Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Scherpe kritiek op staatssecretaris Eric Wiebes: hij heeft de Belastingdienst niet onder controle. Terwijl de VVD deze nieuwe klap verwerkt, komt een brede linkse coalitie met steun voor de Klimaatwet van Jesse Klaver en Diederik Samsom. Verder in de Volkskrant Avond: de slag om Klein Marokko en de week van Mark Rutte.

In de gemeente Maas en Waal maken statushouders kennis met een typisch Nederlands fenomeen: schaatsen. Beeld null
In de gemeente Maas en Waal maken statushouders kennis met een typisch Nederlands fenomeen: schaatsen.

Vandaag belangrijk

Commissie: belastinginning in gevaar want Wiebes heeft Belastingdienst niet onder controle

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën heeft te weinig controle over de Belastingdienst en de dertigduizend mensen die daar werken. Door een cultuur van 'non-interventie' zet Wiebes zich ook onvoldoende in om die dienst onder controle te krijgen. Dat brengt uiteindelijk de continuïteit van de belastinginning in gevaar.

'Linkse' Klimaatwet Samsom en Klaver nu gesteund door vijf partijen

PvdA en GroenLinks hebben het draagvlak voor hun Klimaatwet aanzienlijk uitgebreid. Behalve de twee initiatiefnemers van deze initiatiefwet, zullen ook D66, de SP en de ChristenUnie hem mede-indienen.

Met amicale ontmoeting blazen May en Trump 'speciale band' nieuw leven in

Donald Trump gaat later dit jaar op staatsbezoek bij de Britse koningin Elizabeth. Dat maakte Theresa May vrijdag bekend tijdens een korte, levendige en amicale persconferentie met de Amerikaanse president. Het is ongebruikelijk dat een nieuwe president al zo snel een uitnodiging krijgt van Buckingham Palace.

Intriges, verraad: Russische spionnen arresteren Russische spionnen

Intriges, verraad, een machtsspel: er is iets merkwaardigs gaande in de top van de Russische veiligheidsdienst en bij Russische internetbeveiligers. Verschillende berichten in de afgelopen dagen voeden allerlei wilde theorieën - die allemaal te maken lijken te hebben met de Russische hacks in de Amerikaanse verkiezingen. En met een webserver in de Hollandse polder bij Dronten.

Donald Trump en Theresa May. Beeld null
Donald Trump en Theresa May.

Video van de dag

Acht Oscarnominaties en jubelende recensies. De kleine arthousefilm 'Moonlight' is een wereldwijde klapper. Maar hoe kom je tot zo'n kaskraker? Regisseur Barry Jenkins legt het uit in een masterclass op het Rotterdams Filmfestival.

Vanavond op televisie

Om 21.25 uur kunt u op NPO 1 kijken naar Ik Vertrek, waar we terugkeren naar de familie Best, die zeven jaar geleden naar het Franse Gannat vertrok. Meer behoefte aan een film op de vrijdagavond? Dan maakt u met zowel Gran Torino (Veronica, 20.30 uur) of The Road (Canvas, 22.05 uur) een uitstekende keus. Meer tv-tips vindt u hier.

Viggo Mortensen en Kodi Smit-McPhee in The Road. Beeld null
Viggo Mortensen en Kodi Smit-McPhee in The Road.

Morgen in de krant

Rutte moet over zijn schouder blijven kijken (+)

Het is de week voor Kerstmis als de telefoon van Nieuwsuur-journalist Bas Haan gaat. Mark Rutte aan de lijn. Op bol.com is een aankondiging verschenen van het boek dat Haan in de pen heeft over het onderwerp waarmee hij al drie jaar bezig is: de Teevendeal. Hoewel het geheim zou blijven, staat op de website plots de tekst van het achterplat. En de titel: De rekening voor Rutte.

Inburgering moest opstapje zijn, nu is het een horde (+)

De Rekenkamer kraakt de huidige inburgerpraktijk. Expert Entzinger pleit voor minder druk: wat kennis van de wet, wat topografie en de taal onder regie van de gemeente.

Is de Nederlandse opvoeding de allerbeste? (+)

Nederlandse kinderen zijn de gelukkigste ter wereld en dat heeft alles te maken met hun opvoeding, staat in het boek The Happiest Kids in the World - Bringing up children the Dutch way (van Rina Mae Acosta en Michele Hutchison). Is opvoeden op z'n Hollands inderdaad de beste methode ter wereld?

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

De slag om Gouda's klein Marokko (+)

De Goudse wijk Oosterwei kwam in 2008 negatief in het nieuws. De gemeente is nu grootschalig aan het renoveren geslagen. De sloophamer bedreigt het dorpsgevoel vinden Marokkaans-Nederlandse bewoners.

De 'emotie-eter' is een fabeltje (+)

Te veel gegeten? Dan eet u vast uw zorgen weg. Welnee, stellen twee Maastrichtse psychologen. Het is nog maar helemaal de vraag of 'emotie-eten' zoals de damesbladen en de televisieprogramma's ons dat voorspiegelen eigenlijk wel bestaat.

Betrouwbare Mannetjes: Mark is een enthousiaste man in een bubbeljas (+)

De Betrouwbare Mannetjes hebben met Mark Rutte te doen. De toverformule leek na zes jaar opeens uitgewerkt. Zijn VVD maakte vorige week nog een sprong in de peilingen en kwam eindelijk op gelijke hoogte met de PVV. En nu maakte hij er zo'n potje van.

Door de renovatiewerkzaamheden is de Goudse wijk Oosterwei een buurt vol gaten. Beeld null
Door de renovatiewerkzaamheden is de Goudse wijk Oosterwei een buurt vol gaten.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden