RecensieDroomklanken van Auerbach

Het Nederlands Kamerkoor zingt subliem onder de alerte slag van Peter Dijkstra ★★★☆☆

Maartje Stokkers
Nederlands Kamerkoor en Quatuor Danel. Beeld
Nederlands Kamerkoor en Quatuor Danel.

De tweede editie van de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam kon rekenen op veel en toegewijd publiek. Donderdagavond klonk de Nederlandse première van Goetia 72 – In umbra lucis van de Russisch-Amerikaanse componist Lera Auerbach (46). Anderhalf uur lang kwamen 72 duivelsnamen uit de 24 kelen van het Nederlands Kamerkoor, dat samen met het Quatuor Danel onder leiding van Peter Dijkstra het podium vulde van een volle grote zaal in het Muziekgebouw aan ’t IJ.

Goetia 72 is de pendant van Auerbachs eerdere 72 Angels, voor koor en saxofoonkwartet (net uit op cd). Waar in 72 Angels de namen van engelen worden opgesomd, zijn het in Goetia 72 juist duivelse denominaties. Ars Goetia, het eerste deel van De sleutel van Salomon, een toverspreukenverzameling uit de 17de eeuw, diende als bron.

Auerbach laat het koor allerlei effecten aanwenden. Demon Stolas sist, Andras huilt, Raum fluistert bij monde van een sterk zingende Kaspar Kröner (countertenor). Bij duivel Amy knijpt het koor al zingend de neus dicht. Murmur heeft een Bachachtige sequens. Het Nederlands Kamerkoor zingt subliem onder de alerte slag van Peter Dijkstra.

De donkere resonantie van de vier strijkers vormt een mooie klankwereld naast die van het koor. Beeld
De donkere resonantie van de vier strijkers vormt een mooie klankwereld naast die van het koor.

Quatuor Danel (toevallig ook een duivelsnaam) heeft helaas geen grote rol, maar kleurt de koorklanken met fluitende, krassende streken en ongenadig getokkel, als was het kwartet de duivel op ieders schouder. Soms spelen de strijkers welluidend en troostend, soms maakt een van de leden zich even los, zoals altviolist Vlad Bogdanas met een sonore solo. De donkere resonantie van de vier strijkers vormt een mooie klankwereld naast die van het koor.

Droomklanken van Auerbach

Klassiek

★★★☆☆

Muziek van Lera Auerbach door het Nederlands Kamerkoor en Quatuor Danel onder leiding van Peter Dijkstra

30/1, Muziekgebouw aan ‘t IJ, Amsterdam. T/m 9/2 in div. steden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden