen onder toezicht om nieuwe mediawet
De Duitse eurocommissarris Günther Oettinger wil dat Polen onder toezicht komt te staan. Aanleiding voor de maatregel is de omstreden nieuwe mediawet die Polen heeft aangenomen. Oettinger (Media) stelt in de krant Frankfurter Allgemeine dat Polen stemrecht in Brussel kan verliezen als het land zich niet voegt. Hij gaat dat volgende week voorstellen in de Europese Commissie.

Leden van de Nederlandse missie zoeken op de rampplek van de MH17 naar menselijke resten en persoonlijke bezittingen. Beeld anp
Leden van de Nederlandse missie zoeken op de rampplek van de MH17 naar menselijke resten en persoonlijke bezittingen.Beeld anp
Iraanse demonstranten in de straten van Teheran na de executie van geestelijke Nimr al-Nimr. Beeld ap
Iraanse demonstranten in de straten van Teheran na de executie van geestelijke Nimr al-Nimr.Beeld ap

Vanavond op televisie

Om 21.00 uur op NPO2 Speeches, met Salman Rushdie, over de spanning tussen fundamentalistische moslims en de westerse wereld, die sinds 1989 alleen maar erger is geworden. Op NPO3 begint om 21.20 uur Alleen maar nette mensen, de niet louter positief onthaalde verfilming van Robert Vuijsjes succesroman. Al onze televisietips zijn hier te vinden.

Salman Rushdie Beeld epa
Salman RushdieBeeld epa

Morgen in de krant

Zo nauw luistert het werk van de stem van Radio 1 (+)
Het radioprogramma Met het oog op morgen bestaat veertig jaar. Wie is toch die inleider? Hans Hogendoorn, de stem van Radio 1, vertelt hoe nauw zijn werk luistert.

'Docent wordt structureel overbelast door schoolbestuur' (+)
Veel docenten klagen dat hun werk niet in de beschikbare tijd past. Eén van hen stapte naar de rechter. 'Dit is een vorm van uitbuiting.'

Wat blijft er over van de Cubaanse revolutie? (+)
Voor Cuba staan grote veranderingen op stapel, dankzij de opheffing van het Amerikaanse embargo. In de stad Santiago de Cuba verlangen ze naar meer welvaart, maar westerse democratie hoeft niet meteen.

Paus Franciscus bezocht in september Fidel Castro in Havana. Beeld ap
Paus Franciscus bezocht in september Fidel Castro in Havana.Beeld ap

Geëxecuteerde Nimr, held van jonge Arabische sjiieten (+)
De sjiitische geestelijke Nimr al-Nimr was een van de belangrijkste critici van het Saoedische koningshuis. Zaterdag werd hij geëxecuteerd.

Commentaar: Betrek Sun Capital niet bij een doorstart van V&D
Warenhuis V&D had geen antwoord op nieuwkomers die beter en goedkoper zijn. Zuur voor het personeel, dat terecht kritiek uit op geldschieter Sun Capital.

Column Aaf Brandt Corstius: U moet die rat van mijn kind afhalen (+)
'Op 1 januari zette een zwerver een rat op het hoofd van mijn zoon. Dat zal in sommige culturen vast een teken van voorspoed zijn, maar ik kon het niet waarderen.'

Burgers protesteren tegen de executie van Nimr al-Nimr. Beeld anp
Burgers protesteren tegen de executie van Nimr al-Nimr.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden