Het mooiste cultuuraanbod

Wat kunt u voor moois gaan bezoeken uit het cultuuraanbod? De Volkskrant-specialisten kiezen hun favorieten, en tippen uit het Holland Festival.

Nell WesterlakenFloortje SmitAnnette EmbrechtsPauline Kleijer en Mark Moorman
Foto van Stephen Shore. Beeld 303 Gallery, New York
Foto van Stephen Shore.Beeld 303 Gallery, New York

1. Fotografie

Stephen Shore - Retrospectief, Huis Marseille Amsterdam, t/m 4 september.

Groot overzicht van het werk van een van de kanonnen van de Amerikaanse fotografie. Stephen Shore werd bekend met zijn kleurenwerk in de jaren zeventig, waarin hij de achterkant van Amerikaanse steden vastlegde in onvergetelijke beelden, waarop de tijd stil lijkt te staan in de zinderende middaghitte. Het retrospectief begint bij het jeugdwerk en loopt tot de dag van vandaag, met een installatie waar het meest recente instagramwerk van Shore te zien is.

null

Stephen Shore - Retroperspectief

2. Film

A Hologram for the King.
Regie Tom Tykwer.

Tom Hanks in wonderland - dat zou een mooie alternatieve titel zijn voor A Hologram for the King.

Hanks speelt een Amerikaanse zakenman die er in Saoedi-Arabië achterkomt dat hij eigenlijk nergens controle over heeft.

Regisseur Tom Tykwer bewerkte de gelijknamige roman van Dave Eggers tot een droefkomisch, gelaagd verhaal over een man die zijn greep verliest in een vervreemdende wereld waar façade en werkelijkheid nooit overeenkomen.

Floortje Smit

null

A Hologram for the King

3. Film

Young Wrestlers.
Regie Mete Gümürhan.

Allemaal willen ze worstelkampioen worden, maar soms willen ze gewoon naar huis. Het valt niet mee voor jongens van een jaar of 12 om gescheiden van hun familie op te groeien in een internaat, waar alles in het teken staat van training en competitie. De Nederlands-Turkse regisseur Mete Gümürhan legt in zijn documentaire het dagelijks leven vast bij een worstelopleiding in Amasya, een Turkse provinciestad. Met fraai camerawerk, een prettig loom tempo en oog voor detail biedt Young Wrestlers een intieme blik op de jonge sporters, zwevend tussen heimwee, saamhorigheid en competitiedrift.

Pauline Kleijer

null

Young Wrestlers

4. HF Theater

Husbands and wives, door Toneelgroep Amsterdam gaat in première in het Holland Festival op 19 juni (18 juni: try-out), Stadsschouwburg Amsterdam, tga.nl.

'Het wordt Woody Allen, maar dan in de vorm van Who's Afraid of Virginia Woolf. De relatie als nachtmerrie, waar alleen maar mee te lachen valt - zolang het kan.' Aldus Simon Stone, gastregisseur bij Toneelgroep Amsterdam over zijn nieuwe enscenering van Husbands and wives. Wie Stones werk inmiddels een beetje kent (in 2013 en 2014 bracht het Holland Festival zijn bejubelde De wilde eend en Thyestes naar Amsterdam), verheugt zich op deze nieuwe productie, op basis van Allens film uit 1992. Stone werkte eerder met de acteurs van TA aan een geslaagde Medea, met wier inbreng deze aloude Griekse tragedie het drama van een modern gezin werd. Binnenkort treedt de Australische Stone aan als huisregisseur bij TA. Dat belooft wat.

Karin Veraart

5. HF Klassiek

The Orchestra of Syrian Musicians with Damon Albarn and guests. Woensdag 22 juni, Koninklijk Theater Carré, Amsterdam.

De oorlog in Syrië dreef bijna een hele maatschappij de diaspora in. Ook de meeste leden van The Syrian National Orchestra for Arabic Music sloegen op de vlucht. Op het Holland Festival komen ze voor het eerst weer bij elkaar om Arabische en Syrische muziek te spelen. Ze doen dat met Damon Albarn, die bekend is van onder meer de Britse popgroep Blur.

Nell Westerlaken

6. HF Dans

Until the Lions door Akram Khan Company, 23, 24 en 25 juni, Gashouder, Westergasfabriek, Amsterdam.

Als 13-jarig dansertje toerde Akram Khan al over de wereld met de legendarische, negen-uur durende voorstelling van Peter Brook: The Mahabharata. Nu, op zijn 41-ste en inmiddels een wereldberoemd choreograaf, keert de Brits-Bengaalse danser terug bij dit religieuze epos, de hoeksteen van het hindoeïsme. Domineerden bij Brook de mannelijke personages, Khan eert juist de vrouwelijke krachten. Hij staat zelf op het podium, met zijn beroemde mix van kathakdans en eigentijdse dans. Zijn interpretatie van het boek Until the Lions: Echoes from the Mahabharata van dichter Karthika Naïr belooft een voorstelling vol centripetale krachten te worden, over gender, seksualiteit en vrouwelijke energie, op een cirkelvormige boomstamschijf.

Annette Embrechts

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden