Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Alle ogen zijn gericht op de Verenigde Staten, waar de stembussen geopend zijn. De hele nacht kunt u al het nieuws, reportages en interviews volgen in ons liveblog. Verder in de Volkskrant Avond: de mogelijk revolutionaire zwaartekrachttheorie van Erik Verlinde, en een interview met talkshowicoon Graham Norton.

Redactie
Mensen staan in de rij om te stemmen in de swing state Ohio. Beeld EPA
Mensen staan in de rij om te stemmen in de swing state Ohio.Beeld EPA

Vandaag belangrijk

Volg de verkiezingen in de VS de hele nacht live

Vandaag wordt duidelijk wie de nieuwe president van Amerika wordt: Hillary Clinton of Donald Trump. In dit blog leest u alles over de polls, de feiten en de geruchten, de onthullingen en het laatste nieuws.

Uw gids voor de komende verkiezingsnacht: dit kunt u verwachten

Vandaag maken de Amerikanen de keuze tussen Hillary Clinton en Donald Trump als hun nieuwe president. Wie live wil zien wie de verkiezingen wint, zal hoe dan ook lang op moeten blijven. Dit is wat u vannacht kan verwachten.

Cabinepersoneel KLM voert vanaf woensdag weer actie

Na een pauze van enkele dagen komt het cabinepersoneel van KLM woensdag opnieuw in actie tegen het plan van de luchtvaartmaatschappij om op een deel van de intercontinentale vluchten met een steward of stewardess minder te vliegen. De rechtbank in Haarlem bepaalde dinsdag dat die acties niet strijdig zijn met geldende cao-afspraken.

Minder chocolade en grotere gaten in Tobleronereep door Brexit

De prijs blijft hetzelfde, maar de koper krijgt wel minder chocolade. Tot grote verontwaardiging van Britse chocoladeliefhebbers heeft de Amerikaanse fabrikant Mondelez het gewicht van twee soorten Toblerone-repen op geniepige wijze verlaagd. De in Groot-Brittannië razend populaire driehoekige repen bevatten plotseling minder 'tanden' en veel meer 'gaten'.

KLM en de vakbeweging liggen met elkaar overhoop over een besluit om minder cabinepersoneel in te zetten op lange vluchten. Beeld ANP
KLM en de vakbeweging liggen met elkaar overhoop over een besluit om minder cabinepersoneel in te zetten op lange vluchten.Beeld ANP

Video van de dag

Te veel oude sokken werken tegen, dus echt gelijkheid is er nog niet. Maar aan de vooravond van wat een historische dag kan worden, weten deze vier generaties Amerikaanse vrouwen wel: het belangrijkste glazen plafond kan aan diggelen.

Vanavond op televisie

De tv-avond staat vanavond in het teken van de strijd om het Witte Huis. In RTL Late Night (22.30 uur RTL 4) bespreken Myrthe Hilkens en Rick Nieman de eerste resultaten. In een speciale uitzending van Pauw (23.00 uur NPO 1) vanuit de Mel schuiven onder andere Charles Groenhuijsen, Heleen Mees en Thomas Erdbrink aan. Daarna doet de NOS (00.00 uur NPO 1), live vanuit New York, de hele nacht verslag van de strijd tussen Trump en Clinton. Liever iets anders zien? Kijk dan naar de vampierfilm Let me In (SBS 9 22.50 uur), geïnspireerd op het Zweedse arthouse-succes Let the Right One in. Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

'Reagan was een fijne man, maar deze twee?' (+)

Mevrouw Rush is een beetje in de war. Ze heeft dinsdag op Donald Trump gestemd. Maar ze wilde helemaal niet op Donald Trump stemmen. Ook niet op die andere trouwens. Die vrouw. Kom, hoe heet ze ook alweer?

'Het voelt als kiezen tussen Caesar en Hitler'

Na maanden campagnevoeren is het moment van de waarheid daar: vanavond wordt de nieuwe president van de Verenigde Staten gekozen. Vier Amerikanen over hun stem.

'Ik hou ervan als de bank het overneemt' (+)

Presentator Graham Norton is het pronkstuk van de BBC, de meester van de lastige vraag; listig, flamboyant en prikkelend. De Volkskrant sprak hem in Londen, want vanaf zondag is hij ook in Nederland op tv.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Dit nooit weer: Amerika moet derde partij krijgen

De verkiezingsstrijd van 2016 is een waterscheiding. Een derde partij voor politieke daklozen is nodig.

Ineens klopt het universum: zwaartekrachttheorie Erik Verlinde in zes lekenvragen

Al tientallen jaren zit de natuurkunde in een diepe crisis: van het heelal is maar 4 procent bekend. De rest moet bestaan uit geheimzinnige 'donkere materie' en 'donkere energie', maar niemand weet wat dat is. De nieuwe zwaartekrachttheorie van Erik Verlinde, waar experts al jaren naar uitzien, veegt al die schimmen in één klap van tafel, door het heelal voor te stellen als een dikke soep van informatie. Klopt rekenkundig allemaal, maar wat zégt het eigenlijk? Uitleg in zes lekenvragen.

Aaf: Digitale verlanglijst een soort Tinder voor Lego (+)

Op het moment dat u dit leest, hebben we allemaal een roerige nacht achter de rug. Dat kan ik voorspellen. Ook kan ik voorspellen dat ik dinsdagmiddag nog zei dat ik de hele nacht ging opblijven en Amerikaanse hapjes zou maken voor het hele gezin, waarna ik ongeveer rond tien voor half één 's nachts uitgeput naar bed vertrok met de mededeling: 'Ik hoor het morgen wel.'

Kiezers brengen hun stem uit in Centreville, Virginia. Beeld AFP
Kiezers brengen hun stem uit in Centreville, Virginia.Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden