Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Welkom bij de Volkskrant Avond, waar we iedere avond om 20.30 uur een overzicht bieden van het belangrijkste nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond en zes artikelen uit de krant van morgen. Met vanavond: een rem op het genetisch 'photoshoppen' van baby's, het mogelijke bombarderen door Nederland van IS-doelen in Syrië en de achterbuurten van het internet.

Wilt u deze nieuwsbrief elke avond per mail ontvangen? Meld u hier aan.

Redactie
null Beeld afp
Beeld afp

Vandaag belangrijk

OM stelt geen onderzoek in naar oud-VVD-Kamerlid Verheijen
Het Openbaar Ministerie zal geen strafrechtelijk onderzoek instellen naar politicus Mark Verheijen (VVD). In februari deed de Limburgse ondernemer Wout Heijmans, eigenaar van Adventureworld of Taurus, aangifte tegen Verheijen wegens corruptie.

'Schutter San Bernardino beloofde trouw aan IS-leider'
Tashfeen Malik, een van de schutters van het bloedbad in het Amerikaanse San Bernardino, zou op Facebook trouw hebben beloofd aan Abu Bakr al-Baghdadi, leider van Islamitische Staat.

Wetenschap zet rem op genetisch 'photoshoppen' van baby's
Voor het eerst in veertig jaar roept de internationale wetenschap op om een spectaculaire nieuwe medische techniek nog even in het lab te houden.

Vijfhonderd bedrijven beloven niet langer te investeren in kolen
De kolenindustrie raakt steeds verder uit de gratie. Inmiddels hebben rondom de klimaattop in Parijs zo'n vijfhonderd organisaties beloofd niet langer te beleggen in kolengerelateerde bedrijven.

Mail of pushbericht?

Wilt u deze nieuwsbrief elke avond per mail ontvangen? Meld u hier aan. Liever een pushbericht op uw telefoon? Klik in de Volkskrant-app op het silhouet rechtsboven en kies instellingen. Daar kunt u zich aanmelden voor onze berichtgeving.

VVD-Tweede Kamerlid Mark Verheijen in de Tweede Kamer. Beeld anp
VVD-Tweede Kamerlid Mark Verheijen in de Tweede Kamer.Beeld anp

De Volkskrant Avond

Hoofdredacteur Philippe Remarque legt uit waarom we de avondnieuwsbrief van de Volkskrant voortaan om 20.30 versturen.

Vanavond op TV

In The Graham Norton Show op BBC1 vertellen acteur Chris Hemsworth en regisseur Ron Howard om 23.35 uur over de nieuwe Moby Dick-fim In The Heart of the Sea, op NPO 2 begint om middernacht de film North By Northwest, en op CANVAS speelt Soul Genius om 23.25 uur, een portret van Stevie Wonder. Dit en meer kunt u hier bekijken in onze TV-tips.

Cary Grant in North by Northwest Beeld  Courtesy Everett Collection
Cary Grant in North by NorthwestBeeld Courtesy Everett Collection

Morgen in de krant

Welkom in de achterbuurt van internet (+)
De Britse journalist Jamie Bartlett trok voor zijn boek The Dark Net naar de verborgen zelfkant van internet: wapens, drugs, porno, neonazi's en anorexiafans. En? 'Niets was zoals ik het verwachtte.'

Is er wel een mandaat voor bombarderen van IS in Syrië? (+)
Het kabinet overweegt te gaan meedoen met het bombarderen door westerse landen van Islamitische Staat in Syrië. Ook de PvdA lijkt op zoek te zijn naar een manier om de draai te kunnen maken. Tot nu was het argument, van zowel de PvdA als van het kabinet als geheel, dat een volkenrechtelijk mandaat voor militaire actie ontbrak.

Commentaar: Nederlandse inzet Syrië eerder praktische overweging
Nu ook Nederlandse bommen op Syrië? Het klinkt als water naar de zee dragen, of erger: olie op het vuur gooien. Syrië oogt als een zeer bloedig maar ook surrealistisch oorlogstheater waarvan niemand zelfs nog weet hoeveel partijen er strijden.

Jamie Bartlett: 'Ik had van mezelf verwacht dat ik meer geschokt zou zijn over wat ik online heb aangetroffen. Het is vaak niet zo beroerd als je denkt.' Beeld Izaak Besuijen
Jamie Bartlett: 'Ik had van mezelf verwacht dat ik meer geschokt zou zijn over wat ik online heb aangetroffen. Het is vaak niet zo beroerd als je denkt.'Beeld Izaak Besuijen

Pop-up restaurant van DWDD ontgoochelend slecht (+)
Dat de bediening op een eerste avond nog niet gesmeerd loopt, kan onwennigheid zijn, en je mag niet uitsluiten dat de keuken zich nog verbetert. Maar het gat tussen de hoog opgeklopte verwachtingen en de meelijwekkende première lijkt te groot om nog te overbruggen.

De gletsjermeters in de Alpen liegen niet (+)
Groepjes vrijwilligers trekken elk jaar de Alpen in om de gletsjers op te meten. Al honderd jaar, maar: 'Wij zijn de eersten die grote veranderingen zien.' Een tocht langs terugtrekkend ijs.

Column Eva Hoeke: Kerst op z'n kleinst (+)
Het was donderdagmiddag en nog opvallend warm voor de tijd van het jaar, maar gezien de vele knipperlichten en dennendecoraties was de lokale middenstand reeds in de ban van de naderende feestdagen.

Plus-teken

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Vrijwilligers onderweg in het Maltatal in Oostenrijk voor de Gletschervermessung. Beeld Ernst Arbouw
Vrijwilligers onderweg in het Maltatal in Oostenrijk voor de Gletschervermessung.Beeld Ernst Arbouw
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden