De nieuwe oogstfavorieten van onze recensenten

Het mooiste uit het cultuuraanbod van deze week

Wat kwam er de laatste dagen weer voor moois bij in het cultuuraanbod? De Volkskrant-specialisten kiezen hun favorieten.

1. Film (vijf sterren)

Kom en Zie. Regie Elem Klimov

Aleksej Kravtsjenko in Kom en zie. Beeld
Aleksej Kravtsjenko in Kom en zie.

Kom en zie (Idi i smotri) volgt de om en nabij 15-jarige Fljora. Hij wil zich voegen bij het Sovjet-partizanenleger dat op het Wit-Russische platteland ten strijde trekt tegen de oprukkende nazi’s: vol naïeve heldendrang laat hij zijn familie achter om te gaan vechten. De dingen die Fljora te wachten staan, gaan ieder voorstellingsvermogen te boven. Zijn relaas voelt als een apocalyptische koortsdroom. Regisseur Elem Klimov, die zelf de Tweede Wereldoorlog meemaakte als jongetje in Stalingrad, vindt vaak een onwerkelijke schoonheid in de gruwelbeelden.

Kevin Toma

2. Cabaret (vijf sterren)

Liefde, dood en zwaartekracht door Peter van Rooijen & Band, eindregie Dick Hauser. Tournee t/m 3 december.

Peter van Rooijen. Beeld Jaap Reedijk
Peter van Rooijen.Beeld Jaap Reedijk

Zanger, liedschrijver en acteur Peter van Rooijen (Circus Treurdier) heeft zijn ideale vorm gevonden met zijn absurde, vervreemdende humor én talent voor het schrijven van originele liedteksten en pakkende melodieën. Bij Liefde, dood en zwaartekracht wordt hij begeleid door liefst vijf muzikanten: wat een goddelijk geluid brengt dat voort. Er is plek voor ernst in een poëtische slotmonoloog, waarin Van Rooijen zijn ongemak met reizen, sociale omgang of misschien wel de wereld an sich overtuigend deelt.

Joris Henquet

3. Film (vijf sterren)

Burning. Regie Lee Chang-dong

Burning zit vol mysterieuze suggesties en hele en halve thrillersporen, maar is tegelijk glashelder in de verbeelding van de kloof tussen arm en rijk die de huidige generatie jonge Koreanen splijt. Hoofdpersonage Jong-Su, een timide veehouderszoon, wordt in de openingsscène aangesproken door Hae-Mi. Zij herkent hem van school, hij haar niet meer. Samen met het derde personage, Ben, rijk en raadselachtig, trekken zij op, tot Hae-mi plots in rook opgaat. Jong-Su blijft achter met de puzzelstukjes.

Bor Beekman

4. Theater (vier sterren)

Heimat 3, How to Build a Home door De Nwe Tijd. Tournee t/m 14 december

Heimat 3, How to Build a Home Beeld Kurt Van der Elst
Heimat 3, How to Build a HomeBeeld Kurt Van der Elst

De Nwe Tijd maakt van Heimat 3, How to Build a Home een vindingrijke en hartverwarmende voorstelling over eenzaamheid. In het middelpunt staat James Wood, een man uit Leicester die zijn verdriet deelde op YouTube. Hij woont nog bij zijn ouders. Eens negeerde hij zijn verwoed rinkelende telefoon. Later bleek de beller, zijn beste vriend, zelfmoord te hebben gepleegd. De acteurs blikken terug op de industriële revolutie in Groot-Brittannië, misschien wel het begin van alle individualisering – en van eenzaamheid.

Karin Veraart

5. Dans (vier sterren)

Mechanical Ecstasy door Club Guy and Roni en Slagwerk Den Haag. Tournee t/m 9 februari

Mechanical Ecstasy. Beeld Knelis
Mechanical Ecstasy.Beeld Knelis

Mechanical Ecstasy is een ode aan de ravecultuur, maar ook een kritisch commentaar op escapisme en massacultuur. Vanaf twee podia aan weerszijden bestoken dansers de toeschouwer met energieke, vaak sexy acts. Tegen de achterwand speelt Slagwerk Den Haag live de elektronische beats. Cruciaal zijn de bezwerende teksten van actrice Maartje van de Wetering over onderwerping, propaganda en het lichaam als machine - subtiel en onheilspellend.

Mirjam van der Linden

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden