Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Vandaag kondigde Wim Pijbes zijn vertrek aan, de man die het Rijks leerde groot te denken. De Volkskrant maakt de balans op: wat betekende de 'tsaar van het Museumplein' voor Nederland? Verder in de Volkskrant Avond: Spyker herrijst uit as met nieuwe sportauto en het lot van Nederlandse jihadi's blijft onduidelijk. Wat kan en wil het kabinet voor hen doen?

Wim Pijbes (R) met minister-president Mark Rutte en de Amerikaanse President Barack Obama in het Rijksmuseum.Beeld epa

Vandaag belangrijk

LHBT-vluchteling heeft toch recht op speciale opvang
Homoseksuele of transgender asielzoekers moeten toch terecht kunnen bij speciale opvangcentra als hun veiligheid in het geding is. Een Kamermeerderheid stemde dinsdag in met een motie die dat mogelijk maakt. De Kamer handelt daarmee tegen de zin van staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie, die nu moet beslissen of hij de motie aanneemt of naast zich neerlegt.

Nieuwe baas vertrekkende Pijbes: hij heeft mij zelf benaderd
Vertrekkend Rijksmuseumdirecteur Wim Pijbes is zelf op zoek gegaan naar zijn nieuwe baan. Dit zegt Joop van Caldenborgh, de initiatiefnemer van Voorlinden, het museum waarvan Pijbes directeur wordt. 'Toen hij naar me toe kwam met de mededeling dat hij aan iets nieuws toe was, wist ik: hij is de gedroomde man', zegt Van Caldenborgh.

Rutte: Groene Draeck kost 'een beetje veel', maar het blijft een cadeau
Premier Rutte begrijpt dat bij veel mensen de indruk is ontstaan dat het kabinet 'een beetje veel geld' uitgeeft aan het onderhoud van het koninklijke zeiljacht De Groene Draeck en wil graag weten of dat niet goedkoper kan. Maar hij is niet bereid om prinses Beatrix voortaan zelf te laten opdraaien voor de kosten. 'Als je als volk een cadeau geeft, inclusief bijkomende kosten, moet je dat ook netjes afwerken. Daar nu opeens mee stoppen zou niet chic zijn.'

Schippers: 'Down-test' wordt toegelaten in Nederland
De 'Down-test' wordt dit jaar toegelaten in Nederland. Met deze test kunnen zwangere vrouwen nagaan of hun baby Down heeft. Minister Schippers van Volksgezondheid kondigt de voorgenomen toelating aan in een brief aan de Tweede Kamer.

Toen nog koningin Beatrix op De Groene Draeck in 2012.Beeld anp

Vanavond op televisie

Bij Pauw (NPO 1, 23:00 uur) schuift vanavond Peter Pannekoek aan om zijn nieuwe voorstelling 'Zacht van binnen' te bespreken en op NPO 2 begint om 22.55 uur de razend spannende documentaire Cartel Land. Daarvoor trok de jonge Amerikaan Matthew Heineman negen maanden op met de Mexicaanse autodefensas, een burgermilitie die zich verzet tegen de terreur van het plaatselijke drugskartel. Bekijk hier onze volledige tv-tips.

Cabaretier Peter PannekoekBeeld Valentina Vos

Morgen in de krant

Wat kan en wil het kabinet doen voor Nederlandse Syriëgangers? (+)
Zou het kabinet iets kunnen betekenen voor Nederlandse Syriëgangers, wanneer die met executie door IS worden bedreigd? En zo ja, is er dan de politieke wil echt iets voor ze te doen? Of moeten de Nederlandse IS-strijders het wellicht hebben van een juridische plicht van de Nederlandse overheid om voor landgenoten in den vreemde op te komen?

Met nieuwste Spyker laat Muller zijn merk uit de as herrijzen
Daar is hij weer. De tred een tikje strammer dan zestien jaar geleden, maar nog altijd met onverveerd zelfvertrouwen: Victor Muller, ondernemer van de onverwoestbare soort, die eerder het failliete Saab overnam (om het vervolgens definitief ten onder te laten gaan), die een Formule-1-team kocht en een beursnotering voor zijn bedrijf organiseerde, heeft het weer geflikt.

Joodse dame klaagt El Al aan om 'discriminerende' stoelendans in het vliegtuig
Een chique 81-jarige Joodse dame pikte het niet dat ze in een toestel van de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al plaats moest maken voor een ultra-orthodoxe man die niet naast een vrouw wilde zitten. Ze stapte naar een actiegroep die opkomt voor gelijkheid van man en vrouw. Die spant nu namens haar een rechtszaak aan wegens discriminatie door El Al.

'plus'-teken

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

De 81-jarige Renee Rabinowitz voelt zich gekrenkt omdat ze plaats moest maken voor een ultra-orthodoxe man.Beeld Uriel Sinai

Nico Dijkshoorn: Als de beer bijt, roept Leo niet: 'Au, je doet me zeer' (+)
Leonardo DiCaprio zegt bijna niets, maar laat je, als kijker, voelen hoe het is om met een beer te vechten. Dat is niet leuk. Doe het maar eens, acht minuten geloofwaardig met een beer vechten. Toch waren er tijdens het gevecht een paar momenten dat ik dacht: dat had ik net even anders gedaan.

Tsaar van het Museumplein leerde het Rijks groot te denken (+)
De verbazing was in 2008 groot toen de naam van de nieuwe directeur van het Rijksmuseum bekend werd. Wim Pijbes? Dat was toch die populist uit de Kunsthal?

Aaf: 'Monty Don is de Monty én de Don van het tuinwezen' (+)
Aaf kijkt naar een Engels tuinierprogramma en is verrukt over tuinman Monty Don. 'Jezus, wat weet die man veel van tuinieren. Alleen al de manier waarop Monty achteloos wat aarde door zijn vingers kan laten glijden. De manier waarop Monty één blik op een achtertuin werpt en meteen weet waar de perenboom moet staan.'

Leonardo DiCaprio in The Revenant.
Tuinman Monty Don.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden