Het net spant zich om de internetaanbieders

Zo snel is de OPTA nog nooit op zijn wenken bediend. Dinsdag waarschuwde de toezichthouder voor de post- en telefoniemarkt dat hij de zorgplicht voor internetaanbieders wil aanscherpen....

Peter van Ammelrooy

De provider heeft een website opgezet waarop gebruikers in vier stappen kunnen nagaan wat voor risico’s ze lopen en wat ze kunnen doen om de beveiliging van hun pc te vergroten (veiliginternettendoejezo.nl).

Bij veel consumenten ontbreekt de kennis daarover, blijkt uit een peiling die TNS Nipo in opdracht van Tiscali onder 1.137 internetters hield. 94 procent noemt de beveiliging heel belangrijk. Slechts 51 procent kent de mogelijkheden om zijn pc’s te beschermen tegen hackers, phishers (bendes die naar vertrouwelijke gegevens hengelen door zich voor te doen als de bank) en virussen. 15 procent noemt zich goed geïnformeerd.

‘De groep die risico’s loopt, is dus vrij groot’, zegt Ester Kuiper, commercieel directeur consumentenmarkt. ‘Uit contacten die de helpdesk met klanten heeft, blijkt ook dat gebruikers zich onveilig voelen. Sommigen installeren zelfs drie virusbestrijders op hun pc. Ze gaan gewoon op elk aanbod voor een betere beveiliging in.’

De zorg om veiligheid bij de providers is niet ingegeven uit filantropie. Het gros van de telefoontjes aan de helpdesk is van abonnees van wie de pc ten prooi is gevallen aan virussen of andere plagen. Al die mankracht om een computer te ontwarren, kost geld. Sommige computers worden door hackers op afstand in gijzeling genomen om spam (ongewenste reclame per e-mail) of ander onheil te verspreiden op internet. Dat trekt weer een zware wissel op het netwerk van een provider en het laat de nota oplopen die hij van zijn toeleverancier krijgt.

De providers doen al veel om rommel van de pc’s van hun klanten te houden. Ze onderscheppen bijna alle virussen en spam op hun eigen netwerken. Toch vindt de OPTA dat internetaanbieders er nog een schepje bovenop kunnen doen. De wet stelt al eisen aan de providers, maar de toezichthouder wil ze verplichten virus- en spamfilters aan te bieden aan hun klanten. Die moeten ook het dwingend advies krijgen een firewall te installeren – een virtuele ‘slotgracht’ om een pc.

De wens van de OPTA sluit aan op de eis die de Consumentenbond vorig jaar stelde. Die vindt dat beveiliging een zaak is voor de computerbouwers en de providers, omdat de beveiliging van de pc’s te ingewikkeld is geworden om aan de eindgebruiker over te laten. Tiscali voelt daar weinig voor. ‘Er is geen 100 procent bescherming mogelijk’, zegt Kuiper.

Eén aspect kunnen de providers in elk geval verbeteren: samenwerking. Er is geen structureel overleg over beveiligingsproblemen. Kuiper: ‘Dat is wel een idee.’

\N Beeld
\N

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden