Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

President Trump heeft zojuist de veelbesproken Republikeinse memo vrijgegeven die moet bewijzen dat de FBI en het ministerie van Justitie partijdig hebben gehandeld in het onderzoek naar Russische inmenging bij de verkiezingen. 'Veel mensen moeten zich schamen', zei Trump in een eerste reactie. Mis ook dit interview met oud-minister Vermeend niet, over zijn boek waarin plagiaat zou zijn geconstateerd: 'Aantoonbare onjuistheden? Dat is uw opvatting'. En tv-serie De Luizenmoeder maakt de tongen los, we vroegen ouders, leerkrachten en deskundigen: hoe herkenbaar is de serie?

President Trump praat met verslaggevers over het vrijgeven van het omstreden document. Beeld ap

Vandaag belangrijk

President Trump maakt weg vrij voor publicatie omstreden memo over FBI
President Donald Trump heeft vrijdag groen licht gegeven om de veelbesproken, geheime Republikeinse memo vrij te geven die moet bewijzen dat de FBI en het ministerie van Justitie partijdig hebben gehandeld in het onderzoek naar de Russische inmenging bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Oud-minister Vermeend over plagiaatzaak: 'Aantoonbare onjuistheden? Dat is uw opvatting'
Willem Vermeend, oud-staatssecretaris en oud-minister voor de PvdA, is in opspraak geraakt omdat hij mede-auteur is van een boek waarin plagiaat zou zijn geconstateerd. In dit interview beantwoordt hij vragen over het boek. 'Wat u vindt moet u zelf weten. Ik sta achter wat ik heb geschreven.'

Pia Dijkstra vijlt scherpste randjes van haar donorwet: nabestaanden houden laatste woord over afstaan organen
In een ultieme poging de Eerste Kamer te overtuigen, vijlt Tweede Kamerlid Pia Dijkstra de scherpste randjes af van haar nieuwe donorwet. Nabestaanden houden in alle gevallen het laatste woord, benadrukt zij. Zonder hun toestemming mogen geen organen worden uitgenomen, ook niet als de overledene daartegen geen bezwaar had aangetekend. Als nabestaanden niet op tijd kunnen worden opgespoord, mag niet tot donatie worden besloten.

En de winnaar van het Rotterdams Filmfestival is... het poëtische The Widowed Witch

Het Chinese satirische plattelandsepos The Widowed Witch is vrijdag bekroond met de Tiger Award, de belangrijkste prijs op het Rotterdamse filmfestival IFFR.

Pia Dijkstra aan het woord tijdens het debat in de Eerste Kamer over de nieuwe donorwet. Beeld anp

Video van de dag

'Als je in de sloot valt, heb je ook geen badpak aan': bij deze zwemles 'nieuwe stijl' in Oss vinden ze overleven belangrijker dan mooi zwemmen. Verder in het curriculum: veel watertrappelen en met kleren en al uit het zwembad klauteren.

Vanavond op televisie

Louis Theroux (NPO 3, 20.30 uur) bezoekt Amerikaanse steden die te maken hebben met een verwoestende humanitaire crisis: heroïneverslaving, vrouwenhandel en moord.

Zin in iets vrolijkers? Kijk Nigel Slater's Middle East (BBC 2, 22.00 uur) een culinair reisprogramma waarin presentator Slater door het Midden-Oosten reist. En ook vanavond op tv: J. Kessels (NPO 3, 20.30 uur) een smakelijk-smerige verfilming van P.F. Thoméses J. Kessels: The Novel (2009).

Bekijk hier de rest van onze tv-tips.

Morgen in de krant

Ongekend avontuur voor argwanende Wilders: wie worden zijn lokale pijlers? (+)
Het is een ongekend avontuur voor de meest argwanende politicus van het Binnenhof: Geert Wilders doet in maart met zijn PVV in dertig gemeenten mee bij de raadsverkiezingen. Op wie gaat hij bouwen?

Hoe Devin Nunes (van het omstreden memo) dé held van de rechtervleugel van de Republikeinse partij werd
Nog maar vijf jaar geleden stond Devin Nunes, de gangmaker achter de publicatie van het omstreden memo over de FBI, in het Congres te boek als een gematigde Republikein. Toen Republikeinse conservatieve scherpslijpers in 2013 de regering stil legden uit protest tegen Obamacare, deed hij zijn collega's af als 'lemmingen' die zich 'met een bomvest om' in het ravijn stortten.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

Hoe herkenbaar is De Luizenmoeder - kan dat in het echt eigenlijk niet beter? (+)
De tv-serie De Luizenmoeder maakt op het schoolplein de tongen los. Want hoe herkenbaar. En hoe vreselijk. Werkdruk, duikende ouders, protocollen. Kan dat niet beter? Wat vinden ouders, leerkrachten en deskundigen?

In de zorg vraagt iedereen zich af: waar halen we 190 duizend extra werknemers vandaan? (+)
De komende jaren zijn er tot wel 190 duizend extra werknemers nodig in de zorg. En die zijn er niet. Dus lijkt de enige oplossing het verhogen van de arbeidsproductiviteit en dat is nou net een teer punt.

Wens-ouders en draagmoeders: waarom het vinden van een draagmoeder moeilijker is dan je denkt (+)
Zolang er geen databank is om wens-ouders en draagmoeders te koppelen, komen draagmoeders in Nederland altijd uit eigen kring. Hoewel: bíjna altijd. 'Ik gunde het hen zo.'

Weg naar juiste middelbare school is geplaveid met wirwar van cijfers en twijfel (+)
Het maakt uit naar welke school je gaat, was de conclusie van de Onderwijsinspectie vorig jaar. Dus probeerde onderwijsverslaggever Rik Kuiper te achterhalen wat de beste school zou zijn voor zijn dochter. Het bracht hem op vele dwaalwegen.

Merel en Richard Dietrich kregen dochters Saar (5) en Sofie (2) met behulp van twee draagmoeders, waaronder Marlous Bruntink (m). Beeld Ivo van der Bent / de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden