Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Het aantal incidenten met asielzoekers in azc's en noodopvanglocaties is het eerste half jaar van 2016 fors gestegen. 'Het is ongeveer net zoveel erger geworden als het drukker is geworden', zei staatssecretaris Dijkhoff over de stijging. En negatieve spaarrente is in zicht, Triodos verlaagde vandaag de rente op internetspaarrekeningen naar 0,1 procent. Verder in Volkskrant Avond: modeverslaggever Bregje Lampe is in Parijs voor de Paris Fashion Week en hoeveel kost drankgebruik de samenleving?

twee vrouwen die genieten van een glas wijn tijdens een wijnproeverij.Beeld anp

Vandaag belangrijk

Overlast asielzoekers stijgt mee met bezetting van azc's

Het aantal incidenten met asielzoekers in azc's en noodopvanglocaties is het eerste half jaar van 2016 fors gestegen. Bij het Centraalorgaan Opvang Asielzoekers (COA) kwamen tot en met 30 juni 9.166 meldingen binnen (8.149 over heel 2015) en bij de politie 3.637 (tegenover 4.460 het gehele vorig jaar).

Negatieve rente in zicht: Triodos verlaagt als eerste spaarrente naar 0,1 procent

Nog even en het is net zo rendabel om je spaargeld in een oude sok te bewaren als op een spaarrekening - dat is bovendien nog beter tegen cybercriminelen ook. Triodos Bank heeft de rente op internetspaarrekeningen maandag gehalveerd naar 0,1 procent. De rente is daarmee lager dan de toch al ultralage inflatie - tot nu toe in 2016 gemiddeld 0,3 procent - waardoor sparen bij de duurzame bank in feite geld kost.

'Etnisch profileren door agenten niet te rechtvaardigen'

'Louter op basis van zijn of haar uiterlijk iemand langs de kant zetten, deugt niet, is onprofessioneel, niet effectief en ondermijnt het vertrouwen van burgers in de politie.' Daarmee reageert de politieleiding op een onderzoek waaruit blijkt dat politieagenten vaak ten onrechte burgers van niet-Nederlandse afkomst staande houden.

Moskou zet VS onder druk met stopzetten plutoniumdeal 2010

Moskou heeft de plutoniumdeal met de Verenigde Staten opgeschort, omdat de Amerikanen 'onvriendelijke handelingen' zouden hebben uitgevoerd. Rusland is pas weer bereid de overeenkomst, die het kernarsenaal van beide landen moet verkleinen, voort te zetten als de VS alle sancties tegen het land opheffen en de schade die ze ermee hebben berokkend vergoeden.

Agenten controleren de papieren van een automobilist.Beeld anp

Video van de dag

Klagen dat Albert Heijn alles in vervuilend plastic verpakt? Eigen schuld. Jij als klant wil zelf alles zo nodig in makkelijke kleine verpakkingen, legt Anita Scholte van Ahold uit. Bekijk hier de video en vind alles over het gevecht tegen de plasticberg.

Vanavond op tv

Bij Pauw (NPO 1, 23.00 uur) schuiven vanavond Hans Jaap Melissen, Peter ter Velde en Tom Kleijn aan om hun vriend en collega Jeroen Oerlemans te eren. Met het oog op Dierendag maakt kok Yvette van Boven in haar serie Koken met Van Boven (NPO 2, 20.25 uur) een verrassingshap voor haar hondje. Of kijk hoe Anita Witzier een aantal weken in een verslavingskliniek doorbrengt voor haar programma Anita wordt opgenomen (NPO 1, 22.05 uur). Zin in iets anders? Bekijk de rest van onze tv-tips.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Morgen in de krant

Met zijn foto's wilde hij de bevolking een stem geven

De Nederlandse fotograaf Jeroen Oerlemans is omgekomen in Syrië. Wereldwijd sterven jaarlijks 100 tot 120 journalisten door of tijdens hun werk. Wat zijn de risico's van het vak? (+)

'Wij zijn zelf verantwoordelijk voor hoe de burger ons ziet'

Dwight van van de Vijver (33), wijkagent in Utrecht, hulpofficier en docent ethische dilemma's aan de Politieacademie, over etnisch profileren. 'Er moet niet alleen van hogerhand worden gezegd dat etnisch profileren onacceptabel is.' (+)

Referendumuitslag stort Colombia in diepe onzekerheid

Eindelijk leek in Colombia eens iets anders te vloeien dan bloed. De FARC was al begonnen met het inleveren van de wapens, de Nobelprijs voor de vrede lag voor het grijpen. Maar het liep anders. Zondag hebben de Colombianen het vredesverdrag tussen de regering en de FARC verworpen. De vrede komt hiermee op losse schroeven te staan. (+)

Colombiaanse Ja-stemmers reageren verslagen op de uitslag van het referendum.Beeld afp

Het doel heiligt de gekkigheid

Waren de modeweken vroeger nog voor het presenteren van nieuwe trends, tegenwoordig staat het imago van het merk voorop. Hierdoor is het modebeeld diffuser dan ooit, maar de kleur is terug. (+)

Wat kost uw dagelijkse glas wijn de samenleving?

Hoeveel kost drankgebruik de samenleving? En hebben beleidsmaatregelen om consumptie terug te dringen wel effect? RIVM deed onderzoek in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. (+)

Column Aaf: Je kan zo'n lieverd toch niet laten barsten?

Het park lag er prachtig bij in de herfstzon, en in de rozentuin stonden zelfs nieuwe knoppen op openbarsten, maar het rook er al naar herfst, zoals het hoort. Terwijl ik de geur opsnoof, hoorde ik iemand 'Ajax!' roepen. (+)

De Paris Fashion Week.Beeld TEAM PETER STIGTER
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden