Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. De UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, maakt zich ernstige zorgen over de verslechterde situatie in de kampen op de Griekse eilanden. Verder in de Volkskrant Avond: waarom de media van Trump houden en: welke groente moet u nou buiten de koelkast bewaren, en welke erin?

Beeld Javier Muñoz

Vandaag belangrijk:

Dijkhoff komt met plan om levenslang gestraften perspectief te bieden

Levenslang betekent in de toekomst mogelijk niet meer 'voor het hele leven'. Staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie komt in de komende weken met een plan om te toetsen of levenslang gestraften na een bepaalde tijd alsnog kunnen worden vrijgelaten.

In 2025 lijdt eenvijfde van de wereld aan obesitas

Zet de huidige trend door, dan zal in 2025 eenvijfde van de wereldbevolking lijden aan obesitas. Voor het eerst in de geschiedenis zijn er meer mensen op de wereld met obesitas dan met ondergewicht.

Ex-vrouw van IS-leider: 'Al-Baghdadi was een familieman'

Ze was de echtgenote van Abu Bakr al-Baghdadi, de leider van Islamitische Staat. 'Ik ben met een normale man getrouwd, die toen docent was aan de universiteit', vertelt Sala al-Dulaimi in haar eerste interview sinds ze vorig jaar uit een Libanese gevangenis werd vrijgelaten. 'Hij was een familieman.'

UNHCR: zorgen over verslechterde situatie Griekse opvangkampen

Zeker acht mensen zijn vrijdag gewond geraakt bij gevechten in een migrantenkamp in de Griekse havenstad Piraeus. Volgens ooggetuigen gingen Syriërs en Afghanen met elkaar op de vuist. De UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, maakt zich ernstige zorgen over de verslechterde situatie in de kampen op de Griekse eilanden.

Abu Bakr al-Baghdadi. Beeld epa

Vanavond op televisie:

Bij RTL Late Night komt Arie Boomsma vertellen over zijn ontmoeting met Morgan Freeman (RTL 4, 22.30). In Andere Tijden Sport (NPO 1, 22.25) een blik op de Eindhovense jaren van Ronaldo, misschien wel de beste spits die Nederland ooit heeft gekend. Hokjesman Michael Schaap onderzoekt de provincie Drenthe om 21.05 op NPO2. Meer tv-tips vindt u hier.

Arie Boomsma. Beeld anp

Video van de dag:

Turkije stuurt op grote schaal migranten terug naar Syrië, meldt Amnesty International. Is Turkije dan nog wel een veilig land? Ja, zegt de EU. Het onlangs gesloten vluchtelingenakkoord gaat gewoon door. Dit is het plan.

Morgen in de krant:

Van militaire dictatuur naar economische belofte (+)

De oude weg van Yangon naar Thilawa is zoals je je een oude weg in Myanmar voorstelt. Trucks, bussen, busjes, auto's en voetgangers verdringen zich op een smal stuk asfalt dat van gaten en lappen aan elkaar hangt. Het gedrang wriemelt zich een stokoude gietijzeren brug op, die naar de overkant van de brede Yangon-rivier leidt. Voor de brug staat alles stil, want de brug is smal: links en rechts één rijstrook voor de auto's, en in het midden een spoor voor de trein.

Spaanse coalitievoorming bemoeilijkt: nog 23 miljard bezuinigen

Het Spaanse begrotingstekort is veel groter dan de regering wilde doen geloven. Nieuwe bezuinigingen, oplopend tot wel 23 miljard euro, zijn daardoor onontkoombaar. Het maakt de behoefte aan een nieuwe regering dringender, maar de onderhandelingen tegelijk lastiger: de partijen die pogen een coalitie te smeden, keerden zich juist af van het strenge bezuinigingsregime van de afgelopen jaren.

Economische groei in Myanmar. Beeld getty

Wat moet wel en wat juist niet niet in de koelkast? (+)

Over de invloed van voeding op onze gezondheid. Deze week: Welke groentes en welk fruit bewaar je in de koelkast en welke liever niet?

Trump en de media: de liefde is wederzijds (+)

De verkiezingen in de VS kunnen nog alle kanten op. Toch lijkt Donald Trump al half in het Witte Huis te zitten. Hoe kan dat?

Trump: de media houden van hem. Beeld afp

Het zilveren randje van LA (+)

Los Angeles heeft last van een imago waarin asfalt en beton een hoofdrol spelen. Toch zijn er prima wijken om te vertoeven.

Is het naïeve geloof in de natiestaat terug? (+)

Niets is wreder en meedogenlozer mislukt dan de natiestaat, niets heeft ook zoveel doden tot gevolg gehad. Toch zeggen veel mensen, als zij het fiasco zo een beetje in ogenschouw nemen: ja, de natiestaat, die willen we echt ontzettend graag in oude glorie terug, daar kun je ons midden in de nacht voor wakker maken.

Beeld Javier Muñoz
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden