RecensieHet mysterie van niks

Het mysterie van niks is niet alleen grappig en knap, maar ook hoogst relevant (vijf sterren)

Pjotr van Lenteren
cover besproken boek Beeld rv
cover besproken boekBeeld rv

‘Als je het snapt, dan heb je het niet begrepen.’ Met die paradoxale wijsheid moet de lezer van dit drie centimeter dikke boek over elementaire deeltjes, tijdreizen en het universum het doen. Kan ook niet anders, want zelfs Nobelprijswinnaars zijn met de samenhang van het allergrootste en het allerkleinste nog lang niet klaar.

Na Het raadsel van alles dat leeft, over evolutie (2013), en Het wonder van jou, over het menselijk lichaam (2015), sluiten Jan Paul Schutten en illustrator Floor Rieder hun schitterend vormgegeven non-fictietrilogie grandioos af met Het mysterie van niks. Wat maakt dat dit duo tot de absolute top van de Nederlandse non-fictie behoort?

Niet wát Jan Paul Schutten probeert uit te leggen. Het is gemakkelijk de stelling te verdedigen dat hij veel te snel, door veel te veel stof gaat en dat deze exercitie vooral lollig is voor wie al les heeft gehad over Einstein. Maar dat doet zijn branieachtige poging om het onbevattelijke een beetje bevattelijk te maken, tekort.

Filmisch schakelend van oerknal naar verre toekomst, van bomen die groeien van de gassen die wij uitademen naar hoe het ijzer in ons bloed ooit in een supernova is ontstaan, vertellend over bizarre elementen die pas op het laatste moment besluiten of ze een golf of een deeltje willen zijn en hoe dimensies werken, laat hij voelen wat niet valt te begrijpen.

Gelukkig is het afsluitende hoofdstuk over mensen die na het lezen van de snaartheorie toch weer in God gaan geloven, niet meer dan een respectvol opstapje. Schutten weet daarna zelfs de theorie dat die prachtige wereld van ons volledig door toeval is ontstaan, aannemelijk te maken. Het mysterie van niks is daarom niet alleen grappig en knap, maar ook hoogst relevant.

Jan Paul Schutten: Het mysterie van niks en oneindig veel snot

Met illustraties van Floor Rieder
Gottmer; 160 pagina’s; € 24,99.
Vanaf 12 jaar

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden