Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. 'Vele tientallen' IS-strijders zouden via de vluchtelingenroute op weg zijn naar Europa. Krijgt Geert Wilders dan toch gelijk van de Nationaal Terrorismebestrijder? Verder in uw avondnieuwsbrief: Hollands zeewier is het voedsel van de toekomst, de wereld jaagt en masse op Pokémon en een advies voor renners op de rustdag van de Tour: heb seks.

Pokémon Go. Beeld
Pokémon Go.Beeld

Vandaag belangrijk

Mogelijk IS-strijders onder vluchtelingen in Zaandam en Heumensoord

Al ruim drie jaar is het dreigingsniveau terrorisme in Nederland 'substantieel'. De kans op een aanslag in Nederland is reëel, maar er zijn geen concrete aanwijzingen voor een op handen zijnde aanslag. Er zijn wel zorgelijke nieuwe ontwikkelingen, meldt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof maandag bij de presentatie van het nieuwste dreigingsbeeld.

Nieuwe Britse premier May belooft van Brexit 'een succes' te maken

David Cameron legt woensdag het premierschap van het Verenigd Koninkrijk neer. Theresa May zal hem opvolgen nu haar enige overgebleven rivale Andrea Leadsom maandagmiddag onder de druk bezweek en zich terugtrok uit de race voor het leiderschap. In een eerste reactie zei May dat ze van de Brexit een succes zal maken. Ook riep ze de Britten op tot eenheid.

Tientallen ontvoeringen worden zelden openbaar

De twee ontvoeringen afgelopen week van Wendel Meijer (36) uit Landsmeer en Soufyan Essabaouni (21) uit Amsterdam staan niet op zich. Volgens ingewijden komen ontvoeringen in het criminele circuit regelmatig voor, maar zien veel zaken het daglicht niet omdat er geen aangifte wordt gedaan uit angst voor liquidatie of om geen aandacht van de politie te trekken.

VS sturen 560 extra militairen naar Irak voor offensief tegen Mosul

De VS sturen 560 extra militairen naar Irak om de militaire campagne tegen Islamitische Staat (IS) op te voeren. Een deel van de militaire adviseurs zal worden ondergebracht op de strategisch gelegen luchtmachtbasis Qayara, vlakbij Mosul, die het Iraakse leger zaterdag op IS heroverde. Het aantal Amerikaanse militairen in Irak komt nu op 4.650.

Minister van Defensie Carter met zijn Iraakse collega Al-Obeidi. Beeld AP
Minister van Defensie Carter met zijn Iraakse collega Al-Obeidi.Beeld AP

Sportzomer live

Fabels over de rustdagen? Een wipje, een biertje en een vette hap (+)

Wat doet het Tour-peloton op de eerste rustdag? Voornamelijk niets, wat losfietsen, familie ontvangen en sponsors en pers te woord staan. En of seks daarbij hoort, daarover verschillen de meningen.

Sportzomer Live - Discuswerpers Smith en Cadée niet naar Rio

Na een fabuleuze sportdag gisteren is het vandaag bijkomen. In de Tour staat een rustdag op het programma, het EK voetbal is ten einde. Dat geldt ook voor de EK atletiek. Maar er is genoeg om op terug te blikken, of vooruit. Volg via dit blog al het sportnieuws van maandag 11 juli 2016.

Erik Cadée in 2013 op de WK in Rusland. Beeld EPA
Erik Cadée in 2013 op de WK in Rusland.Beeld EPA

Video van de dag

Je plukt geen zeewier, je knipt het. Want anders groeit de zeedelicatesse niet meer terug. Dat zou zonde zijn, want je kunt er in de keuken alle kanten mee op.

Vanavond op televisie

Het EK is voorbij en de Tourrenners rusten een dagje uit. De avondetappe is er wel, met een terugblik op de eerste Tourweek (NPO 1, 22.15 uur). Verder moet u het vanavond doen met een documentaire over Joost de Wolf, waarnemend chef operaties van de VN-missie Minusma in Mali (NPO 2, 20.20 uur) en de deftige, excentriek geklede detective Sherlock Holmes in Sherlock Holmes: A Game of Shadows (SBS 6, 20.30 uur). Onze overige tv-tips vindt u hier.

Joost de Wolf probeert in Mali de regie terug te krijgen, maar wordt gehinderd door de VN en de leidinggevenden in Den Haag. Beeld
Joost de Wolf probeert in Mali de regie terug te krijgen, maar wordt gehinderd door de VN en de leidinggevenden in Den Haag.Beeld

Morgen in de krant

Pas op, hier wordt gejaagd op Pokémon (+)

Een nieuwe smartphonegame laat spelers tot op straat rondlopen om 'zakmonsters' te vangen. Pokémon Go is nog niet eens officieel uit in Nederland, maar de game is ook hier nu al een enorme hype. Wat houdt het in, hoe werkt het en wat maakt het in zo'n korte tijd zo razendpopulair? En: hoe steeds meer in het wild gamende spelers een gevaar blijken voor zichzelf én hun omgeving.

'Brexit is een onverstandige keuze met twee verliezers' (+)

Alle ogen zijn gericht op premier David Cameron, die woensdag zijn taken neerlegt, en op zijn opvolger Theresa May. Maar wat betekent de Brexit voor deze vijf betrokkenen uit het Verenigd Koninkrijk en Nederland?

Zo wordt potentieel volksvoedsel geoogst (+)

Het staat sinds kort op de kaart in sommige restaurants; Hollands zeewier, potentieel volksvoedsel. De Volkskrant maakte een rondgang, ging mee met de snijders en proefde: mooi zilt met een lekker pepertje.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

'Ik was de multiculturele clown van de NPO' (+)

Welke rol speelt afkomst in Nederland? Dat onderzoekt Robert Vuijsje in een reeks interviews. Presentator Jörgen Raymann ( 49 ): 'Zestien jaar was ik de multiculturele clown van de NPO.'

Zijn Nederlanders Europees kampioen stilzitten? (+)

Berichten verspreiden zich dankzij internet vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. De Volkskrant gaat op zoek naar hele en halve onwaarheden en probeert de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: zijn Nederlandse jongeren Europees kampioen stilzitten?

Ik word overal zo moe van (+)

'Ik moet een zwart overhemd hebben. En een frituurmandje', zei mijn zoontje. 'Oké', antwoordde ik van achter mijn toetsenbord, want dat helpt meestal wel even. Twee dagen later kwam hij opnieuw met dat overhemd en dat frituurmandje. 'Het is ontzettend belangrijk!'

Jörgen Raymann: 'Hilversum is als het Vaticaan, ze leven in hun eigen wereld.' Beeld Robin de Puy
Jörgen Raymann: 'Hilversum is als het Vaticaan, ze leven in hun eigen wereld.'Beeld Robin de Puy

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden