Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Koerdische en Arabische milities hebben met steun van de VS een nieuw front geopend tegen Islamitische Staat in Syrië. Doel is het innemen van de stad Manbij, Turkije ziet een horrorscenario ontstaan. Verder in de Volkskrant Avond: in Engeland verschillen de meningen over een Brexit per gemeente en het is oorlog tussen verkeersvliegers en dronepiloten.

Redactie
null Beeld afp
Beeld afp

Door politie doodgeschoten verdachte Schiedam wilde mogelijk zelfmoord plegen

Mitchel, de 21-jarige Capellenaar die maandagavond in Schiedam is overleden door politiekogels, belde zelf met alarmnummer 112. De recherche houdt 'ernstig rekening' met het scenario dat het slachtoffer doelbewust uit was op een confrontatie met de politie.

RvS: onterechte schorsing voor huisarts Tuitjenhorn die zelfmoord pleegde

Huisarts Nico Tromp uit Tuitjenhorn had in 2013 niet voor zeven dagen geschorst mogen worden door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) wegens zijn rol bij een omstreden euthanasie. Dit heeft de Raad van State (RvS) woensdag bepaald naar aanleiding van een hoger beroep van Tromps weduwe. Zij klaagde over de wijze waarop de IGZ in 2013 optrad tegen haar inmiddels overleden echtgenoot.

Koerden en Amerikanen openen nieuw front tegen IS in Syrië

Koerdische en Arabische milities in Syrië hebben met steun van de Verenigde Staten een nieuw front geopend tegen Islamitische Staat. Zij hebben de aanval ingezet op de stad Manbij in het noorden van het land. Verovering van de Manbij-corridor door de Syrian Democratic Forces (SDF) zou het gebied in handen van IS in tweeën delen. Ook zouden de extremisten hun aanvoerlijn tussen Turkije en hun 'hoofdstad' Raqqa kwijtraken.

Bertens na zege voor het eerst in kwartfinale Roland Garros

Kiki Bertens heeft woensdag voor het eerst in haar carrière de kwartfinale van Roland Garros bereikt. Het is voor het eerst sinds 1992 dat een Nederlandse tennisster de kwartfinale in Parijs bereikt. Ze speelt donderdag tegen de Zwitserse Timea Bacsinszky.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

null Beeld epa
Beeld epa

Video van de dag

Hoe houdt popdiva Adele haar zoontje uit de publiciteit?

Van Wes en Yo's Xess Xava tot Willem-Alexander en Maxima's prinsesjes. Iedere celebrity dealt op een andere manier met de hijgerige paparazzi van de roddelpers. Popdiva Adele speelt vooral hard-to-get: zij weigert te accepteren dat kinderen van beroemdheden publieke eigendommen zijn. Hoe houdt zij haar zoontje uit de publiciteit?

Vanavond op tv

Oranje is al 37 jaar ongeslagen tegen Polen, maar vanavond kan er zomaar een einde aan die reeks komen. De mannen van Danny Blind oefenen in Gdansk namelijk tegen het sterke elftal van Lewandowski en Milik (aftrap: 20.45 uur, SBS 6). Verder schuift Daily Show-presentator Trevor Noah aan bij Humberto Tan in RTL Late Night (22.30 uur, RTL 4) en begint een Frans-Canadese dramaserie over het leven van zonnekoning Lodewijk XIV (Versailles, BBC 2 22.30 uur). Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Was geliquideerde Joodse onderduiker slachtoffer van een roofmoord? (+)

Op 15 juli 1944 werd Salomon (Sal) Walvis, een Joodse Amsterdammer die in het Limburgse Horst was ondergedoken, door verzetslieden geliquideerd. Als reden voor de executie werd naderhand opgegeven dat Walvis, die 28 jaar werd, in het verzet wilde infiltreren teneinde 'den vijand complete inlichtingen te kunnen verstrekken'. Daarvoor bestaat echter 'geen spat van bewijs', zegt de gepensioneerde ict-manager Gerrit van der Vorst, die zich uitvoerig in deze episode heeft verdiept. Wellicht is Walvis het slachtoffer geworden van een ordinaire roofmoord: ten tijde van de liquidatie was Walvis in bezit van diamanten en 8000 gulden in contanten.

Wat doet een rel over huiselijk geweld met je carrière? (+)

Vechten tegen beschuldigingen van geweld is lastig als je bekend bent, Johnny Depp kan erover meepraten. Floortje Smit legt uit hoe hij zich uit het moeras kan redden.

null Beeld
Beeld

'Uit de EU? Liever vandaag dan morgen' (+)

John Barrow zit op een terras nabij de middeleeuwse kathedraal van Peterborough en bekijkt instemmend de voorpagina van The Daily Mail. 'Zie je, er zijn nog veel meer migranten dan werd beweerd.' Hij wijst op de kop "De 800.000 migranten die men probeerde te verdoezelen". Er kan maar een conclusie zijn volgens de 83-jarige ex-marinier en elektricien. 'Uit de EU, liever vandaag dan morgen.'

Leer de wereld kennen met de films van Ulrich Seidl (+)

Schrijver Arnon Grunberg herkent zich in het wereldbeeld dat uit de films van de Oostenrijker Ulrich Seidl opstijgt: over de hel die ontstaat op het grensgebied van toerisme en lichamelijkheid. Waar is die westerse mens toch zo wanhopig naar op zoek?

Het is oorlog tussen verkeersvliegers en dronepiloten (+)

Met een brede publiekscampagne - radiospotjes, billboards bij luchthavens, voorlichting via sociale media - is het ministerie van Infrastructuur en Milieu woensdag begonnen gebruikers van drones te wijzen op een veilige manier van vliegen. Drones worden almaar populairder, verkeersvliegers klagen steeds vaker dat de veiligheid in de luchtvaart in het geding komt.

Men dacht dat ik een 'valutahoer' was (+)

Van de week werd een zwarte jongen aangehouden door de politie, alleen maar omdat hij in een 'te dure' auto reed. De jongen bleek een bekende rapper en die auto was gewoon van hem; daar was een uitgebreid 'sorry' wel op zijn plaats.

null Beeld epa
Beeld epa

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden