Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Morgen is het N-day in Europa. Vanuit alle hoofdsteden wordt naar Nederland gekeken: krijgt na Trump en de Brexit het populisme ook voet aan de grond op het Europese vasteland? Vooral de Fransen en Duitsers hopen op een rustig begin van een belangrijk Europees verkiezingsjaar, schrijft Arie Elshout. Verder in de Volkskrant Avond: we checken tijdens het laatste debat de beweringen van de lijsttrekkers en we spraken met Jeroen Brouwers over de heruitgave van zijn 'zelfmoordbijbel'.

Ab Blankestijn (begeleider namens Vluchtelingenwerk) en Eveline van Zon met de Eritrese jongemannen. Beeld null
Ab Blankestijn (begeleider namens Vluchtelingenwerk) en Eveline van Zon met de Eritrese jongemannen.

Het nieuws van vandaag

Live factcheck en duiding bij slotdebat: wat klopt er van wat politici beweren?
De lijstrekkers werpen elkaar nogal wat voor de voeten bij een verkiezingsdebat. Vanavond proberen Geert Wilders, Kees van der Staaij, Jan Roos, Mark Rutte, Sybrand Buma, Marianne Thieme, Jesse Klaver, Emile Roemer, Lodewijk Asscher, Alexander Pechtold, Henk Krol, Gert-Jan Segers en Jacques Monasch elkaar af te troeven tijdens het slotdebat bij de NOS. De Volkskrant doet hard z'n best om al die beweringen live te controleren en te voorzien van duiding.

Alles wat u moet weten voor het laatste verkiezingsdebat

Aan de vooravond van verkiezingsdag rest de lijsttrekkers enkel nog het NOS-slotdebat, vanavond tussen 20.30 en 22.00 uur. De ruimte om toe te slaan is beperkt, met maar liefst dertien deelnemers blijft er van die anderhalf uur per politicus ongeveer 7 minuten over.

Erdogan haalt moord op 8 duizend moslims in Srebrenica erbij om Nederland te provoceren
De Turkse president Erdogan heeft dinsdag olie op het vuur gegooid in zijn conflict met Nederland. Hij schreef de moord op 8 duizend moslims in Srebrenica in 1995 toe aan de Nederlanders. 'Wij kennen hun verdorven karakter.' Premier Rutte reageerde als door een wesp gestoken en sprak van 'walgelijke geschiedsvervalsing.'

Dit zijn anno 2017 de beste steden om in te leven

Wenen is opnieuw de beste stad ter wereld om in te leven. Voor de achtste keer op rij staat de Oostenrijkse hoofdstad bovenaan een lijst over 'de kwaliteit van leven', die jaarlijks wordt samengesteld door adviesbureau Mercer.

Mark Rutte voert campagne in Den Haag. Beeld null
Mark Rutte voert campagne in Den Haag.

Video van de dag

Columnist Toine Heijmans wilde weten hoe mensen reageren op flyeraars in verkiezingstijd, dus ging hij een dagje mee met een team van de SP in Eindhoven.

Vanavond op tv

Natuurlijk, er is vanavond hét slotdebat Nederland Kiest: Het Debat (NPO1, 20.30). Maar er is meer op tv. Brandpunt-verslaggever Jos Slats onderzoekt om 20.25 uur op NPO2 wie er hengelen naar de legale wietmiljoenen, nu er een vergunningensysteem komt voor de wietteelt. Op Canvas ziet u om 21.15 uur Wissel van de Macht over de periode van 541 dagen waarin de Belgen zonder regering zaten. En om 22.55 ziet u op NPO 2 Weiner, een pijnlijke en wrang-komische documentaire over de val van de politicus Anthony Weiner. Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Zet populistische revolte door op Europese vasteland? Woensdag is N-day in Europa. In alle hoofdsteden kijkt men gespannen toe of Nederland na Groot-Brittannië en Amerika het volgende land wordt waar de populisten zegevieren en mogelijk een bruggenhoofd slaan naar de rest van het continent. Of zal Nederland zich ontpoppen als golfbreker? (+)

Ook dit is het Nederland van 2017
Olaf Tempelman bericht tot aan de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart vanuit Vught over de stand van het land. Aflevering 14: asielopvang op zijn Brabants.

Belangrijkste les van Big Little Lies is dat mensen matig talent hebben voor geluk

De Volkskrant kijkt (nieuwe) series en bespreekt er elke week een. Deze week: Big Little Lies.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €4,50/week.

Meldingen van fraude nemen toe, maar de creativiteit van verzekeraars ook
Het aantal meldingen van verzekeringsfraude neemt toe, maar dat geldt ook voor de creativiteit waarmee verzekeraars bedriegers aanpakken. Sta je op Facebook met een camera die zogenaamd gestolen was? Betrapt, en betalen graag. (+)

Jeroen Brouwers: 'Ikzelf heb nooit zelfmoord overwogen'

Meer dan dertig jaar na de eerste verschijning is er een nieuwe editie van De laatste deur, Jeroen Brouwers' alom gelauwerde 'zelfmoordbijbel'. Begrijpt hij nu wat de zelfmoordenaars dreef? (+)

Het verwarrende van de toegankelijkheid van Rutte

Aaf Brandt Corstius begrijpt eigenlijk nooit wat Mark Rutte zegt. 'Terwijl hij er wel heel toegankelijk bij kijkt.' (+)

Jeroen Brouwers. Beeld null
Jeroen Brouwers.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden